Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες: Εκκενώθηκε η βόρεια Ιτέα – Αγώνας μετά την αναζωπύρωση στο ξενοδοχείο της Αργολίδας

itea fotia
ΦΩΤΟ fokidanews

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 52 δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν μέχρι τις 18.00 το απόγευμα της Δευτέρας σε όλη την Ελλάδα ενώ σε εξέλιξη είναι προσπάθειες κατάσβεσης σε πολλαπλά μέτωπα. Τα πράγματα δυσκόλεψαν μόλις έπεσε το σκοτάδι καθώς σταμάτησαν να πετούν τα εναέρια μέσα.

Οι πυρκαγιές στην Αχαΐα, στη Ζάκυνθο, στο Άγιο Όρος, στο Σχηματάρι, στην Ηλεία και στον Άραξο έχουν οριοθετηθεί και ελέγχονται σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση.

Στο Κρανίδι η εικόνα ήταν καλή και υπήρχαν εκτιμήσεις ότι θα ελεγχθεί μέσα στη νύχτα. Ωστόσο παρουσιάστηκε νέα αναζωπύρωση. Η φωτιά μπήκε μέσα στο πολυτελές ξενοδοχείο AMANZOE που έχει εκκενωθεί.

Να σημειωθεί ότι οι συγκλονιστικές εικόνες από το ξενοδοχείο στο Κρανίδι είναι πριν από τις 21:00 το βράδυ. Η πυρκαγιά είχε ξεκινήσει βόρεια από το συγκρότημα σε πολύ κοντινή απόσταση και είχε περάσει από την βορεινή πευκόφυτη πλευρά στα εξωτερικά σπιτάκια. Εκεί επιχείρησαν τα οχήματα της πυροσβεστικής, κάηκαν τα δένδρα ανάμεσα στους οικίσκους και επεκτάθηκε νότια.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν τώρα νότια και η εικόνα που υπάρχει τώρα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο είναι αρκετά καλή. Η ίδια περιοχή είχε καεί το 2016 και είχε αναδασωθεί.

xenodoxeio 1 1

Ολονύκτια μάχη των πυροσβεστών στην Ιτέα

Στην πυρκαγιά της Φωκίδας που ξεκίνησε από τον Ελαιώνα από ιδιοκτησίες που δεν είχαν καθαριστεί κοντά στο Σερνικάκι, υπάρχει ενεργό μέτωπο δυτικά προς Ιτέα και έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις προς όλες τις πλευρές.

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 11 το βράδυ η εκκένωση της Βόρειας Ιτέας από τους κατοίκους της. Με λεωφορεία που διέθεσε ο Δήμος και η Περιφέρεια οι κάτοικοι της περιοχής μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στους Δελφούς όπου θα παραμείνουν απόψε για λόγους ασφαλείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η φωτιά παραμένει ακόμη σε απόσταση από τον οικισμό ενώ παραμένουν οι φόβοι για επέκταση της κυρίως σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις αλλά και ποιμνιοστάσια.

Οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στη συγκεκριμένη περιοχή της Ιτέας καθώς και η μορφολογία του εδάφους δεν βοηθάνε καθόλου στην κατάσβεση της φωτιάς. Φεύγει πολύ γρήγορα η πυρκαγιά. Υπάρχουν κατά τόπους ισχυροί άνεμοι, είναι αρκετά δύσκολο το έργο στην Φωκίδα.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα τελείωσε και η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου που έγινε στην ‘Αμφισσα για να εκτιμηθεί η κατάσταση αλλά και να τεθούν οι προτεραιότητες για τις νυχτερινές επιχειρήσεις.

Οι πυροσβέστες και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην κατάσβεση , θα προσπαθήσουν όλη τη νύχτα να κρατήσουν τις φλόγες μακριά για να μην υπάρχουν αναζωπυρώσεις και από ότι προκύπτει από την απόφαση του συντονιστικού οι περιοχές στις οποίες θα ρίξουν το κύριο βάρος τους, είναι στο βορειοδυτικό τμήμα της Ιτέας όπου κατευθύνονται οι φλόγες, χωρίς όμως να κινδυνεύουν κατοικίες. Ακόμα το κύριο βάρος θα πέσει στις περιοχές της Αγίας Ευθυμίας, της Τριταίας, στο Σερνικάκι, στο Χρισσό και τον Ελαιώνα. Οι περιοχές αυτές είναι που έχουν κρίσιμα μέτωπα χωρίς όμως να κινδυνεύουν σπίτια.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Εκτός από την προληπτική εκκένωση του βόρειου τμήματος της Ιτέας αυτό δηλαδή που βρίσκεται πάνω από την εθνική οδό Ιτέας – Ναυπάκτου έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία από το 57ο χιλιόμετρο έως το 64ο χιλιόμετρο στο δρόμο ‘Αμφισσας – Λιβαδειάς καθώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη η κατάσταση από τα μέτωπα της φωτιάς και τους καπνούς. Ακόμη έγινε γνωστό ότι έχει προωθηθεί και αίτημα για κήρυξη της ΔΕ Ιτέας, ‘Αμφισσας και Δελφών του δήμου Δελφών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όλη νύχτα θα γίνει προσπάθεια να κρατηθούν τα μέτωπα της φωτιάς μέχρι το πρώτο φως της μέρας όταν αναμένεται να επανέλθουν και πάλι τα εναέρια μέσα, ιδιαίτερα ενισχυμένα, για να μπορέσουν να περιορίσουν τα μέτωπα.

Με την αποχώρηση των εναέριων μέσων τα 3 μέτωπα της φωτιάς συνεχίζουν την καταστροφική τους πορεία με μεγάλο θύμα τον ελαιώνα της ‘Αμφισσας που έχει πάθει τρομακτικές ζημιές. Οι επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να ανασυνταχθούν για να αντιμετωπίσουν τις φλόγες στα κρίσιμα σημεία όπως για παράδειγμα είναι το μέτωπο προς την Ιτέα και το μέτωπο προς το Σερνικάκι και τον Χρισσό που την τελευταία ώρα βρίσκεται σε μία ύφεση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη στην περιοχή μεταφέρονται και άλλες δυνάμεις από την Κεντρική Ελλάδα αλλά και γειτονικούς νόμους ενώ μεγάλες δυνάμεις από εθελοντές έχουν συγκεντρωθεί από το απόγευμα και συμβάλλουν στον περιορισμό της φωτιάς. Μάχη δίνουν και οι καλλιεργητές της περιοχής με ότι μέσο διαθέτει ο καθένας, ανοίγοντας συγχρόνως και γεωτρήσεις για να σταματήσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς.

Ήδη αυτή τη στιγμή επιχειρούν περισσότεροι από 150 πυροσβέστες με 48 οχήματα και 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων ενώ στην περιοχή είναι και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

itea 5

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι πριν πέσει το σκοτάδι επιχειρούσαν 11 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Τα δύο από αυτά είχαν διατεθεί από τον Ελληνικό Στρατό ενώ υπήρχε και ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής για εναέριο συντονισμό. Παράλληλα έχουν διατεθεί δεκάδες μηχανήματα από την τοπική αυτοδιοίκηση και υδροφόρες όπως επίσης έχουν βρεθεί στην περιοχή και εθελοντές πυροσβέστες ενώ με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κλιμάκιο της ΔΑΕΕ βρίσκεται στην περιοχή όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά για να διερευνήσει τις αιτίες για την έναρξη της.

itea 3
Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα συνεχίσουν να επιχειρούν όλη νύχτα και με το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσει ενισχυμένο κύμα εναέριων, για να ελεγχθεί, και να αντιμετωπιστεί ότι προκύψει με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις.

fotia itea1

Ελέγχεται το πύρινο μέτωπο στην Ζάκυνθο

Υπό έλεγχο βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας σε δασική έκταση στην περιοχή Καμπί στη Ζάκυνθο.

Από την πρώτη στιγμή, μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις έσπευσαν στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Αναλυτικότερα, επιχείρησαν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα, δύο αεροσκάφη πετζετέλ, 2 πυροσβεστικά ελικόπτερα τύπου Έρικσον ενώ σημαντική ήταν και η συνδρομή υδροφόρων του ΟΤΑ.

Από τα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς, η Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου, απομάκρυνε αμέσως όλους τους λουόμενους από τις κοντινές περιοχές του Λημνιώνα και του Πόρτο Ρόξα ενώ απαγορεύτηκε και η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή. Ακόμα απομακρύνθηκαν και οι κάτοικοι που μένουν στα πρώτα σπίτια του χωριού Καμπί.

Στο σημείο θα παραμείνουν όλη τη νύχτα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις υπό τον κίνδυνο αναζωπύρωσης.

Αυξημένη επικινδυνότητα για πυρκαγιές και την Τρίτη

Υπενθυμίζεται ότι η Πολιτική Προστασία είχε χτυπήσει το «καμπανάκι» του κινδύνου σε όλη τη χώρα και με έκτακτες ενημερώσεις της Πυροσβεστικής, καθώς ο βαθμός επικινδυνότητας ήταν στο «4» την Δευτέρα, όπως και Τρίτη, λόγω του συνδυασμού ισχυρών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου για την Τρίτη 5/7, υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος 4 σε Αττική και Κύθηρα, Βοιωτία, Κεντρική και Νότια Εύβοια, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία και σε Αργολίδα, Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία και Λακωνία.

Επίσης, υψηλός κίνδυνος κατηγορίας 3 υπάρχει σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.

 

Πηγή newsit.gr