Υποχωρεί η αφρικανική σκόνη, αλλά έρχεται νέο κύμα από Κυριακή -30άρια από Δευτέρα

Υποχωρεί η αφρικανική σκόνη

Σε εξέλιξη βρίσκεται έντονο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης, το οποίο είναι ιδιαίτερα αισθητό στις νότιες περιοχές της χώρας, προς την Κρήτη, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη. Υποχωρεί η αφρικανική σκόνη, αλλά έρχεται νέο κύμα από Κυριακή -30άρια από Δευτέρα

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος του Open, σήμερα από το απόγευμα και έπειτα αναμένεται μια σταδιακή υποχώρηση αυτού του έντονου φαινομένου αφρικανικής σκόνης. Αυτό θα συμβεί καθώς το βαρομετρικό χαμηλό βρίσκεται στα πιο νότια τμήματα της χώρας και αρχίζει να μετατοπίζεται στα πιο ανατολικά, με αποτέλεσμα να συμπαρασύρει μαζί του και τις ποσότητες αφρικανικής σκόνης, προς τις απογευματινές ώρες. Έτσι, η σκόνη θα περιοριστεί προς το νότιο και ανατολικό Αιγαίο.

Χθες, ιδιαίτερα στην Κρήτη, σημειώθηκαν πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, καθώς στα βορειοδυτικά τμήματα του νησιού ο υδράργυρος άγγιξε μέχρι και τους 33 βαθμούς Κελσίου, λόγω του καταβάτη ανέμου. Η ατμόσφαιρα στο νησί ήταν αποπνικτική, καθώς ο συνδυασμός σκόνης αλλά και υψηλής θερμοκρασίας έκανε πολύ δύσκολη την κατάσταση.

Για σήμερα, Πέμπτη, δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες, έτσι, πρόσκαιρες λασποβροχές προς την κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Στη συνέχεια όμως ο καιρός θα ανοίξει, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια, ιδιαίτερα στα πιο νότια και ανατολικά τμήματα του Αιγαίου. Θα επιμείνει η αφρικανική σκόνη, για να αρχίσει να απομακρύνεται καθώς θα πηγαίνουμε προς το απόγευμα, μιας και οι άνεμοι θα γυρίσουν σε βορειοδυτικούς. Ο υδράργυρος θα επιμένει σε υψηλές τιμές, κοντά στους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Νέο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης -30άρια από τη Δευτέρα

Το επεισόδιο αφρικανικής σκόνης θα αρχίσει να απομακρύνεται προς την περιοχή της Τουρκίας. Όμως, από την Κυριακή με Δευτέρα ένα νέο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης θα έρθει από την περιοχή της Ιταλίας, πιο ήπιο σε σχέση με το τωρινό, που θα επηρεάσει αρκετές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, η θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα αγγίξει τους 26-28 βαθμούς Κελσίου. Τη Δευτέρα και την Τρίτη, στην ανατολική και στη νότια Ελλάδα ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει μέχρι και τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε την πρόγνωση του καιρού από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη:

Καιρός 28/03/2024: Σε εξέλιξη ένα έντονο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης