Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Ένωσης Ποινικολόγων για την έμφυλης και ενδοοικογενειακή βία

20 Μαΐου 2024, 1:11 μμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads
εκδήλωση της Ένωσης Ποινικολόγων για την έμφυλης και ενδοοικογενειακή βία

Η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων διοργάνωσε το Σάββατο 18/5 στην αίθουσα «Μιχάλης Ζαφειρόπουλος» στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας  ημερίδα με θέμα «Έμφυλη και Ενδοοικογενειακή βία».

Η θεματική ενότητα δυστυχώς υπήρξε επίκαιρη, διότι έλαβε χώρα λίγες μόνον ώρες πριν άλλη μια ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος άλλης μιας γυναίκας.

Στην ημερίδα η βουλευτής του Σύριζα κ. Νίνα Κασιμάτη και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου μίλησαν για το πρόβλημα που γιγαντώνεται, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Πάνος Αλεξανδρής επεσήμανε  ότι οι νομοθετικές βελτιωτικές ρυθμίσεις  στις διατάξεις της ενδοοικογενειακής βίας, του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κρίθηκε επιτακτική. Η βία όπως τόνισε αφορά το σύνολο της κοινωνίας και σε αυτή τη συνθήκη  δεν υπάρχει χώρος ούτε για αντεγκλήσεις ούτε για αστερίσκους παρά μόνο για διάλογο και συνεργασία ώστε στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων βίας να μην προστεθεί κανένα άλλο όνομα.

Στην εισήγησή της η Εισαγγελέας Αθηνών Ενδοοικογενειακής Βίας ,κ. Χρυσάνθη Πλακάκη επιβεβαίωσε την τραγική αύξηση των καταγγελιών βάσει στοιχείων .
Το 2022 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών υποβλήθηκαν 2.782 εγκλήσεις/μηνύσεις  για ενδοοικογενειακή βία  εκ των οποίων οι 1990 οδηγήθηκαν στο ακροατήριο και σε 423 υπήρξε ποινική διαμεσολάβηση .
Το 2023 οι καταγγελίες σχεδόν διπλασιάζονται και φθάνουν τον αριθμό 4.997 (εγκλήσεις /μηνύσεις )  με τις 3.931 να οδηγούνται στο ακροατήριο  και σε 388 να υπάρχει ποινική διαμεσολάβηση .

O Πρόεδρος  των Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας κ. Δημήτρης Βερβεσός ,αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του,  στην παροχή νομικής βοήθειας στα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας  επισημαίνοντας ότι :
Πρέπει  να διευρυνθούν τα οικονομικά όρια ένταξης σε δωρεάν Νομική Βοήθεια ειδικά για τα θύματα ενδοοικογενειακής/έμφυλης βίας
Προκειμένου να υπάρξει δίχτυ προστασίας των θυμάτων στο σύνολο της επικράτειας, επιβάλλεται να προωθηθεί η διασύνδεση μέσω προγραμματικών συμφωνιών των κατά τόπους Δικηγορικών Συλλόγων με τους ΟΤΑ, το ΚΕΘΙ και τους ξενώνες κακοποιημένων γυναικών.
Ήδη, ο ΔΣΑ και ο ΔΣΠ έχουν συνάψει πρωτόκολλα συνεργασίας με την Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) και το ΚΕΘΙ, για την παροχή νομικών υπηρεσιών και νομικής βοήθειας (LEGALAID) σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας. Με δεδομένο ότι οι σχετικές ανάγκες δεν περιορίζονται στην Αττική, αντίστοιχες προγραμματικές συμφωνίες πρέπει να γίνουν και στην υπόλοιπη χώρα.

Η Αστυνομικός -Κοινωνιολόγος  κ.Αναστασία Ηλιοδρομίτη, στην εισήγησή της – για τη διαχείριση των καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία  από την πλευρά της Αστυνομίας παρουσίασε μεταξύ άλλων την πραγματικότητα των τελευταίων δύο μηνών στην Αττική :
Σημειώθηκαν 1510 περιστατικά  με την αστυνομία να προχωρά  σε 769 συλλήψεις.37 γυναίκες μεταφέρθηκαν σε δομές ,40 σε ιατροδικαστή  ενώ εγκαταστάθηκαν 341 panic button .Όσο για τις κλήσεις στο 100  έφθασαν τον αριθμό 4.034 .

Ο Δικηγόρος Νικόλαος Γαλάνης και μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων επεσήμανε ότι η λύση στο πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας είναι εκτός από την αυστηροποίηση των ποινών  οι στοχευμένες δράσεις στο πεδίο της ουσιαστικής ενημέρωσης και συνεργασίας.

εκδήλωση της Ένωσης Ποινικολόγων για την έμφυλης και ενδοοικογενειακή βία
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Ένωσης Ποινικολόγων για την έμφυλης και ενδοοικογενειακή βία 3
εκδήλωση της Ένωσης Ποινικολόγων για την έμφυλης και ενδοοικογενειακή βία
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Ένωσης Ποινικολόγων για την έμφυλης και ενδοοικογενειακή βία 4

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.