Σεισμός 4,3 Ρίχτερ: Ταρακούνησε Λακωνία και Αρκαδία τη νύχτα
Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθέστε το eviathema.gr στη GoogleΛίγο μετά τα μεσάνυχτα, και συγκεκριμένα γύρω στη 01:10, μια αξιοσημείωτη σεισμική δόνηση αναστάτωσε τους κατοίκους σε αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου, κάνοντας ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στη Λακωνία και την Αρκαδία. Οι πρώτες αναφορές των πολιτών επιβεβαιώθηκαν άμεσα από τα επίσημα σεισμολογικά δίκτυα, τα οποία προχώρησαν στις απαραίτητες καταγραφές των δεδομένων.
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκδίδοντας την καθιερωμένη αναθεωρημένη λύση του, ανακοίνωσε ότι το μέγεθος του σεισμού υπολογίστηκε στους 4,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Η ανάλυση των επιστημονικών οργάνων τοποθέτησε το επίκεντρο της δόνησης σε χερσαίο χώρο, μόλις επτά χιλιόμετρα βόρεια από τον οικισμό του Χάρακα στον νομό Λακωνίας.
Παράλληλα, τα διεθνή δίκτυα παρακολούθησης δημοσίευσαν τις δικές τους μετρήσεις για το φαινόμενο. Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) προχώρησε σε μια ελαφρώς διαφορετική εκτίμηση, υπολογίζοντας την ένταση στους 4,2 βαθμούς. Σε αυτή την περίπτωση, η γεωγραφική τοποθέτηση διαφέρει ελαφρώς, καθώς υπολογίστηκε σε απόσταση είκοσι χιλιομέτρων νοτιοανατολικά από την περιοχή του Λεωνιδίου στην Αρκαδία.
Οι μικρές αποκλίσεις στις μετρήσεις τα πρώτα λεπτά μετά από ένα σεισμικό γεγονός συνιστούν μια συνήθη επιστημονική πρακτική, μέχρι την οριστική ταύτιση. Η συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη παρουσιάζει γνωστή σεισμικότητα και η καταγραφή αυτών των μεγεθών εντάσσεται στην κανονική δραστηριότητα των τοπικών ρηγμάτων. Οι κάτοικοι επέστρεψαν γρήγορα στην ομαλότητα, καθώς η δόνηση είχε μικρή διάρκεια, ενώ δεν υπήρξαν αναφορές για υλικές ζημιές σε κτίρια ή υποδομές. Η Πολιτική Προστασία και οι τοπικές αρχές παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου σε άμεση συνεργασία με τους σεισμολόγους, συλλέγοντας πληροφορίες από τα χωριά που βρίσκονται πιο κοντά στην εστιακή περιοχή.


