Συγκινητικές στιγμές στην στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη – Το συγκλονιστικό μήνυμα του πιλότου και η εντυπωσιακή πτώση των αλεξιπτωτιστών

ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ EVIATHEMA

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και με διάρκεια μόλις μιας ώρας (και κάτι) λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού έγινε φέτος η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Όπως κάθε χρόνο, συγκινητική ήταν η στιγμή που κατά τη διάρκεια της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, ένας πιλότος F-16 έστειλε το δικό του μήνυμα για την εθνική επέτειο. Φέτος, όμως, υπήρξε ακόμη μια δυνατή στιγμή, που συγκίνησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου: η πτώση αλεξιπτωτιστών και η παράδοση της ελληνικής σημείας.

Ο πιλότος που έστειλε φέτος το μήνυμα σε όλους τους Έλληνες ήταν ο επισμηναγός Χριστόδουλος Γιακουμής, της ομάδας Ζεύς με περισσότερες από 1.400 ώρες πτήσεις σε F-16. Πέρασαν, είπε, 81 χρόνια από τότε που η ελληνική ψυχή κοίταξε στα μάτια τον εχθρό.

Και συνέχισε το μήνυμά του με τους στίχους του Κωστή Παλαμά: «Η Μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα». «Χρόνια πολλά Ελλάδα, Χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη, Χρόνια πολλά Μακεδονία» κατέληξε.

Όλο το μήνυμα του Έλληνα πιλότου
«Καλημέρα Έλληνες, χρόνια πολλά. Πέρασαν 81 χρόνια από τότε που η ελληνική ψυχή κοίταξε στα μάτια τον εχθρό και αντιστάθηκε, πάλεψε και τελικά νίκησε.

Με τα λόγια του Κωστή Παλαμά “η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα”. Χρόνια πολλά Ελλάδα, χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη, χρόνια πολλά Μακεδονία».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε στο πρόσωπό του τις Ένοπλες Δυνάμεις που μας προστατεύουν από κάθε κίνδυνο.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε πεζή στο χώρο της παρέλασης.

Την κυβέρνηση εκπροσωπούν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς.

Στην εξέδρα των επισήμων βρίσκονται επίσης ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος έφτασε στην παρέλαση με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά τους, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβαςκαι η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου. Παρών είναι επίσης ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος.

Εντυπωσίασε το ιστορικό Spitfire
Εκτός από τα μαχητικά και τα ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων, ένα άλλο αεροσκάφος κέρδισε τις εντυπώσεις: το θρυλικό Spitfire, με πιλότο τον βρετανό Dan Griffith.

Το ιστορικό Spitfire MJ755 και ένα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν μαζί για πρώτη φορά πάνω από τη Θεσσαλονίκη, την ώρα που ξεκινούσε η στρατιωτική παρέλαση.

Το ανακατασκευασμένο μαχητικό Supermarine Spitfire MJ755 της Ελλάδας πέταξε σε σχηματισμό με ένα σύγχρονο μαχητικό F-16 της 335 Μοίρας «Τίγρης», της παλαιότερης Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας, που συγκροτήθηκε όταν η Ελλάδα ήταν υπό κατοχή από τους Γερμανούς τον Οκτώβριο του 1941 στο αεροδρόμιο Ακίρ της Παλαιστίνης, σύμφωνα με το voria.gr.

newsit.gr

Διαβάστε Επίσης:

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο