διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους
in

Όλες οι «διευκολύνσεις» για τους εμβολιασμένους – «Ελευθέρας» σχεδόν στα πάντα

Πολλά αλλάζουν από τις 15 Ιουλίου για όσους έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν σε σχέση με την καθημερινότητά τους.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα έχουμε κλειστούς χώρους (εστιατόρια, κινηματογράφους, θέατρα) αλλά και ανοιχτούς χώρους με υψηλό συγχρωτισμό (γήπεδα, μεγάλα κέντρα διασκέδασης), όπου πλέον θα υπάρχει διαβάθμιση.

Οι χώροι αυτοί θα μπορούν να είναι είτε αμιγείς εμβολιασμένων είτε μεικτοί χώροι. Τα μέτρα ανακοινώθηκαν σήμερα. 

Στους αμιγείς χώρους θα μπορούν να βρίσκονται οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο 6μηνο, με τη διευκρίνιση ότι εμβολιασμένοι νοούνται εκείνοι που έχουν κλείσει τον εμβολιαστικό κύκλο και έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την τελευταία ή τη μοναδική δόση.

Στους μεικτούς χώρους θα επιτρέπονται εκτός από τις δύο προηγούμενες κατηγορίες και όσοι έχουν ήδη κάνει τεστ, rapid ή μοριακό, και κατά τούτο υπάρχει η προβλεπόμενη προστασία.

Οι επιχειρήσεις θα αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν και ποιους θα δέχονται

Κάθε επιχείρηση θα δηλώνει αν η εκμετάλλευση θα είναι αμιγής ή μεικτή, ουσιαστικά εναπόκειται στον ίδιο τον επιχειρηματία να επιλέξει εάν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και το λοιπό πληθυσμό. Η δήλωση αυτή των επιχειρηματιών θα γίνεται σε μια κεντρική πλατφόρμα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα υφίσταται ειδική σήμανση στις εισόδους των χώρων εκμετάλλευσης.

Η διαβάθμιση για τους μεν αμιγείς χώρους, από 75% ως 85% της συνολικής χωρητικότητας, για δε τους μεικτούς χώρους από 25% ως 75% της πληρότητας. Η διαβάθμιση θα εξαρτάται από το χώρο και πόσο μεγάλος συγχρωτισμός υφίσταται, και βεβαίως αναλόγως του βαθμού επικινδυνότητας της συνάθροισης. Κατά περίπτωση στους αμιγείς χώρους δεν θα υπάρχει η υποχρέωση να φορούν μάσκες οι πελάτες, (αντιθέτως) είναι προφανές ότι στους μεικτούς χώρους θα πρέπει κατ’ αρχήν να υπάρχει αντίστοιχη υποχρέωση.

Κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν τους όρους

Θα προβλεφθούν συγκεκριμένες κυρώσεις για την παραβίαση των όρων και οι έλεγχοι που θα διεξάγονται από την Πολιτεία. Οι έλεγχοι θα αφορούν για τους μεν αμιγείς χώρους, την τήρηση των όρων, δηλαδή να προσέρχονται όλοι οι πελάτες με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή το πιστοποιητικό νόσησης, για τους δε μεικτούς χώρους ότι υπάρχουν τα προβλεπόμενα από το νόμο που θα εισαχθεί, δηλαδή το αρνητικό τεστ. Ο έλεγχος θα γίνεται από μια κεντρική ψηφιακή πλατφόρμα, που θα επιβεβαιώνει και τη γνησιότητα του πιστοποιητικού που θα δηλώνεται και το οποίο θα βρίσκεται στα καταστήματα αυτά.

Ανοίγουν οι κλειστοί χώροι και τα γήπεδα στις 15 Ιουλίου

Οι κλειστοί χώροι και οι μεγάλοι χώροι συνάθροισης, όπως είναι τα γήπεδα, θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου. Ειδικώς οι κλειστοί κινηματογράφοι και τα κλειστά θέατρα θα ανοίξουν από την 1η Ιουλίου, και από τις 15 Ιουλίου, όταν θα είναι έτοιμη η ψηφιακή εφαρμογή, θα μπορούν να επιλέξουν να αυξήσουν τη χωρητικότητά τους και να καταστούν αμιγείς χώροι.

Όλα τα μέτρα

Πιο αναλυτικά:

1.Οι κλειστοί χώροι πλην των κέντρων διασκέδασης όπως εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφοι και θέατρα ανοίγουν ως εξής: κλειστοί κινηματογράφοι την 1η Ιουλίου και λοιποί κλειστοί χώροι στις 15/07.

Στους αμιγείς χώρους στους οποίους θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες θα υπάρχει 85% πληρότητα με την χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά, ενώ οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων.

Στους μεικτούς χώρους θα μπορούν να προσέρχονται και οι μη εμβολιασμένοι αλλά με τεστ. Η πληρότητα θα είναι 50% με την χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά. Θα απαιτείται αρνητικό rapid test για τους μη εμβολιασμένους και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων.

2. Όσον αφορά στους υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθήμενων πλην γηπέδων θα ισχύουν τα εξής:

Στους αμιγείς χώρους στους οποίους θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες θα υπάρχει 85% πληρότητα και δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα.

Στους μεικτούς χώρους, 75% πληρότητα για χώρους κάτω των 1.000 καθήμενων, 70% πληρότητα για χώρους κάτω των 5.000 καθήμενων, 65% πληρότητα για χώρους κάτω των 15.000 καθήμενων. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους.

3. Όσον αφορά στα υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκάδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ κ.α.) (1η Ιουλίου ανοίγουν οι υπαίθριοι και 15/07 οι κλειστοί) θα ισχύουν τα εξής:

Στους αμιγείς χώρους 60% πληρότητα.

Στους μεικτούς χώρους 25% πληρότητα και θα απαιτείται προηγούμενο αρνητικό rapid test που θα είναι υποχρεωτικό για τους μη εμβολιασμένους.

4. Τέλος, στα ανοικτά και κλειστά γήπεδα θα ισχύουν τα εξής:

Στους αμιγείς χώρους 85% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων.

Στα γήπεδα ΔΕΝ θα επιτρέπονται μη εμβολιασμένοι.

Δείτε αναλυτικά όλα τα μέτρα

διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους

Δείτε όλη την ενημέρωση

newsit.gr

Βόρεια Εύβοια: Στα χέρια της Γ ΟΠΚΕ 35χρονος διακινητής ναρκωτικών

Χαλκίδα: Ανατροπή οχήματος λίγο πριν την Λάμψακο – Σώοι οι επιβάτες [ΦΩΤΟ]

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα στη Χαλκίδα: Σφοδρή η σύγκρουση ΙΧ με μηχανή – 25 λεπτά έκανε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ να φτάσει στο σημείο[ΦΩΤΟ]

Πανικός στην Νέα Αρτάκη: Αλλοδαπός παρενοχλούσε παιδιά δείχνοντας το μόριο του

Χαλκίδα: Θύμα κλοπής έπεσε ηλικιωμένη μέρα μεσημέρι στο Μπούρτζι

ΠΑΝΙΚΟΣ στο ΔΣ Διρφύων Μεσσαπίων: Αποχώρησε ο Βασίλης Ηλιάδης και η υπόλοιπη αντιπολίτευση για “ρατσιστικούς σχολιασμούς περί αλλοδαπών”

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι<

Βόρεια Εύβοια: Στα χέρια της Γ ΟΠΚΕ 35χρονος διακινητής ναρκωτικών

Βιασμός

Τουρκία: Άγριος ξυλοδαρμός γυναίκας από τον πρώην σύζυγό της δίπλα στο παιδί τους [ΒΙΝΤΕΟ]