Στις προβληματικές χώρες η Ελλάδα στην ελευθερία του Τύπου – Η έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για το 2021

29 Μαρτίου 2022, 8:07 μμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads

Στην 70η θέση έπεσε η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου το 2021, χαρακτηρισμένη ως «προβληματική χώρα», σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF), υπογραμμίζοντας τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για την οποία τονίζει ότι «επεδίωξε να ελέγξει στενά τη ροή πληροφοριών στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορoνοϊού και την προσφυγική κρίση».

Όπως κάθε χρόνο εδώ και 30 έτη, έτσι και το 2021, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, συνέλλεξαν αναφορές και συνεντεύξεις από επαγγελματίες δημοσιογράφους ώστε να αξιολογήσουν την κάθε χώρα ανάλογα με τον πλουραλισμό, την ανεξαρτησία των ΜΜΕ, το περιβάλλον και την αυτολογοκρισία, το νομοθετικό πλαίσιο, τη διαφάνεια, τις υποδομές και την κατάχρηση εξουσίας.

Σημειώνεται ότι η οργάνωση κατατάσσει τις χώρες, ως προς την ένταση του προβλήματος σε πέντε χρώματα από τις πιο ελεύθερες έως τις πιο καταπιεστικές:

Λευκό: Kαλή κατάσταση
Κίτρινο:Ικανοποιητική κατάσταση
Πορτοκαλί: Προβληματική κατάσταση
Κόκκινο: Δύσκολη κατάσταση
Μαύρο: Πολύ σοβαρή κατάσταση

Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα, εδώ και σχεδόν μια δεκαετία 2013-2021, έχει «κολλήσει» στην πορτοκαλί θέση, δηλαδή είναι προβληματική χώρα. Στη σχετική κατάταξη, η χώρα μας βρίσκεται στο νούμερο 70, πέφτοντας πέντε θέσεις μέσα σε μια χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι 15 χρόνια ποριν, δηλαδή το 2008 και πριν την οικονομική κρίση η Ελλάδα βρισκόταν στο λευκό χρώμα, και στην 31η θέση.

Σε επίπεδο ΕΕ, στην κατάταξη της RSF, η Ελλάδα έρχεται τρίτη, καθώς σε χειρότερη θέση βρέθηκε μόνο η Μάλτα -κατετάγη 82η-, με τη σκιά της δολοφονίας της Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία να βαραίνει εδώ και πέντε χρόνια την πολιτική σκηνή της χώρας.

Πηγή

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.