Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Τι σημαίνει η φράση «βασιλέως ημών γενόμενος» που είπε ο Αρχιεπίσκοπος στην εξόδιο ακολουθία

Κηδεία Τέως Βασιλιά

Η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στη Μητρόπολη τελέστηκε σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ενώ της εξοδίου ακολουθίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, έχοντας δίπλα του τους 12 συνοδικούς μητροπολίτες, 6 δεξιά του και 6 αριστερά. 

Η φράση «Βασιλέως ημών γενόμενος» προκάλεσε αίσθηση και ερμηνεύτηκε διαφορετικά από αρκετούς.

Η εξόδιος ακολουθία, όπως είχε γίνει γνωστό «τελείται κατά το βυζαντινό τυπικό» ενώ κάθε φορά που αναφέρονταν στον τέως βασιλιά, τον προσφωνούσαν «Αξιομακάριστε δούλε του Θεού ημών σε αποχαιρετούμε» Ο Αρχιεπίσκοπος στην εξόδιο ακολουθία κατόπιν πρόσθεσε το «βασιλέως ημών γενόμενος», προκειμένου να αποδοθεί τιμή στο αξίωμα το οποίο έφερε ο αποθανόντας, εν προκειμένω ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, όπως εξήγησε ο εκδότης του ekklisiaonline Αντρέας Καραγιάννης, μιλώντας στο Open.

Εκτός από την παρουσία των 12 συνοδικών μητροπολιτών, ενδεικτική της επισημότητας που θέλησε να προσδώσει η Ιεραρχία στην κηδεία, είναι και τα άμφια που επέλεξαν να φορέσουν.

Η εξόδιος ακολουθία τελείται με λευκά άμφια, το χρώμα της Ανάστασης και του φωτός, γιατί η υμνολογία της ακολουθίας είναι αναστάσιμη και ευφρόσυνη. Όπως αναφέρεται, το χρυσό συμβολίζει την απαστράπτουσα λάμψη του Θείου, την ουράνια δόξα.

Το μαύρο, αποτελεί ένα από τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα στην Αγία Γραφή χρώματα. Περιγράφει το ασθενές σώμα, τον θάνατο, το πένθος. Επιπλέον τη μετάνοια και τη λύπη.

Διαβάστε Επίσης

Βρείτε όλες τις ειδήσεις του eviathema.gr στο Google News