in

Εικόνες αποκάλυψης στην Ελλάδα: Ολονύχτιος αγώνας για την κατάσβεση πολλαπλών μετώπων φωτιάς- Η εικόνα σε Έβρο, Φυλή, Ασπρόπυργο

Σε πύρινο κλοιό για δεύτερη ημέρα η Ελλάδα με τα πύρινα μέτωπα στον Εβρο, τη Ροδόπη, τον Ασπρόπυργο, την Φυλή, την Φθιώτιδα και τη Βοιωτία να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και την καταστροφική μανία της πυρκαγιάς να έχει δυστυχώς ως αποτέλεσμα ανθρώπινες απώλειες αφού τραγικό θάνατο βρήκαν συνολικά από χθες 20 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά.

Η σημερινή νύχτα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για το έργο των πυροσβεστών καθώς οι δυνατοί άνεμοι δυσχαιρένουν τις προσπάθειες για κατάσβεση των μετώπων που σύντομα πήραν εξαιρετικά μεγάλες διαστάσεις και επεκτάθηκαν σε ευρεία γεωγραφική ακτίνα.

Ενδεικτική είναι εξάλλου η σύνοψη του ΜΕΤΕΟ για 400.000 στρέμματα τα οποία και έγιναν στάχτη τις τελευταίες ώρες.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την προκαταρκτική ανάλυση δορυφορικών δεδομένων που πραγματοποίησε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ):

380.000 στρέμματα έχουν καεί στον Έβρο
30.000 στρέμματα έχουν καεί στη Ροδόπη
12.000 στρέμματα έχουν καεί στη Βοιωτία
8.000 στρέμματα έχουν καεί στην Κύθνο
5.000 στρέμματα έχουν καεί στα Ψαχνά
Σύμφωνα με την ενημέρωση από την πυροσβεστική, συνολικά το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 93 νέες αγροτοδασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Ενισχύονται οι δυνάμεις

Ενισχύονται περαιτέρω οι ομάδες Ευρωπαίων πυροσβεστών που συνδράμουν τους Έλληνες συναδέλφους τους στα μέτωπα των πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα μας, μετά το σχετικό αίτημα συνδρομής που υπέβαλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (UCPM), αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, σε συνέχεια του αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για εναέρια ή επίγεια συνδρομή, η Ελλάδα υπέβαλε επιπρόσθετο αίτημα.

Η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού ήταν άμεση και στο ελληνικό αίτημα ανταποκρίθηκαν -επίσης άμεσα- οι ακόλουθες χώρες:

• Γερμανία: 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Air Tractors. Έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας

• Σουηδία: 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Air Tractors. Έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας

• Κροατία: 1 πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-415. Έχει φτάσει ήδη στη χώρα μας.

• Τσεχία: 1 ελικόπτερο βαρέως τύπου (Blackhawk) καθώς και 1 μονάδα επίγειας δασοπυρόσβεσης με οχήματα. Αναμένονται αύριο αργά τη νύχτα.

Επιπλέον, από χθες επιχειρούν στη χώρα μας

• Η Ρουμανία, η οποία συνδράμει με πεζοπόρο τμήμα με 56 πυροσβέστες και 10 πυροσβεστικά οχήματα, καθώς και

• Η Κύπρος, η οποία έχει αποστείλει 2 αεροσκάφη τύπου Air Tractors, από τα ενταχθέντα στον εναέριο στόλο του rescEU.

Πύρινη κόλαση στην Αττική

Λίγα λεπτά πριν από τις 12 το μεσημέρι νέα εστία ξέσπασε στην περιοχή της Φυλής, κοντά στη Μονή Κλειστών, στους πρόποδες της Πάρνηθας.

Μάλιστα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ προχώρησαν στον απεγκλωβισμό 50 ατόμων από τη Μονή.

Οι καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για την επέκταση του πύρινου μετώπου ειδικά στη Φυλή, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων. Ο μεγάλος φόβος είναι να μην περάσει η φωτιά προς την Πάρνηθα.

Kαθώς οι πυρκαγιές σε Φυλή και Ασπρόπυργο μαίνονται, η Πυροσβεστική τονίζει πως η φωτιά στη Φυλή εξελίσσεται, έχει δυναμική και κατευθύνεται ανατολικά.

Η φωτιά ξεκίνησε μεταξύ Μονής Κλειστών και Φυλής και Μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν προχωρήσει στην εκκένωση των περιοχών Φυλή, ‘Ανω Λιόσια, Γεννηματά, Κανάλα, Πανόραμα και ‘Αγιος Ιωάννης Ρώσος Ντάρδιζα, με τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών να έχουν ειδοποιηθεί με μηνύματα του 112.

Στο σημείο επιχειρούν 164 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 62 οχήματα ενώ από αέρος εκ περιτροπής επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα.

Σε εξέλιξη παραμένει και η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή του Ασποπύργου.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική πρόκειται για διάσπαρτες εστίες φωτιάς.

Συγκεκριμένα σήμερα το πρωί εκδηλώθηκαν τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς εκδηλώθηκαν σήμερα στον Ασπρόπυργο και συγκεκριμένα στις περιοχές Λάκκα Κατσαρή, Νέα Ζωή, Αμμουδιές κοντά στη βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου.

Από την φωτιά έχουν προκληθεί ζημιές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Αργότερα, σήμερα το πρωί, ξέσπασε και μία τέταρτη εστία πυρκαγιάς πίσω από το Θριάσιο Νοσοκομείο.

Έβρος στις φλόγες

Με συνεχή δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, με δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα διάσπαρτα σχεδόν στο σύνολο του νοτίου τμήματος του Νομού Έβρου, με επιχειρησιακό σχεδιασμό που ανά πάσα στιγμή χρήζει αναπροσαρμογής καθώς οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες διαφοροποιούνται αιφνιδιαστικά, το Πυροσβεστικό Σώμα για τέταρτη ημέρα επιδίδεται σ’ έναν εξουθενωτικό και άνισο αγώνα κατάσβεσης της ευμετάβλητης πυρκαγιάς που αφήνει στο πέρασμά της έντονο το αποτύπωμά της.

Η ιδιαιτερότητα της πυρκαγιάς και η δυσκολία της κατάσβεσης

«Είχαμε την ατυχία να εκδηλωθεί πάνω στα μελτέμια του Αυγούστου. Ο έντονος ξηρός αέρας, οι υψηλές θερμοκρασίες, η έντονη ξηρασία που απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού προκειμένου να σβήσει η καύσιμη ύλη που υπάρχει στο διάβα της φωτιάς, είναι χαρακτηριστικά που εντείνουν την εξάπλωση και την ένταση της πυρκαγιάς, δυσχεραίνοντας σε πολλές περιπτώσεις ή καθιστώντας απαγορευτική τη χρήση εναέριων μέσων».

Τα φλεγόμενα μέτωπα στο Δήμο Αλεξανδρούπολης

Οι οικισμοί της Πλάκας, ο πρώην οικισμός της Αμφιθέας, Πυλαία-Κοίλα, τα Δίκελλα, η Μεσημβρία είναι τα μέτωπα της τέταρτης ημέρας.

Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι εντός του πευκοδάσους της Κίρκης, είναι σε εξέλιξη και κινείται είτε νότια είτε δυτικά προς τη Συκορράχη.

Στην Κίρκη η φωτιά προέκυψε από τα πλευρά της κύριας πυρκαγιάς που ερχόταν από τη Δαδιά και την Αισύμη και ο οικισμός απειλείται άμεσα.

Τα δύο μέτωπα της Ροδόπης

Mάχη συνεχίζουν να δίνουν για δεύτερη μέρα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που καίει δασικές εκτάσεις σε δύο μέτωπα στην Ροδόπη, στην Άνω Δροσίνη και στον Μίσχο Ιάσμου.

Στην Άνω Δροσίνη επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα και στον Μίσχο 24 πυροσβέστες με 9 οχήματα, ενώ το έργο της κατάσβεσης συνδράμουν πέντε αεροσκάφη.

Η δημοτική ενότητα Σώστη του δήμου Ιάσμου, στην οποία έχουν καεί και σπίτια, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Στις πυρόπληκτες περιοχές της Ροδόπης μεταβαίνουν αύριο δύο κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και θα έχουν συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Νίκο Τσαλικίδη και τον δήμαρχο Ιάσμου, Μουμίν Μουμίν.

Ο κ. Τσαλικίδής δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στη Γρατινή του δήμου Κομοτηνής όπου αποφασίστηκε εκκένωση προληπτικά η φωτιά έχει σβήσει, ωστόσο όσοι έχουν φύγει δεν θα επιστρέψουν σήμερα στο χωριό. Ο ίδιος εκτίμησε ότι, μέχρι στιγμής, δεν είναι επικίνδυνο το μέτωπο στον δήμο Ιάσμου.

Από τον δήμο Κομοτηνής έγινε γνωστό ότι 20 νεφροπαθείς από την Αλεξανδρούπολη που μεταφέρθηκαν στην Κομοτηνή για αιμοκάθαρση και αδυνατούν να επιστρέψουν γιατί η Εγνατία Οδός είναι κλειστή, θα φιλοξενηθούν στο Πολυλειτουργικό Κέντρο του Δήμου Κομοτηνής, όπου θα έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από νεφρολόγο και νοσηλευτές.

Σε ετοιμότητα καλούνται να βρίσκονται οι κάτοικοι σε Πετρωτά, Άγιο Χαράλαμπο, Μαρωνία, Ασκητές, Καγκέλες, Πλατανίτη, Νέα και Παλαιά Κρωβύλη στη Ροδόπη με νέο μήνυμα που εστάλη από το 112 και προειδοποιεί για δασική πυρκαγιά σε εξέλιξη στην περιοχή.

Τέσσερα ανεξέλεγκτα μέτωπα στη Βοιωτία

Μέχρι στιγμής έχουν καεί περισσότερα από 23.000 στρέμματα. Στη Βοιωτία θα βλέπεις καπνούς και μέτωπα της φωτιάς, καθώς δεν είναι μόνο το μέτωπο που ξεκίνησε από τη Χώστια, ούτε το δεύτερο στον Ταρσό, έχουμε τώρα τρίτο μέτωπο στην Υλική και τέταρτο μέτωπο στο Μοσχοπόδι των Θηβών.

Όλα τα μέτωπα σύμφωνα με το permisso.gr είναι εκτός ελέγχου, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καεί περισσότερα από 23.000 στρέμματα.

Οι δύο φωτιές που έρχονται από τη χθεσινή μέρα που ξεκίνησαν από τη Χώστια χθες το πρωί και τον Ταρσό χθες το απόγευμα πλέον καίνε ανεξέλεγκτα και βρίσκονται σε μία πορεία να ενωθούν σε μία.

Οι ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι, που φυσούσαν μέχρι το μεσημέρι, δεν επέτρεπαν στα εναέρια μέσα να προσεγγίσουν τις φωτιές, ενώ οι πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει ολόκληρη την περιοχή.

Οι δύο φωτιές βοηθούμενες από τους ισχυρούς ανέμους κινήθηκαν και νότια προς το κανάλι του Μόρνου κοντά στο Κυριάκι που ήταν μία γραμμή άμυνας για τα πυροσβεστικά οχήματα και τις επίγειες δυνάμεις.

Όταν οι φλόγες πέρασαν και εκείνο το σημείο, άρχισαν τα δύσκολα για να συγκρατηθούν από τις επίγειες δυνάμεις, καθώς κινήθηκαν προς τον Ελικώνα και την Αρβανίτσα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 9 παραλιακοί οικισμοί εκκενώθηκαν μετά από μηνύματα που έστειλε το 112, καθώς οι φλόγες απείλησαν ότι θα κινηθούν προς τα εκεί και δεν αποκλείεται να εκκενωθεί συνολικά όλο το παραλιακό μέτωπο.

Μέχρι αυτή την ώρα οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και οι άνεμοι συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα ισχυροί και η νύχτα που ξεκινά, θα είναι περισσότερο πολύ δύσκολη.

Στην Υλίκη

Πολύ μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει και η φωτιά που στη 1:30 το μεσημέρι ξεκίνησε στο 96ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Αθηνών Θεσσαλονίκης κοντά στην Υλίκη χωρίς οι παρεμβάσεις τόσο των επίγειων δυνάμεων όσο και των εναέριων δεν την περιόρισαν.

Αυτή την ώρα έχει αναπτύξει ένα μέτωπο που ξεπερνά τα 5 χιλιόμετρα στο βουνό δεξιά της εθνικής οδού με κατεύθυνση προς Λαμία. Βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους καίει ότι βρίσκει μπροστά της.

Στο Μοσχοπόδι

Λίγο πριν τις 5:00 το απόγευμα προκλήθηκε νέα φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση δίπλα σε αποθήκες βιομηχανιών στο Μοσχοπόδι της Θήβας.

Στην περιοχή βρέθηκαν 7 οχήματα της πυροσβεστικής και 18 πυροσβέστες, ενώ από αέρος συμμετείχαν 3 αεροσκάφη.

Η φωτιά πήρε γρήγορα πολύ μεγάλες διαστάσεις έχοντας μπροστά της μία δασική περιοχή, αλλά και στη συνέχεια μία πευκόφυτη, του δάσους του Μοσχοποδίου και εκφράζονται φόβοι ότι η φωτιά μπορεί να φτάσει και μέχρι το στρατόπεδο.

Συνεχείς ήταν οι εκκλήσεις τόσο από το Δήμαρχο όσο και τους βουλευτές της περιοχής για εναέρια μέσα, ενώ στη συνέχεια 4 αεροσκάφη που έκαναν συνεχώς βολές ανέκοψαν την πορεία της φωτιάς.

Στην περιοχή επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα και αυτή την ώρα η φωτιά είναι σε πλήρη εξέλιξη και καίει χαμηλή βλάστηση και πουρνάρια, ενώ οι άνεμοι και στη συγκεκριμένη περίπτωση όπως και στις υπόλοιπες περιοχές στο νομό Βοιωτίας είναι ιδιαίτερα ισχυροί.

Καλύτερη η εικόνα στην Εύβοια

Πολύ καλύτερη η κατάσταση που διαμορφώνεται αυτή την ώρα στην Εύβοια συγκριτικά με τη χθεσινή μέρα. Η μάχη που δόθηκε από το πρωί μέχρι αυτή την ώρα τόσο από τις επίγειες όσο και τις εναέριες δυνάμεις διαμόρφωσε μία θετική εικόνα, καθώς τα μεγάλα μέτωπα πάνω από την Αρτάκη περιορίστηκαν.

Την ίδια στιγμή εκείνο που φοβούνται οι πυροσβέστες είναι οι αναζωπυρώσεις, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές διάσπαρτες εστίες στα Ψαχνά και στην Ν. Αρτάκη που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το νέο πονοκέφαλο.

Την ίδια στιγμή και οι ασταθείς άνεμοι είναι πρόβλημα, δεδομένου ότι αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση. Τα πεζοπόρα τμήματα και οι επίγειες δυνάμεις συνεπικουρούμενα με 4 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα έχουν δώσει μία πραγματική μάχη για να περιορίσουν της αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πάνω από 5.000 στρέμματα έχουν θυσιαστεί αυτό το διήμερο στις φλόγες, ενώ δεν έχει γίνει αποτύπωση των καταστροφών. Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια και επιχειρήσεις καθώς σε αρκετές περιπτώσεις σώθηκαν την τελευταία στιγμή.

Το σύνολο των δυνάμεων που βρίσκεται στην περιοχή παραμένει σε επιφυλακή και μέσα στη νύχτα θα προσπαθήσει να περιορίσει τις αναζωπυρώσεις σε κρίσιμα σημεία.

Έλα στo viber του eviathema.gr για ειδήσεις από την Εύβοια με ένα κλικ

Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό στη Χαλκίδα – Στο νοσοκομείο οδηγός μηχανής

Πύρινο αμόκ και φλογερή ημιμάθεια