Καιρός: Έρχεται πτώση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς – Πότε ξεκινά το έντονο κρύο

Πότε αναμένεται να αλλάξει το σκηνικό, φέρνοντας χιόνια στα ορεινά.

Βροχή

Μπορεί ο καιρός το Σαββατοκύριακο να θυμίζει περισσότερο άνοιξη, με τη θερμοκρασία σε κάποιες περιπτώσεις να φτάνει έως και τους 25 βαθμούς, όμως αυτό αναμένεται να αλλάξει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Κατά το διήμερο Δευτέρας (19/12) και Τρίτης (20/12), η θερμοκρασία θα σημειώσει πρόσκαιρη αλλά σημαντικότατη πτώση μεγαλύτερη των 10 βαθμών σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ λόγω της επικράτησης πολύ ενισχυμένων βοριάδων οι αισθητές θερμοκρασίες θα είναι αρκετά χαμηλές, σύμφωνα με το Meteo/ Eθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Παρακάτω παρουσιάζεται η πρόγνωση της απόκλισης της θερμοκρασίας από τις μέσες κλιματικές τιμές της εποχής σε ύψος 1500 μέτρων έως το βράδυ της Τετάρτης 21/12.

Με πορτοκαλί/κόκκινο σκιάζονται οι περιοχές όπου η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη της μέσης κλιματικής τιμής και με γαλάζιο/μπλε οι περιοχές όπου θα είναι χαμηλότερη. Σημειώνεται ότι η τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά στην επιφάνεια του εδάφους εξαρτάται και από πολλούς ακόμη παράγοντες όπως οι νεφώσεις, τα φαινόμενα, ο άνεμος κλπ.

Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Πέμπτη 22/12

Σύμφωνα με την πρόγνωση εβδομάδας της ΕΜΥ, την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στα δυτικά μέχρι το μεσημέρι και στα κεντρικά και τα βόρεια από τις προμεσημβρινές ώρες αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά από το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ηπειρωτικά από τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και από το απόγευμα στο βόρειο Αιγαίο 7 με 8 Μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ και βαθμιαία από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 4 με 5 βαθμούς στα βόρεια και κατά 2 με 3 στα νότια. Θα φτάσει στα βόρεια έως τους 16 βαθμούς και στα νότια μέχρι 20 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, την Εύβοια, το βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ηπειρωτικά ορεινά τοπικές χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα δυτικά 5 με 6 και στα ανατολικά 6 με 8 και πιθανώς από το απόγευμα στο Αιγαίο τοπικά 9 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα η οποία στην ανατολική Ελλάδα θα είναι αισθητή.

Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου στην ανατολική και τη νότια χώρα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά τοπικές χιονοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα δυτικά 5 με 6 και στα ανατολικά 6 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά 9 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα βόρεια.

Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αυξημένες νεφώσεις με βροχές και στα ορεινά της Κρήτης προβλέπονται τοπικές χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που τις πρωινές ώρες στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Εύβοια θα είναι τοπικά αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί 5 με 6 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 Μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά.

Τέλος, την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο σε όλη τη χώρα και θα επανέλθει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.