Νέες βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων, τι αλλάζει από την Παρασκευή

Χαλκίδα Ειδήσεις Εντατικοί έλεγχοι τροχαίας

Μόνο τις νέες βεβαιώσεις μετακίνησης θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους οι εργαζόμενοι από την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου.

Το μεταβατικό στάδιο άλλαξε λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων που επικρατούν σε όλη τη χώρα. Έτσι οι εργαζόμενοι μέχρι αύριο το βράδυ θα μπορούν να κυκλοφορούν με τις παλιές βεβαιώσεις όμως από την Παρασκευή το πρωί θα πρέπει να έχουν τις νέες βεβαιώσεις.

Ειδικότερα για το διάστημα από έως και 19/2/2021 και ώρα 05:59, οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους και με τα παλαιά έντυπα φόρμες – άδειες κυκλοφορίας εργαζομένου.

Ωστόσο ανάλογα με την απασχόληση και το είδος της εργασίας κάθε εργαζόμενος πρέπει να έχει συγκεκριμένα έντυπα μαζί του ο εργαζόμενος από την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου.

Έτσι οι εργοδότες καλούνται να μπουν στο σύστημα να υποβάλλουν εκ νέου βεβαιώσεις προκειμένου να μπορέσουν να μπορούν να κυκλοφορούν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι βεβαιώσεις χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ https://eservices.yeka.gr/ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.
Από τα νέα έντυπα αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται:

α) σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας
β) τηλεργασίας και
γ) νόμιμης άδειας
και οι οποίοι θα μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Πιο συγκεκριμένα, στον ιδιωτικό τομέα:

1. Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους (είτε από το ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr)

2. Όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μπορούν να συμπληρώσουν το νέο έντυπο στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ή τη βεβαίωση «τύπου Α’» που εκδίδεται από το forma.gov.gr μαζί με την οποία θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ωστόσο οι επιστήμονες αυτοαπασχολούμενοι που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα σε ισχύ, εκδιδόμενη από σύλλογο με τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, (π.χ. δικηγορικοί σύλλογοι, τεχνικό επιμελητήριο, οικονομικό επιμελητήριο, ιατρικοί σύλλογοι) δεν χρειάζεται να προβούν σε εκτύπωση των στοιχείων taxisnet και σε τυχόν έλεγχο μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα.

3. Με νέο έντυπο μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

4. Για τους εργαζόμενους, οι οποίοι αμείβονται και ασφαλίζονται με εργόσημο έχει τεθεί σε εφαρμογή νέο έντυπο «ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΕ ΕΡΓΟΣΗΜΟ». Το έντυπο αυτό εκδίδεται μέσω του ιστότοπου forma.gov.gr/. Η βεβαίωση αυτή χορηγείται από τον εργοδότη στον εργαζόμενο για την μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

5. Σε περίπτωση κατά την οποία η εξ’ αποστάσεως εργασία παρέχεται εκ περιτροπής, ο εργοδότης δύναται να εφοδιάζει τον εργαζόμενο με απόσπασμα του ειδικού σκοπού εντύπου Ε4.1.

6. Σε περίπτωση κατά την οποία η εργασία παρέχεται με κυλιόμενο ωράριο, ο εργοδότης δύναται να εφοδιάζει τον εργαζόμενο με απόσπασμα του καταχωρημένου στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» προγράμματος εργασίας.

7. Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.

Επισημαίνεται ότι α) οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας, β) οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων παύουν να ισχύουν.

Για τον δημόσιο τομέα:

1. Οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία.

2. Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

vevaiosi1

vevaiosi2

vevaiosi3

dikaiologitika.gr

LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Καιρικά φαινόμενα – Διακοπές κυκλοφορίας – χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

Κακοκαιρία “Μήδεια” – Εύβοια: Υπεράνθρωπες προσπάθειες των συνεργείων της ΔΕΗ να επαναφέρουν το ρεύμα σε όλη την Εύβοια

Κακοκαιρία “Μήδεια”: Στα λευκά και η Χαλκίδα – Χωρίς Ρεύμα Μπούρτζι και Βαθύ Αυλίδας [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι, την Ελλάδα και τον Κόσμο