Νήσος: Αυτό είναι το πιο μυστηριώδες νησί της Ελλάδας

New Project 2022 08 27T173547.954

Το νησί Πρώτη βρίσκεται στο Ιόνιο Πελάγους, στα ανοιχτά του χωριού Μαραθόπολη ή Μάραθος του δήμου Τριφυλίας. Έχει έκταση 3 τ.χλμ. και, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, έχει πραγματικό πληθυσμό τέσσερις κατοίκους.

Η νήσος Πρώτη, υπαγόμενη παλαιότερα στην Επαρχία και σήμερα περιοχή Τριφυλίας, βρίσκεται σε απόσταση 2 περίπου ναυτικών μιλίων ή 3.702 μέτρων απέναντι από το λιμενικό καταφύγιο της Μαραθόπολης.

Η ιστορία που έχει το νησί

Η «Νήσος Πρώτη» μνημονεύεται από τον Θουκυδίδη γιατί εκεί, το 7ο έτος του Πελοποννησιακού πολέμου (425 – 424 π.Χ.) στάθμευσε προσωρινά, λόγω τρικυμίας, ο αθηναϊκός στόλος (αθηναϊκή μοίρα) του Δημοσθένη, επανακάμπτοντας από τη Ζάκυνθο και συνεχίζοντας προς την Πύλο, όπου πλησίον αυτής, στη νήσο Σφακτηρία, πολιόρκησε τους συγκεντρωμένους εκεί Σπαρτιάτες (Θουκυδίδη Δ΄ 13). Αναφορές για αυτήν υπάρχουν και από το Στράβωνα και άλλους αρχαίους συγγραφείς.

Σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις αποτελούσε στο παρελθόν καταφύγιο ναυτικών, λημέρι Πειρατών, Κουρσάρων Σαρακηνών που έκρυβαν εκεί και τους θησαυρούς τους.

Πάντως σήμερα το νησάκι αυτό έχει σπουδαία αρχαιολογική σημασία: Σ’ αυτό σώζονται ερείπια ακροπόλεως μυκηναϊκής ή προκλασικής εποχής με τείχος και κυκλοτερή πυργίσκο, καθώς και ευχές για καλό κατευθύνσιμο των πλοίων που είναι σκαλισμένες στους βράχους.

Δείτε το νησί