in

Σαν σήμερα πέθανε ο οπλαρχηγός Αγγελής Γοβιός


Σαν σήμερα, 28 Μαρτίου το 1822, Μεγάλη Τρίτη, λαβώθηκε σε ενέδρα στα Δυο Βουνά και πέθανε ο οπλαρχηγός Αγγελής Γοβιός ή Τζουτζάς ή Τζοτζάς.

Στη συνέχεια των μαχών, στην περιοχή του «Πανού (Δούδαλη) τη Στέρνα» την ίδια ημέρα έπεσαν ηρωικά, για του Χριστού τη πίστη την Αγία και της Πατρίδος την ελευθερία, ο οπλαρχηγός και υπαρχηγός της Ευβοϊκής Επανάστασης του 1821, ο Κώτσος (Κώτσας) Δημητρίου ή Θηβαίος και ο αδελφός του αρχικαπετάνιου Αγγελή, Αναγνώστης , μαζί με 15 εμπειροπόλεμα παλικάρια τους. Ποίημα στον Αγγελή και στον Κώτσο Στροφή Α: Μην είδατε στα δυο βουνά, τους δυο Καπεταναίους Που αρχίσανε τον πόλεμο στους Τούρκους Χαλκιδαίους Τον Κότσο και τον Αγγελή, τα δυο Λεοντάρια; Εχθές, προχθές τους είδαμε με λίγα παλικάρια, εις της Καστέλλας ρίχτηκαν τον κάμπο σαν θηρία, πολέμαγαν και με πεζούς και με καβαλαρία.

Βαστούν στα δόντια το σπαθί, στο χέρι το ντουφέκι Και εξολοθρεύουν τον εχθρό, δώνουν αστροπελέκι. Τρεις περδικούλες κάθονται στα δυο βουνα στη ράχη, η μια κοιτάει τον Έγριπο, η άλλη το Βρυσάκι, η Τρίτη και η ακαλύτερη μοιρολογάει και λέει: «μας λάβωσαν τον Αγγελή κι ο Κώτσος κινδυνεύει» Πολλή μαυρίλα έβγαινε πάνω από το άσπρο χώμα Λαβώσανε τον Αγγελή στο χέρι και στο στόμα.

Όσο να πάει στα Ψαχνά επέθανε στο ρέμα. Κι ο Κώτσος άμα έφτασε εις του Πανού την στέρνα: «σύρτε, παιδιά μου στο ορδί και πιάστε το ταμπούρι» Και το κουμπούρι τραβηξε, σκοτώνει καβαλάρη Κινάς Αγάς ετράβηξε, του πήρε το κεφάλι. Στροφή Β: Για σένα, μωρ’ Αγγελή, κλαίει το Γριπονήσι που χάθηκες κατακαμπής με όλο το γιουρούσι.

Εσύ δεν επολέμαγες μες στης Γραβιάς το χάνι; Μα οι Μπαλαλαίοι τα σκυλιά σού φαγαν το κεφάλι. Σε άφησαν κατακαμπής σου πήρν το κεφάλι. Σε κλαίει ούλ’ η Ρούμελη τ’ ήσουνα παλικάρι. Πήγατε και κλειστήκατε μές της Γραβιάς το χάνι Κι ο Οδυσσέας κιότεψε, πούτανε καπετάνιος Κι ο Αγγελής εφώναξε: «κουράγιο μη φοβάστε» Καρτέρεψαν και νύχτωσε κι ο Αγγελής φωνάζει: «κουράγιο κάμετε παιδιάνα βγούμε απ΄το χάνι».

Όλοι τους βγήκαν ζωντανοί και μόνο δυο τους λειψαν Κι οι Τούρκοι δε σαλέψανε σαν φοβισμένοι πούσαν. Κι οι Έλληνες που πήρανε ανήφορο στα πλάγια «Ο Αγγελής μας έβγαλε – είπανε- παληκάρια».

Written by Νίκος Καρατζάς

Ο Νικόλαος Σπ. Καρατζάς κατάγεται από την Τριάδα Ευβοίας, όπου και διαμένει.
Είναι ιστορικός - αρχαιολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην κλασική αρχαιολογία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης .
Γνωρίζει αγγλικά και γερμανικά και έχει παρακολουθήσει το πρόγραμμα εξειδίκευσης για ψηφιδωτά του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών Θεσσαλονίκης.
Έχει εργαστεί ως καθηγητής, στην ιδιωτική τριτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Διατέλεσε αρθρογράφος σε εβδομαδιαίες εφημερίδες της Ηπείρου, ‘EpirusPress’ και στην ‘Έρευνα’.
Έχει συμμετάσχει στις ανασκαφές της Δωδώνης το 2005, στο Καραμπουρνάκι Θεσσαλονίκης το 2012 και στην Ερέτρια το 2013, ως συνεργάτης της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής. Έχει παρακολουθήσει πλήθος διεθνών επιστημονικών συνεδρίων σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα εργάζεται ως συμβασιούχος αρχαιολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ευβοίας.
Συνεχίζει να αρθρογραφεί τόσο σε έντυπα όσο σε ιστοσελίδες και σε ηλεκτρονικές εφημερίδες (e-press).
Είναι μέλος: α)του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων Ελλάδος (ΣΕΚΑ) και β) της Εταιρείας Πολιτισμού Χαλκίδας «Οι Γέφυρες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Από κορονοϊό πέθανε η πριγκίπισσα Μαρία Τερέσα της Ισπανία

Εύβοια Νέα έκτακτη είδηση

EKTAKTO Κορονοϊός: 3ο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ευβοίας