Με τηλεργασία από την Πέμπτη η επιστροφή στις δουλειές, κανονικά θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι για το διήμερο αργίας

ΕΡΓΑΣΙΑ EVIATHEA

Eφαρμογή τηλεργασίας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και κατόπιν συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου, συνιστάται σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.  Την ίδια στιγμή, κανονικά θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι στις περιοχές όπου ανεστάλη η λειτουργία των επιχειρήσεων λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς».

Στο πλαίσιο των μέτρων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της ομαλής επανεκκίνησης των οικονομικών δραστηριοτήτων στις περιοχές της χώρας που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας «Ελπίς», το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοινώνει τα ακόλουθα:

1.Πέραν των κλάδων που λειτούργησαν κατά τις προηγούμενες ημέρες -και προφανώς θα συνεχίσουν να λειτουργούν-, για όλους τους υπόλοιπους κλάδους οι οποίοι θα επαναλειτουργήσουν από αύριο όπου είναι εφικτό και λαμβάνοντας υπόψη τη φύση της εργασίας κατά περίπτωση, συνιστάται η εφαρμογή της τηλεργασίας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και κατόπιν συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου.

2.Η σύσταση αυτή ισχύει κατά μείζονα λόγο για τις επιχειρήσεις εκείνες που έκαναν εκτεταμένη χρήση της τηλεργασίας το προηγούμενο διάστημα.

3. Υπενθυμίζεται ότι κανονικά θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι στις περιοχές όπου ανεστάλη η λειτουργία των επιχειρήσεων λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς»

Η ρύθμιση που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο της απόφασης της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν για τις 2 μέρες (25/1 και 26/1), κανονικά από τους εργοδότες τους το μισθό τους.

Ωστόσο οι εργοδότες-επιχειρήσεις για τις δύο αυτές ημέρες απαλλάσσονται από την καταβολή των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Υπενθυμίζεται πως στις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης το πακέτο κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών φτάνει στο 36,66% του μεικτού μισθού.

Από τη άλλη πλευρά στις επιχειρήσεις που λειτουργούν κατ΄εξαίρεση εάν ο εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης. Δηλαδή οι εργαζόμενοι που δε θα πάνε στη δουλειά τους θα πληρωθούν κανονικά.

Όπως αναφέρουν ειδικοί εργατολόγοι, η νομοθετική ρύθμιση ήταν μάλλον απαραίτητη έτσι ώστε να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες για το μισθό των εργαζομένων τις δυο αυτές ημέρες (25/1 και 26/1) κατά τις οποίες επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς».

Πηγή

Διαβάστε Επίσης:

Γίνεται μέλος στην επίσημη κοινότητα του eviathema.gr στο VIBER ΕΥΒΟΙΑ ΒΗΜΑ ΖΟΥΜ ΝΕΑ ΧΑΛΚΙΔΑ EVIATHEMA για άμεση ενημέρωση

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο  GOOGLE NEWS ΕΥΒΟΙΑ ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΥΒΟΙΚΗ EVIATHEMA και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάντε εγγραφή στο Κανάλι του eviathema.gr στο YOUTUBE EVIATHEMA για αποκλειστικά Βίντεο Ρεπορτάζ

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια