Μαρία Καρυστιανού: “Ένας χτύπος και ένα τρισάγιο λοιπόν, για κάθε ψυχή που έφυγε ένα χρόνο πριν στην κοιλάδα των Τεμπών”

Τέμπη -1 χρόνος μετά το δυστύχημα
Τέμπη -1 χρόνος μετά το δυστύχημα

Ήταν 28 Φερουαρίου 2023,  λίγο μετά τις 11 το βράδυ. Δύο τρένα, μία επιβατική αμαξοστοιχία και μία εμπορική συγκρούονται στον Ευαγγελισμό, παρότι η γραμμή είναι διπλή, την ώρα που, σύμφωνα με όσα διερευνώνται, δεν λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες στο δίκτυο, ο σταθμός της Λάρισας δεν διέθετε τηλεδιοίκηση, τα συστήματα επικοινωνίας μεταξύ σταθμαρχών και μηχανοδηγών δεν λειτουργούσαν, τα συστήματα αυτόματης πέδησης των τρένων δεν λειτουργούσαν, ο τοπικός πίνακας χειρισμού είχε μόλις πριν 3 μήνες εγκατασταθεί στον σταθμό της Λάρισας.

Αποτέλεσμα της σύγκρουσης, πενήντα επτά (57) άνθρωποι νεκροί, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά, φοιτητές, φοιτήτριες.

Ένα χρόνο και τρία πορίσματα μετά καθώς και μία ανακριτική έρευνα σε εξέλιξη, τίποτα δεν είναι πλέον το ίδιο, ούτε για τις οικογένειες των θυμάτων που φωνάζουν για δικαίωση των ανθρώπων τους, ούτε και για κανέναν άλλο που έζησε ή είδε από κοντά τη φρίκη, ή που άκουσε και διάβασε για αυτή.

Με αίτημα του ο Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων Τεμπών ζήτησε από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών να ηχήσουν πένθιμα οι καμπάνες σήμερα. Και σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, συνολικά 57 κοδονοκρουσίες σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Ελλάδας.

Το μήνυμα της κ. Μαρίας Καρυστιανού:

Ζητήσαμε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών να ηχήσουν πένθιμα οι καμπάνες αύριο…

Ευχαριστούμε από καρδιάς για την αποδοχή και την υλοποίηση της παράκλησης μας. Εξάλλου είμαστε πια βέβαιοι πως τίποτε δεν είναι αυτονόητο στη ζωή μας και τίποτε δεδομένο .

Ένας χτύπος και ένα τρισάγιο λοιπόν , για κάθε ψυχή που έφυγε ένα χρόνο πριν στην κοιλάδα των Τεμπών…

Τα λόγια που χειραγωγούν τον πόνο των ανθρώπων , που επιθυμούν να περιορίσουν την αγάπη που ενώνει τις καρδιές των ανθρώπων, τις καρδιές που βίαια χωρίστηκαν , τα λόγια που προσπαθούν να λιγοστέψουν την πίστη που ενώνει τη ζωη με το θάνατο ,μέχρι τώρα πράγματι ήταν πολλά και κάναν φασαρία.

Η αλήθεια πότε δεν κάνει φασαρία .

Με τις κραυγές μας, με τα δάκρυά μας, με τη φωνή μας, με την αλήθεια μας… πάντα προς το φως.

Αύριο θα ηχήσει η καμπάνα να εξαγνιστούν οι ψυχές των αθωων , να ενθυμηθούμε την ευθύνη μας στη ζωή .

Ελπίζουμε στην Ανάσταση και στην αντάμωση.

Μέχρι τότε η αλήθεια θα κάνει κρότο !

Η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου:

Η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου - 1 χρονος από τα Τέμπη
Η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου