Νέες εκλογές στη Χειμάρρα στις 4 Αυγούστου μετά την καθαίρεση του Φρέντη Μπελέρη

5 Ιουλίου 2024, 9:26 μμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads
Νέες εκλογές στη Χειμάρρα στις 4 Αυγούστου μετά την καθαίρεση του Φρέντη Μπελέρη

Νέες εκλογές θα διεξαχθούν στις 4 Αυγούστου στη Χειμάρρα, μετά την καθαίρεση του Φρέντη Μπελέρη από τη θέση του δημάρχου

Το γραφείο του Έντι Ράμα είχε στείλει άμεσα επιστολή στον πρόεδρο της Αλβανίας, Μπαιράμ Μπέγκαϊ για το θέμα, έπειτα από την απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΕ) της Αλβανίας να καθαιρέσει τον Φρέντη Μπελέρη από δήμαρχο Χειμάρρας, με αποτέλεσμα να κινηθούν ταχύτατα οι διαδικασίες.

Διαβάστε Επίσης: ΧΑΛΚΙΔΑ: Ανήλικη κατήγγειλε τον θείο της για ξυλοδαρμό…

Η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ στην καθαίρεση Μπελέρη

Ως «προαναγγελθείσα κατάληξη μιας διαδικασίας με πολλά ερωτηματικά» χαρακτηρίζει το ΥΠΕΞ την απόφαση των αλβανικών Αρχών να καθαιρεθεί από δήμαρχος Χιμάρας ο Φρέντης Μπελέρης.

«Η σημερινή απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αλβανίας για έκπτωση του Φρέντι Μπελέρη χωρίς καν να έχει πριν ορκιστεί Δήμαρχος Χειμάρρας συνιστά καινοφανή πρακτική και την προαναγγελθείσα κατάληξη μίας διαδικασίας με πολλά ερωτηματικά σε σχέση με θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου.

Η Ελλάδα είχε εγκαίρως εκφράσει την έντονη ανησυχία της για τη στέρηση του τεκμηρίου αθωότητας, την ακεραιότητα της αποδεικτικής διαδικασίας, την απαγόρευση ορκωμοσίας και τη δυσανάλογη ποινή που επιβλήθηκε, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι ο Δήμος Χειμάρρας διοικείται για ένα έτος από μη νομιμοποιημένα πρόσωπα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει εκ νέου την υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στον κ. Μπελέρη, εκλεγμένο πλέον μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να παρίσταται στις εργασίες του, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του στις 16 Ιουλίου στο Στρασβούργο», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης: Χαλκίδα: Χτύπησε πελάτη μέσα σε μπαρ στο κέντρο της πόλης

Μπελέρης κατά Ράμα: Παζλ μεθοδεύσεων για να μην αναλάβω δήμαρχος Χειμάρρας

Για «παζλ μεθοδεύσεων» από την πλευρά του Έντι Ράμα, προκειμένου να μην αναλάβει δήμαρχος Χιμάρας, κάνει λόγο σε δήλωσή του ο Φρέντης Μπελέρης.

Ο εκλεγμένος βουλευτής της ΝΔ σημειώνει ότι του δόθηκε σχετική άδεια για να του ανακοινωθεί η απόφαση καθαίρεσης από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΕ) της Αλβανίας, κάτι που δεν είχε γίνει για να ορκιστεί δήμαρχος Χιμάρας, αμέσως μετά την εκλογή του, κάτι που χαρακτηρίζει «επικίνδυνο δεδικασμένο για τους δημοκρατικούς θεσμούς».

«Το παζλ μεθοδεύσεων -που εμπνεύστηκε και εκτέλεσε από την αρχή έως το τέλος ο κ. Ράμα- ολοκληρώθηκε σήμερα. Το σχέδιο του ήταν εξαρχής να μην μπορέσω να αναλάβω τα καθήκοντα μου ως εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας.

Για να γίνει αυτό χρειάστηκε η πραξικοπηματική σύλληψή μου, μια δίκη-παρωδία, με μάρτυρα κατηγορίας που ομολόγησε ότι πληρώθηκε από την αλβανική αστυνομία για να ψευδομαρτυρήσει, μια δικαστή που έχει απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα λόγω πλαστογραφίας εγγράφων και μια διορισμένη και όχι κληρωθείσα πρόεδρο του Εφετείου.

Χρειάστηκε η παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας για ολόκληρους μήνες, χρειάστηκε επίσης η παραβίαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, η καταπάτηση κάθε έννοιας δημοκρατικής αρχής με την «κατάληψη» που ακολούθησε στον Δήμο Χειμάρρας.

Στο Δήμο, όπου νίκησε η Δημοκρατία και στη συνέχεια -δυστυχώς- εκμαυλίστηκε στον ύψιστο βαθμό.

Αποκορύφωμα είναι ότι μου δόθηκε διοικητική άδεια να παρευρεθώ στην ανακοίνωση της απόφασης καθαίρεσης μου, ενώ δεν μου δόθηκε αντίστοιχη άδεια για να ορκιστώ Δήμαρχος, δημιουργώντας επικίνδυνο δεδικασμένο για τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Ωστόσο, ο δίκαιος αγώνας μας θα συνεχιστεί. Το οφείλουμε στους Χειμαρριώτες, το οφείλουμε στους Έλληνες, το οφείλουμε όμως και στους Ευρωπαίους πολίτες. Σε όσους, δηλαδή, δεν δέχτηκαν ποτέ εκπτώσεις στο κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία», σημειώνει στη δήλωσή του ο εκλεγμένος ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Πηγή iefimerida.gr

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.