Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 2.000 πρόσφυγες έχουν μπει στην Ελλάδα

3 Μαρτίου 2022, 2:05 μμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads

Συνολικά 2.189 είναι οι πρόσφυγες που έχουν μπει στην Ελλάδα από την Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, οι οποίοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να γλυτώσουν από τη φρίκη του πολέμου, η οποία κυριαρχεί εδώ και 8 ημέρες στη χώρα αυτή, μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Όσοι πρόσφυγες έρχονται στην Ελλάδα από την Ουκρανία, θα εντάσσονται σε ένα ειδικό καθεστώς παραμονής διαμονής 12 μηνών, δικαίωμα στην εργασία και στην εκπαίδευση αλλά και δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, το οποίο έχει καταρτίσει η κυβέρνηση.

Για την άμεση ενημέρωση και συνδρομή των εκτοπισθέντων ατόμων από την Ουκρανία που φθάνουν στην Ελλάδα, έχει μεριμνήσει και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο αναφέρει στην ειδική ενότητα migration.gov.gr/ukraine/, ότι υπάρχουν βοηθητικά στοιχεία στην ελληνική, αγγλική και ουκρανική γλώσσα.

Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία εισόδου Ουκρανών προσφύγων από τα σύνορα της Ελλάδας, την παροχή προσωρινής προστασίας, τις υλικές παροχές και τις συνθήκες φιλοξενίας, όπως και ειδικές οδηγίες για την προστασία Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

Με στόχο την εύκολη επικοινωνία Ουκρανών προσφύγων λειτουργεί εφεξής, Δευτέρα έως Παρασκευή (7:00 -22:00), τηλεφωνικό κέντρο (help desk) για την παροχή πληροφοριών σε ουκρανική, ελληνική και αγγλική γλώσσα (τηλ: +30 213 1629600).

Παρέχεται η δυνατότητα επικοινωνίας και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση ukraine@migration.gov.gr.

Επιπροσθέτως, οι ενέργειες του Υπουργείου Μετανάστευσης για τη συνδρομή των εκτοπισθέντων ατόμων από την Ουκρανία είναι οι εξής:

Παροχή Προσωρινής Προστασίας

Η είσοδος Ουκρανών προσφύγων στην Ελλάδα συνεπάγεται αυτομάτως την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση για 90 ημέρες συνολικά. Εντός του διαστήματος των 90 ημερών, θα παρασχεθεί από την Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προσωρινή προστασία ενός (1) έτους με δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σύμφωνα με την Οδηγία 2001/55 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κατευθυντήριες Οδηγίες για Ουκρανούς πρόσφυγες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα
Ουκρανοί πολίτες που δε φέρουν ταξιδιωτικά έγγραφα, μπορούν να εισέλθουν μόνο από το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Προμαχώνα (τηλ. +30 23230 41079), όπου εκεί θα χορηγείται σχετικό έγγραφο σε συνεργασία με το προσωπικό της ουκρανικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

Υλικές Παροχές και Φιλοξενία

Παρέχεται η δυνατότητα ολιγοήμερης φιλοξενίας στη δομή φιλοξενίας Σιντικής, η οποία και έχει μικρή χιλιομετρική απόσταση από το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου του Προμαχώνα.

Για την παράταση φιλοξενίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πρέπει να κατατίθεται αίτηση στο email ukraine@migration.gov.gr.

Ασυνόδευτα Ανήλικα

Η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων δραστηριοποιείται ήδη με την συνδρομή Πρεσβειών, Διεθνών Οργανισμών και ΜΚΟ για τον εντοπισμό ασυνόδευτων ανηλίκων στα σύνορα της Ουκρανίας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου είτε να προσφερθεί τεχνογνωσία, είτε να ρυθμιστούν θέματα μεταφοράς και φιλοξενίας των παιδιών αυτών στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση άφιξης ασυνόδευτων ανηλίκων στα ελληνικά σύνορα, ενεργοποιείται ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης για Ασυνόδευτους Ανηλίκους σε επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη μεταφορά των παιδιών σε ειδικές δομές επείγουσας φιλοξενίας και κατόπιν ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία ταυτοποίησης (αν είναι απαραίτητο).

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.