Βlue Horizon: Γιατί δεν σταμάτησε ο πλοίαρχος τις μηχανές όταν έσπρωξαν τον Αντώνη στη θάλασσα – Η απάντηση του δικηγόρου του

9 Σεπτεμβρίου 2023, 5:44 μμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads

Στο ερώτημα γιατί δεν σταμάτησαν οι μηχανές του Blue Horizon, όταν o 36χρονος σπρώχτηκε και έπεσε στη θάλασσα, απαντά ο πλοίαρχος μέσω του δικηγόρου του Γιώργου Κοκοσάλη στο crertalive.gr. Σημειώνεται ότι η δίνη που δημιουργούσαν οι μηχανές του πλοίου παρέσυρε και έπνιξε τον 36χρονο.

«Ενήργησε με βάση το μνημόνιο ενεργειών του μέσου συνετού καπετάνιου»
O δικηγόρος του υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να σταματήσει για τρεις λόγους:

«Πρώτον, γιατί δεν προβλέπεται από το λεγόμενο μνημόνιο ενεργειών διότι αν σταματούσε, το πλοίο θα ήταν ακυβέρνητο με μεγάλο κίνδυνο όσων επέβαιναν, επιβατών και πληρώματος, των ελλιμενισμένων πλοίων και των επιβαινόντων σε αυτά. Θα μπορούσε να πέσει στον λιμενοβραχιόνα, θα μπορούσε να πέσει στον ντόκο και να συνθλίψει τον Αντώνη.

Δεύτερον δεν του δόθηκε εντολή να σταματήσει από το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας Πλοίων, όπως ανάλογη εντολή του δόθηκε τόσο στις 21.42 που του ζητήθηκε να διακόψει τον πλου και να περιμένει νεότερες οδηγίες, όσο και στις 22.00 οπότε και διατάχθηκε να επιστρέψει στο λιμάνι του Πειραιά.

Τρίτον, για τους προαναφερόμενους λόγους το Κέντρο Ελέγχου του έδωσε εντολή να εξέλθει από το λιμάνι του Πειραιά με ελάχιστη ταχύτητα πηδαλίου.

Κατά συνέπεια, ο εντολέας μου, ενήργησε με βάση το μνημόνιο ενεργειών του μέσου συνετού καπετάνιου».

Προθεσμία για την Κυριακή έλαβαν οι 4 κατηγορούμενοι – Στο νοσοκομείο ο υποπλοίαρχος

Προθεσμία για την Κυριακή προκειμένου να απολογηθούν έλαβαν τα  τέσσερα μέλη του πληρώματος του «Blue Horizon».

Στην Εισαγγελία Πειραιά οδηγήθηκαν στις 9:30 το πρωί τα τρία από τέσσερα μέλη του πληρώματος ενώ ο υποπλοίαρχος δεν παρουσιάστηκε σήμερα καθώς είναι στο νοσοκομείο με ισχαιμικό επεισόδιο.

Στο ένα μέλος του πληρώματος του πλοίου που φαίνεται σε βίντεο να απωθεί τον 36χρονο, τον ύπαρχο, ασκήθηκε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο και επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Στα άλλα δύο μέλη του πληρώματος ασκήθηκε δίωξη για συνέργεια στην ανθρωποκτονία που τελέστηκε με ενδεχόμενο δόλο, ενώ στον πλοίαρχο ασκήθηκε δίωξη για επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Στην Εισαγγελία έχει παραδοθεί και το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που είχε διατάξει ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης για τη διερεύνηση των ευθυνών του προσωπικού του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά αναφορικά με το τραγικό περιστατικό.

Έλα στo viber του eviathema.gr για ειδήσεις από την Εύβοια με ένα κλικ

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.