Σε 1.500 ευρώ αυξάνεται το φοιτητικό επίδομα στέγασης – Ποιοι θα πάρουν 2.000€

Φοιτητές

Στην αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος- με αναδρομική ισχύ- και την παράλληλη δημιουργία νέων εστιών στάθηκε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων για τη στρατηγική κοινωνικής στέγασης.

Το επίδομα, όπως ήδη είχε ανακοινωθεί, αυξάνεται από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ. Εκτός του ότι θα ισχύει και για τους σπουδαστές των ΔΙΕΚ, το φετινό φθινόπωρο το επίδομα θα καταβληθεί αναδρομικά και για το 2021-22. Επιπλέον, το επίδομα ανεβαίνει στα 2.000 ευρώ για όλες τις περιπτώσεις συγκατοίκησης.

Οι δικαιούχοι του διευρυμένου επιδόματος υπολογίζονται σε περίπου 50.000 φοιτητές και σπουδαστές, εκτίμησε η κ. Κεραμέως. Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Παιδείας για το φοιτητικό επίδομα ανέρχεται στα 75 εκατομμύρια ευρώ και η αύξηση ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια.

Η υπουργός σημείωσε ότι έχουν δρομολογηθεί ειδικές ρυθμίσεις για τους φοιτητές των πανεπιστημίων Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας και το Δημοκρίτειο Θράκης, καθώς τα κριτήρια για τους δικαιούχους διευρύνονται από τα 30.000 στα 40.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα.

Σε ό,τι αφορά στις φοιτητικές εστίες, σε Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Δυτική Αττική και Κρήτη θα δημιουργηθούν μέσω ΣΔΙΤ περισσότερες από 8.150 κλίνες, με κόστος πάνω από 540 εκατομμύρια ευρώ. Η έναρξη της κατασκευής τους έχει προγραμματιστεί για το 2023 και η ολοκλήρωσή τους το 2027.

Επιπλέον, ενισχύεται το επίδομα στέγασης για τους μαθητές των 50 Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. Συγκεκριμένα, διπλασιάζεται από 120 σε 240 ευρώ και διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια. Το μέτρο, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τη φετινή σχολική χρονιά, αφορά 1.000 μαθητές, δήλωσε ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων για τη στρατηγική στέγασης με την ονομασία «Σπίτι μου!»

Με πληροφορίες από ΑΠΕ