Μεταβίβαση ακινήτων: Έρχεται ο ηλεκτρονικός φάκελος – Με λίγα κλικ και χωρίς επισκέψεις σε εφορία και δήμους

Ακίνητα

Τέλος στο χαρτοβασίλειο στις μεταβιβάσεις ακινήτων επιχειρεί να βάλει ο ηλεκτρονικός φάκελος που στο εξής θα συνοδεύει κάθε ακίνητο και θα περιέχει όλα τα σχετικά πιστοποιητικά και έγγραφα.

Έτσι λοιπόν θα απαιτούνται μόνο λίγα κλικ από έναν υπολογιστή στο συμβολαιογράφο και χωρίς να απαιτείται καμία επίσκεψη σε εφορία, δήμους, πολεοδομία, κτηματολογικά γραφεία. Με το νέο σύστημα οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εξυπηρετούνται σε χρόνο ρεκόρ για τις υποθέσεις τους, που αφορούν μεταβιβάσεις ακινήτων.

Ο «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου» τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία ενώ από την 1η Νοεμβρίου 2023 θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.

Το νέο σύστημα που απλουστεύει και ψηφιοποιεί τη διαδικασία συλλογής των δικαιολογητικών τα οποία απαιτούνται για τη σύνταξη των συμβολαιογραφικών εγγράφων αφορά συμβάσεις αποκλειστικά μεταξύ φυσικών προσώπων επί εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί και λειτουργεί Κτηματολογικό Γραφείο.

Ο τρόπος βάσει του οποίου θα λειτουργεί ο ηλεκτρονικός φάκελος, περιγράφεται μέσα από την απόφαση που υπογράφουν οι Θεόδωρος Σκυλακάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Κώστας Χατζηδάκης, Κώστας Σκρέκας, Νικόλαος Ταγαράς, Θεόδωρος Λιβάνιος, Κυριάκος Πιερρακάκης και Γιώργος Πιτσιλής.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Η πλατφόρμα: Ο «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου» «τρέχει» στη ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr. Χρήστες της πλατφόρμας είναι ο συμβολαιογράφος που συντάσσει τη συμβολαιογραφική πράξη και τα συμβαλλόμενα μέρη (όπως π.χ. αγοραστές και πωλητές). Οι συμβολαιογράφοι εισέρχονται στην πλατφόρμα, αφότου αυθεντικοποιηθούν με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών στο taxisnet και κατόπιν με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων του Μητρώου Συμβολαιογράφου, προκειμένου να πιστοποιηθεί η ιδιότητά τους για τη χρήση της πλατφόρμας. Οι συμβαλλόμενοι εισέρχονται στην πλατφόρμα, αφότου αυθεντικοποιηθούν με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών στο taxisnet.
  2. Αίτημα μεταβίβασης ακινήτου: Ο συμβολαιογράφος εισέρχεται στην πλατφόρμα και δημιουργεί νέο αίτημα μεταβίβασης εισάγοντας τους ΑΦΜ των συμβαλλομένων μερών (πωλητή και αγοραστή του ακινήτου). Κατόπιν, προσκαλεί τον πωλητή και τον αγοραστή μέσω της πλατφόρμας, να αποδεχτούν το αίτημα μεταβίβασης και να δώσουν τις αναγκαίες εξουσιοδοτήσεις. Ο πωλητής του ακινήτου, επιλέγει το προς μεταβίβαση ακίνητο και αποδέχεται την πρόσκληση για να εξουσιοδοτήσει τον συμβολαιογράφο να προβεί στη συλλογή εγγράφων και πληροφοριών και σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τον σκοπό της σύνταξης της συμβολαιογραφικής πράξης. Την ίδια διαδικασία ακολουθεί και ο αγοραστής του ακινήτου. Ο ηλεκτρονικός φάκελος της μεταβίβασης δημιουργείται με την επιλογή του προς μεταβίβαση ακινήτου από τον μεταβιβάζοντα, την αποδοχή των προσκλήσεων και την παροχή των εξουσιοδοτήσεων στο συμβολαιογράφο από αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη.
  3. Τα πιστοποιητικά: Ο συμβολαιογράφος εισέρχεται στην πλατφόρμα και ζητάει την έκδοση των αναγκαίων δικαιολογητικών για τη σύνταξη της συμβολαιογραφικής πράξης ή/και να τα συλλέξει, κατά περίπτωση.
  4. Ενιαίο πιστοποιητικό: Η φορολογική ενημερότητα, το αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας και το αποδεικτικό καταβολής των φόρων μεταβίβασης κεφαλαίου «παντρεύονται» και αποτελούν πλέον ένα ενιαίο Πιστοποιητικό.
  5. Ο φόρος: Μετά την καταβολή του φόρου από το φορολογούμενο που αποκτά το ακίνητο, η πλατφόρμα αντλεί από την εφαρμογή myProperty της ΑΑΔΕ τα αναγκαία δεδομένα σχετικά με την καταβολή του φόρου ή την απαλλαγή από την υποχρέωση αυτού.
  6. Το συμβόλαιο: Μετά την υπογραφή της συμβολαιογραφικής πράξης, ο συμβολαιογράφος εκδίδει αντίγραφο αυτής, το οποίο υπογράφει με εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή και εγκεκριμένη ηλεκτρονική χρονοσφραγίδα, και το μεταφορτώνει στον ηλεκτρονικό φάκελο της μεταβίβασης. Στη συνέχεια καταχωρεί το συμβόλαιο στο Κτηματολογικό Γραφείο.

Τα πιστοποιητικά που περιέχει ο «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου» είναι τα εξής:

  • Τίτλος κτήσης (συμβόλαιο ή αντίγραφο κτηματολογικού φύλλου).
  • Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ
  • Αποδεικτικό ενημερότητας
  • Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας
  • Βεβαίωση Δήμου περί μη οφειλής ΤΑΠ
  • Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/ Διηρημένης Ιδιοκτησίας
  • Τυχόν δήλωση υπαγωγής στον ν. 4178/2013 ή στον ν. 4495/2017 και βεβαίωση εξόφλησης του οικείου προστίμου κατά τα οριζόμενα στους ανωτέρω νόμους.
  • Σχέδια (κατόψεις) του μηχανικού.
  • Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.
  • Τοπογραφικό διάγραμμα και στοιχεία/σχέδια οικοδομικής άδειας (στέλεχος, διάγραμμα κάλυψης, κατόψεις, τοπογραφικό).
  • Απόσπασμα Κτηματολογικού Διαγράμματος

Πηγή newsit.gr

Δείτε όλες τις ειδήσεις του eviathema.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Εύβοια: Τροχαίο ατύχημα στη Χαλκίδα – Σχολικό αστικό λεωφορείο με παιδιά συγκρούστηκε με ΙΧ [ΦΩΤΟ]

Πλήθος κόσμου διαμαρτύρεται στην Χαλκίδα για την Τραγωδία στα Τέμπη – Πέταξαν μαύρα μπαλόνια [ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ]

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Άγρια καταδίωξη στην Χαλκίδα από την ΔΙΑΣ: Αυτοπυροβολήθηκε ο οδηγός του αυτοκινήτου [ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ]

Τραγωδία στα Τέμπη – Εύβοια: Διαμαρτυρία των μαθητών σε Λουτρά Αιδηψού και Ψαχνά [ΦΩΤΟ]

ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΣΟΚ: Φλερτάρει με τις παρανομίες ο Πρόεδρος των Ψαχνών με την συνενοχή του Ψαθά

Εύβοια: Σοβαρό τροχαίο στο Βασιλικό – Αυτοκίνητο έφερε τούμπες μετά από κόντρες [ΦΩΤΟ]