Παραδοχή Πυροσβεστικής στη δίκη για το Μάτι: «Ξέραμε για τους νεκρούς όταν έγινε η συνέντευξη Τύπου»

ματι παραδοχη

Στην παραδοχή ότι γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών το βράδυ που δόθηκε η συνέντευξη Τύπου, προχώρησε σήμερα συνεχίζοντας την απολογία του στη δίκη για τη φωτιά στο Μάτι ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης.

Ο κ. Τερζούδης επανέλαβε στο δικαστήριο, πως η ημέρα της φωτιάς στο Μάτι ήταν για την Πυροσβεστική η πιο δύσκολη ημέρα, καθώς έπρεπε να διαχειριστεί μία κατάσταση με οριακές συνθήκες διαρκώς μεταβαλλόμενες.

Ο κατηγορούμενος ανέφερε πως «το συμβάν αυτό ήταν σαρωτικό. Η Πυροσβεστική υπηρεσία δεν είχε γνωρίσει άλλο τέτοιο συμβάν με τόσο τραγικές συνέπειες”. Μάλιστα, κλείνοντας την απολογία του, ο κατηγορούμενος είπε για τα θύματα: Δεν θέλω να πω τίποτα για τους συγγενείς των θυμάτων. Ό,τι και να πεις δεν απαλύνεις τον πόνο τους. Προτιμώ τη σιωπή».

Θανατηφόρο τροχαίο στην Εύβοια: Νεκρός 80χρονος οδηγός μετά από εκτροπή (Φωτογραφίες)

Όπως έχει ήδη δηλώσει από την πρώτη ημέρα απολογίας του, ο κ. Τερζούδης είπε πως από την πλευρά του έγινε ό,τι προβλεπόταν και δεν θεωρεί ότι ο ίδιος έχει ευθύνη για όσα έγιναν. Αναφερόμενος στο θέμα της εκκένωσης της περιοχής, ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής τόνισε πως κάτι τέτοιο ήταν ανέφικτο στην περίπτωση της συγκεκριμένης πυρκαγιάς «Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν τόσο γρήγορα, που δεν υπήρχε καθόλου χρόνος για την εκκένωση. Ο χρόνος και η εξέλιξη του συμβάντος…δεν επέτρεπαν να γίνει εκκένωση. Γίνεται μεγάλη συζήτηση και διεθνώς για αυτό. Αν δεν υπάρχει χρόνος τι γίνεται;”

Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του ο κατηγορούμενος δέχθηκε ερωτήσεις από τα μέλη της έδρας:

Εισαγγελέας: Με το χρόνο που πέρασε επιχειρησιακά λάθη έχετε εντοπίσει;

Κατηγορούμενος: Η αποτίμηση απαιτεί να ξέρεις επακριβώς τι έγινε στο πεδίο .Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν επιχειρησιακά λάθη. Τα εναέρια διαθέσιμα κινητοποιήθηκαν. Αυτή η πυρκαγιά με αυτές τις συνθήκες που υπήρχαν δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Μόνο αν υπήρχαν τα δεδομένα για να μπορέσεις να φύγει ο κόσμος. Και εμένα με βασανίζει και με ξαναβασανίζει όλο αυτό. Με έχει σημαδέψει. Η ζωή μου έχει αλλάξει…

Εισαγγελέας: Έχετε πει ότι ”ο Τόσκας και ο Φωστιέρης με παρέκαμπταν” και ”ο Τόσκας έδινε χωρίς την έγκριση μου επιχειρησιακές εντολές στον Φωστιέρη”.

Κατηγορούμενος: Υπόθεση είναι αυτό…

Εισαγγελέας: Προβλέπεται ο υπουργός να δίνει εντολές;

Κατηγορούμενος: Υπό την έννοια του να δίνει επιχειρησιακές εντολές όχι. Αλλά μπορούσε να ρωτά συνεχώς… Ήταν ανώτατος απόστρατος …

Εισαγγελέας: Για νεκρούς ποτέ μάθατε;

Κατηγορούμενος: 19:54 ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός.

Εισαγγελέας : Στη συνέντευξη Τύπου που δώσατε εκείνο το βράδυ ξέρατε για νεκρούς;

Κατηγορούμενος: Ναι ξέραμε για κάποιους νεκρούς.