Σωτήρης Τσιόδρας: Πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Διπλή Μάσκα Τσιόδρας

Για σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα με συνέχιση της επιτήρησης του κορονοϊού που θα συνεχίσει την ενδημική του παρουσία έκανε λόγο ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Δύο χρόνια πανδημίας Covid-19: Προκλήσεις και διδάγματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις». Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» θα οδηγήσει σε σταθεροποίηση της κατάστασης.

“Είμαστε στο τέλος της επείγουσας φάσης της πανδημίας”

«Δεν βρισκόμαστε στο τέλος του κορονοϊού αλλά ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε επείγουσα φάση της πανδημίας» ξεκαθάρισε ο κ. Τσιόδρας. «Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κάθε χώρα πρέπει να βρει τον δικό της προσωπικό προγραμματισμό και μονοπάτι για τη μετάβαση στην κανονικότητα, βασιζόμενη στη δημογραφία και τα επιδημιολογικά δεδομένα» πρόσθεσε.

«Μην ξεγελιέστε, η Όμικρον θα μας ακουμπήσει όλους»

Στην Ευρώπη, η επόμενη προτεραιότητα είναι το πλάνο ελευθερίας, είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας: «Οι καθηγητές από την Οξφόρδη λένε: “Μην ξεγελιέστε, η Όμικρον θα μας ακουμπήσει όλους”, άρα αυτό με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ίσως να είναι η επιστροφή μας σε μία σταθερότητα, σε μία αλλαγή τρόπου σκέψης αλλά και σωστή αντιμετώπιση με όλα τα όπλα της επιστήμης».

Ειδικά για την Ελλάδα ανέφερε ότι παρότι τα κρούσματα είναι πολλά, δεν είναι αντίστοιχος ο αριθμός θανάτων και αυτό οφείλεται στο ότι η Όμικρον οδηγεί σε πιο ήπια νόσο ενώ αυξάνεται και η εμβολιαστική κάλυψη.

Έτσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, μέσα στους επόμενους μήνες και σίγουρα το επόμενο έτος, η επιτήρηση θα αφορά περισσότερο:

  • Τις νοσηλείες
  • Τη σοβαρή αναπνευστική νόσο
  • Τις νοσηλείες σε ΜΕΘ
  • Τον αριθμό των διασωληνωμένων
  • Τον αριθμό ων θανάτων

Για την πιθανότητα θανάτου, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι είναι 1.000 αυξημένη για τους άνω των 80 σε σχέση με τις νεότερες ηλικίες, με βάση τα ελληνικά δεδομένα, ενώ ο κίνδυνος να καταλήξει σχετίζεται και με τα νοσήματα του ασθενή.

Σωτήρης Τσιόδρας

Σωτήρης Τσιόδρας: Περίπου 100% η προστασία με τρεις δόσεις

Επικαλούμενος στοιχεία από την Ελλάδα, ο καθηγητής Τσιόδρας ανέφερε ότι η προστασία από σοβαρή νόσο και θάνατο ανεβαίνει περίπου στο 100% με τις τρεις δόσεις του εμβολίου έναντι του κορονοϊού. “Χάρη στα εμβόλια στην Ελλάδα είχαμε την πρόληψη περίπου 20.000 θανάτων στον ελληνικό πληθυσμό” τόνισε.

Αναφορικά με το αν χρειάζεται ένα νέο εμβόλιο που στοχεύει την μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι τα δεδομένα από πειραματόζωα, δείχνουν ότι οι τρεις δόσεις με το υπάρχον εμβόλιο, ίσως είναι καλύτερες από ένα ειδικό εμβόλιο για την Όμικρον.

Παράλληλα, εξήγησε πως η λεγόμενη «υβριδική ανοσία», δηλαδή, ο συνδυασμός της φυσικής ανοσίας με την ανοσία από το εμβόλιο, οδηγεί σε μία πολύ δυναμικότερη ανοσοανταπόκριση, η οποία χαρακτηρίζεται από τα μακράς μνήμης Β και Τ-λεμφοκύτταρα.

Οι χειρότερες επιπλοκές του κορονοϊού

Εκτεταμένη ήταν η αναφορά του καθηγητή στις επιπλοκές του κορονοϊού, που παρατηρούνται όχι μόνο σε όσους μπήκαν σε νοσοκομείο ή σε ΜΕΘ αλλά ακόμα και στους ασθενείς που δεν νοσηλεύτηκαν. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις θρομβώσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τον καρδιαγγειακό κίνδυνο από κολπική μαρμαρυγή μέχρι και την καρδιακή ανεπάρκεια.

Προειδοποίησε τις εγκύους ότι ο ιός οδηγεί σε καταστροφή του πλακούντα, σε θάνατο του κυήματος, «αποδεδειγμένα, ιστολογικά, το γνωρίζουμε από τις εγκύους στο νοσοκομείο μας. Τις εγκύους που δεν εμβολιάστηκαν».

Επίσης δεν παρέλειψε να μιλήσει για την τεράστια και ανισόβαρη επίδραση της πανδημίας στην πνευματική υγεία του πληθυσμού, με 53 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως με μείζονα κατάθλιψη και 76 εκατ. περιπτώσεις αγχώδους διαταραχής.

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο Facebook για άμεση ενημέρωση!