in

Κορονοϊός: Νέα μέτρα αύριο με ορατό το lockdown

Κυριάκος Μητσοτάκης Νέα μέτρα

Πριν συμπληρωθούν 10 μέρες από το προηγούμενο διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποχρεώνεται αύριο (31/10) -μετά τη μετάθεση του προγραμματισμένου για σήμερα μηνύματός του λόγω του ισχυρού σεισμού στη Σάμο- να προβεί σε ανακοίνωση νέων περιοριστικών μέτρων, καθώς είναι σε εξέλιξη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας, με 4 συνεχόμενες μέρες να καταγράφεται τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων.

Σεισμός στη Σάμο: Τρία μικρά τσουνάμι χτύπησαν το νησί – Νεκροί δυο μαθητές στο Βαθύ – Καταπλακώθηκαν από τοιχίο

Μάλιστα σήμερα (30/10) προέκυψε διπλό αρνητικό ρεκόρ και νέων κρουσμάτων (1.690) και αριθμού διασωληνωμένων (128), με την επιθετική έξαρση της να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Ταυτόχρονα, είναι ορατό το γενικό lockdown, εφόσον δεν αποδώσουν οι νέοι περιορισμοί και καθώς θεωρείται δεδομένη η επιδείνωση της κατάστασης με την έλευση του χειμώνα, που ευνοεί την διασπορά του φονικού ιού. Σημειώνεται, ότι σε lockdown, γενικευμένο ή μερικό είτε βρίσκονται, είτε εισέρχονται αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα, στη χθεσινοβραδυνή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ζήτησε τη λήψη άμεσων, δραστικών μέτρων, όπως είναι το lockdown

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κύρια νέα περιοριστικά μέτρα που έχουν εισηγηθεί οι ειδικοί και εξετάζονται είναι τα εξής:

  • Περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, καφέ, μπαρ κλπ) στις περιφερειακές ενότητες του επιπέδου 3 (πορτοκαλί, αυξημένης επιτήρησης), μεταξύ των οποίων βρίσκεται η Αττική, μέχρι τις 9.30 ή 10 το βράδυ.
  • Επέκταση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, μισή ώρα μετά το κλείσιμο της εστίασης.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας  σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε όλη την επικράτεια.
  • Απαγόρευση μετακινήσεων από και προς πορτοκαλί περιοχές, με εξαιρέσεις για λόγους εργασίας. Πάντως, για την συγκεκριμένη πρόταση αναγνωρίζεται ότι υφίστανται δυσκολίες εφαρμογής.
  • Αναστολή όλων των ομαδικών ερασιτεχνικών αθλητικών δραστηριοτήτων.
  • Αύξηση της τηλεργασίας στο 50%.
  • Κατάργηση του κίτρινου επιπέδου, 2 (επιτήρησης) στον υγειονομικό χάρτη.
  • Τηλεκπαίδευση στα ΑΕΙ.

Υπενθυμίζεται, ότι από σήμερα προστέθηκαν στις περιφερειακές ενότητες της κατηγορίας 4 (κόκκινες, αυξημένου κινδύνου) αυτές της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Ροδόπης. Σε καθεστώς lockdown βρίσκονται από το προηγούμενο διάστημα  οι περιφερειακές ενότητες: Ιωαννίνων, Σερρών, Κοζάνης και Καστοριάς.

Στις περιφερειακές ενότητες του κόκκινου επιπέδου, μεταξύ άλλων: επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30 έως τις 05:00, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων εστίασης, απαγορεύεται η μετακίνηση των πολιτών εκτός των ορίων του νομού και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία όλων των χώρων διασκέδασης, θεαμάτων, των αθλητικών δραστηριοτήτων και των παιδότοπων ενώ υπάρχει περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι και 60%.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι, το Μαντούδι, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Κορονοϊός Ελλάδα

Κορονοϊός: Αρνητικό ρεκόρ με 1690 νέα κρούσματα – 128 οι διασωληνωμένοι

Χαλκίδα Νέα Ναρκωτικά Σέλα Μηχανής

Χαλκίδα Ευβοίας: Έκρυβε επιμελώς τα ναρκωτικά στην σέλα της μηχανής