in

Στο ΣτΕ δικηγόρος από την Θεσσαλονίκη κατά των περιοριστικών μέτρων για τον κορoνοϊο

Ο δικηγόρος Στέλιος Γκαρίπης προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάει να ακυρωθεί η σχετική κοινή υπουργική απόφαση που παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό

Συμβούλιο Επικρατείας

Δικηγόρος της Θεσσαλονίκης υποστηρίζει, ότι υπάρχει νομοθετικό κενό στην σχετική υπουργική απόφαση για την παράταση εφαρμογής των νέων περιοριστικών-απαγορευτικών μέτρων κυκλοφορίας (lockdown), κ.λπ. που έχουν επιβληθεί με αφορμή την πανδημία (COVID-19) και παράλληλα υποστηρίζει ότι τα περιοριστικά αυτά μέτρα είναι αντισυνταγματικά και μη νόμιμα.

Χαλκίδα Ευβοίας: Πάνω από 100 επιχειρηματίες της Εύβοιας στην διαμαρτυρία το μεσημέρι της Τετάρτης – Εξονυχιστικοί έλεγχοι της ΔΙΑΣ και Τροχαίας Χαλκίδας. Αποκλειστικές Δηλώσεις[ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΒΙΝΤΕΟ]

Έτσι, ο δικηγόρος Στέλιος Γκαρίπης προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάει να «παγώσει», να ανασταλεί και να ακυρωθεί η σχετική κοινή υπουργική απόφαση (από 7.1.2021) που παρατείνει και επαυξάνει τα περιοριστικά μέτρα και ειδικά για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα από την αλλοδαπή.

Η πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Μαίρη Σάρπ, εισήγαγε την αίτησή του στην Ολομέλεια του ΣτΕ και θα συζητηθεί την 5η Φεβρουαρίου 2021 με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Σπυρίδωνα Μαρκάτη. Σύμφωνα με τον δικηγόρο (πλέον των άλλων αντισυνταγματικών ισχυρισμών) το νομοθετικό κενό ανάγεται στο ότι την 7.1.2021 ανακοινώθηκε η παράταση εφαρμογής των απαγορευτικών-περιοριστικών μέτρων και η σχετική υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, 8.1.2021.

Έτσι κατά τους ισχυρισμούς του, από 00.01 της 8ής Ιανουαρίου 2021 μέχρι και την 1μ.μ. της ίδιας ημέρας, που η σχετική κοινή υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, δηλαδή για το διάστημα από 00.01 έως 13.00, υπάρχει νομοθετικό κενό, με αποτέλεσμα η υπουργική απόφαση είναι ανυπόστατη για 13 ώρες, ενώ η ανακοίνωση έκδοσής της και εφαρμογής της άρχισε την 7η.1.2021.

Εξιστορεί στις αιτήσεις του, ότι ταξίδεψε αεροπορικώς για επαγγελματικούς λόγους από την Αθήνα στο Παρίσι (6.1.20201) και επέστρεψε αεροπορικώς και πάλι στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος την 8η Ιανουαρίου 2021. Κατά την άφιξή του δεν του έγινε καμία ενημέρωση για κατ΄ οίκον περιορισμό 7 ημερών και ενώ είχε συμπληρώσει την απαιτούμενη φόρμα και είχε υποβληθεί στις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ο δικηγόρος στρέφεται κατά του Ελληνικού Δημοσίου και ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και μη νόμιμη η από 7.1.2021 κοινή υπουργική απόφαση (Δ1α/ΓΠ.οικ.959) με την οποία, μεταξύ των άλλων, ρυθμίζονται θέματα εισόδου στη χώρα μας από το εξωτερικό.

Πλέον των μέτρων που ίσχυαν μέχρι τότε (συμπλήρωση ηλεκτρονικής φόρμας PLF, τεστ COVID-19 72 ώρες πριν της εισόδου στην Ελλάδα, κ.λπ.), αυξήθηκε ο κατ΄ οίκον περιορισμός για όσους εισέρχονται στη χώρα από τις 3 ημέρες που προβλεπόταν στις 7 ημέρες. Εκφράζει μάλιστα την ανησυχία του, ότι υπάρχει ο κίνδυνος να του επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, καθώς δεν τέθηκε σε κατ΄ οίκον περιορισμό μετά την επιστροφή του από το Παρίσι.

Αναλυτικότερα, υποστηρίζει ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση παραβιάζει θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος, όπως παραβιάζεται και η ελεύθερη ανάπτυξης της προσωπικότητας που προστατεύεται από το άρθρο 5 του Συντάγματος.

Δεν παραλείπει ο δικηγόρος της συμπρωτεύουσας, να επισημάνει ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων –μετά την επιστροφή του από το Παρίσι- αναγκάστηκε προκειμένου να πάει στην Σύρο να δικάσει και να επιστρέψει στην Αθήνα, να μισθώσει ιδιωτικό ελικόπτερο (τύπου EC 120).

Protothema.gr

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι, την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πάρτυ στο Ντουμπάι

Κορoνοϊός: Αναβάλλεται το ελληνικό πάρτι στο Ντουμπάι λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων

Εμβόλιο Κορονοϊός

Δήμος Καρπενησίου: Δωρεάν τεστ ανίχνευσης COVID 19 προς τους δημότες από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη 14/01