Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Ένα χρόνος μετά, οι πληγές μένουν ανοιχτές

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Ένα χρόνος μετά

Σαν σήμερα, πριν από ένα χρόνο, η Ελλάδα συγκλονίστηκε από την τραγωδία στα Τέμπη. Στις 28 Φεβρουαρίου 2023, δύο τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά, αφήνοντας πίσω τους 57 νεκρούς και 126 τραυματίες. Η σύγκρουση έλαβε χώρα στην περιοχή Ευαγγελισμού, κοντά στα Τέμπη.

Ήταν ένα από τα πιο τραγικά δυστυχήματα στην ιστορία των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα, που έθιξε καίρια ζητήματα ασφάλειας, ελλιπούς συντήρησης και ελλιπών υποδομών.

Το τρένο IC 61, με δρομολόγιο Λάρισα – Θεσσαλονίκη, εκτροχιάστηκε και συγκρούστηκε μετωπικά με το εμπορικό τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Λάρισα. Στο σημείο δεν υπήρχε σύστημα ασφαλείας ECTS (European Train Control System), το οποίο θα μπορούσε να αποτρέψει την τραγωδία.

Ένα χρόνο μετά, οι πληγές μένουν ανοιχτές.

Οι οικογένειες των θυμάτων θρηνούν ακόμα τους αγαπημένους τους, ενώ οι τραυματίες παλεύουν να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους.

«Μαμά θα αργήσω, κοιμήσου», «πάρε με όταν φτάσεις»: Λόγια που γράφονται στα πανό στο σημείο του δυστυχήματος. Μηνύματα που αντάλλαξαν οι επιβάτες της μοιραίας αμαξοστοιχίας λίγα λεπτά πριν από την μοιραία σύγκρουση. Μηνύματα που δεν έφτασαν ποτέ στους παραλήπτες και στοιχειώνουν τις οικογένειες. 

Οι συγγενείς των 57 θυμάτων της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής τραγωδίας ενώνουν τη φωνή τους. Στο πλάι τους και άλλος κόσμος. Αφήνουν ένα λουλούδι, ένα κερί στον τόπο που κόπηκε τόσο άδικα το νήμα της ζωής για τις 57 ψυχές και κάνουν μία προσευχή. Στα μάτια τους κυλούν ασταμάτητα δάκρυα. Ο πόνος και η οργή ξεχειλίζουν. Ζητούν δικαίωση. 

Σιωπηλή διαμαρτυρία με μοιρολόγια πραγματοποίησαν οι κάτοικοι των Τρικάλων, ενώ στον τόπο της τραγωδίας τα λόγια των συγγενών των θυμάτων ράγισαν καρδιές. 

Τραγική η φιγούρα μητέρας που σπαράζει πάνω από τα δεντράκια, φωνάζοντας: «Αγάπη μου, δεν το πιστεύω ότι δε θα σε ξαναδώ.. Πού είσαι;».

Λίγο πιο πέρα,  η μητέρα του 23χρονου Ντένη Ρούτση, ενός από τα 57 θύματα της ανείπωτης τραγωδίας στα Τέμπη, που βρέθηκε ανήμερα της «μαύρης» επετείου στο σημείο μηδέν για να τιμήσει τη μνήμη του γιου της και να ζητήσει για ακόμη μια φορά δικαίωση.

Ένα χρόνο μετά, οι πληγές μένουν ανοιχτές.
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Ένα χρόνος μετά, οι πληγές μένουν ανοιχτές 3

Η τραγωδία στα Τέμπη έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για ριζικές αλλαγές στον ελληνικό σιδηρόδρομο.

Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ένα πρόγραμμα αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου, με έμφαση στην ασφάλεια και την ψηφιοποίηση.

Ωστόσο, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.

Πώς θα αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογες τραγωδίες; Πώς θα αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους; Πώς θα στηριχθούν οι οικογένειες των θυμάτων και οι τραυματίες;

Η μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη οφείλει να παραμείνει ζωντανή.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι η θυσία τους δεν θα πάει χαμένη.