Σαν σήμερα 22 Μαΐου η σημαντικότερη πολιτική απόπειρα δολοφονίας στην Ελλάδα

22 Μαΐου 2024, 12:20 πμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads
Γρηγόρης Λαμπράκης, πέφτει θύμα μιας καλοσχεδιασμένης δολοφονικής ενέδρας

Σαν σήμερα, 22 Μαΐου το 1963 γράφεται μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Ο βουλευτής της ΕΔΑ και ειρηνιστής, Γρηγόρης Λαμπράκης, πέφτει θύμα μιας καλοσχεδιασμένης δολοφονικής ενέδρας που είχε στηθεί από το παρακράτος με την Αστυνομία παρούσα και απαθή. Πέντε ημέρες αργότερα θα αφήσει την τελευταία του πνοή.

Διαβάστε επίσης: Τρόμος στη Χαλκίδα: Έβγαλαν μαχαίρια και τον λήστεψαν στο κέντρο της πόλης

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν βουλευτής της ΕΔΑ και υπέρμαχος της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ήταν γιατρός και αθλητής ενώ ως ακτιβιστής, ίδρυσε την Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη μαζί με 76 προσωπικότητες της δημόσιας ζωής και συμμετείχε σε πολλές αντιπολεμικές εκδηλώσεις, υποστηρίζοντας την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

Η δολοφονία του Λαμπράκη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και αναταραχές, αποκαλύπτοντας το στίγμα της μετεμφυλιακής Ελλάδας, που χαρακτηρίστηκε από την ανεξέλεγκτη δράση των παρακρατικών οργανώσεων και τη διασύνδεσή τους με το κράτος. Η κυβέρνηση κλονίστηκε και κάτω και από λαϊκή αντίδραση, σε είκοσι μέρες ο Καραμανλής υποβάλλει την παραίτησή του αφού προηγουμένως εκστόμισε την περίφημη πρόταση: «Επιτέλους, ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;».

Η δίκη που ακολούθησε ήταν τραγική: μάρτυρες δολοφονήθηκαν, δικαστές απειλούνταν και αποδεικτικά στοιχεία εξαφανίστηκαν. Από τους 31 κατηγορούμενους για τη δολοφονία Λαμπράκη, τελικά καταδικάστηκαν μόλις 9 ενώ οι δολοφόνοι Γκοτζαμάνης και Εμμανουηλίδης, που καταδικάστηκαν σε 11 και 8,5 χρόνια, αντίστοιχα, «βαριών σωματικών κακώσεων» και για «συνέργεια» αποφυλακίστηκαν επί χούντας.

Η θυσία του Γρηγόρη Λαμπράκη παραμένει σύμβολο του αγώνα για δημοκρατία, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στην Ελλάδα, ενώ η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο.

Πηγή

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.