in ,

Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκίδας: “Οι δικηγόροι αποτελούμε έναν από τους πλέον πληττόμενους επαγγελματικούς κλάδους…” – Το ψήφισμα που εξέδωσαν

Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων

Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας σε έκτακτη συνεδρίαση του την Τετάρτη 14-4-2021, συζήτησε το θέμα της αντιμετώπισης των δικηγόρων από την Πολιτεία στην διάρκεια της πανδημίας και της στάσης της κυβέρνησης ως προς την λειτουργία της δικαιοσύνης και προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού, αντί της πραγματοποίησης της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Πέμπτη 15.4.2021, εξέδωσε ομόφωνα, το ακόλουθο ψήφισμα:

Η πρωτοφανής υγειονομική κρίση έχει πλήξει το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Η Πολιτεία, από την αρχή της κρίσης έχει λάβει μία σειρά μέτρων ενίσχυσης για όλους τους πληττόμενους επαγγελματικούς κλάδους, τα οποία εξελίσσονται και προσαρμόζονται διαρκώς.

Χαλκίδα Ευβοίας: “Μπούκαρε” στο σπίτι μέρα μεσημέρι και της “βούτηξε” το κινητό

Οι δικηγόροι αποτελούμε έναν από τους πλέον πληττόμενους επαγγελματικούς κλάδους, καθόσον τα δικαστήρια και οι υπόλοιπες υπηρεσίες που συνδέονται με την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος είτε δεν λειτουργούν είτε υπολειτουργούν από τα μέσα Μαρτίου του έτους 2020.

Ουσιαστικά, δηλαδή, οι δικηγόροι δεν μπορούμε να ασκήσουμε το επάγγελμά μας για σχεδόν ένα έτος, γεγονός που μας διαφοροποιεί από άλλους επιστημονικούς κλάδους και μας κατατάσσει στις πλέον πληττόμενες επαγγελματικές ομάδες.

Το δικηγορικό σώμα κατά την διάρκεια της πανδημίας έγινε αποδέκτης αδράνειας και αδιαφορίας της Κυβέρνησης ως προς την οικονομική στήριξη του κλάδου.Το αποτέλεσμα είναι, ότι πολύ μεγάλο μέρος των συναδέλφων και ιδίως των νέων, αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις να καλύψουν ακόμη και βασικές βιοτικές τους ανάγκες.

Η μέχρι σήμεραστάση της Πολιτείας αποτελεί ευθεία προσβολή προς το δικηγορικό σώμα και την διαχρονική προσφορά του στους δημοκρατικούς θεσμούς.

Το δικηγορικό σώμα, αποτελεί έναν εκ των βασικών πυλώνων της Δικαιοσύνης, την οποία στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις ακόμα και υπό αυτές τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.Η Κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί, ότι η απονομή της Δικαιοσύνης είναι ένα σημαντικό ζήτημα της δημοκρατικής λειτουργίας και της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών ελευθεριών, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα και διακριτά και όχι ως μία απλή οικονομική δραστηριότητα, στα πλαίσια μίας ενιαίας ΚΥΑ.

Η λειτουργία της Δικαιοσύνης, με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών και δικονομικών κανόνων, που εξασφαλίζουν τη δημόσια υγεία αλλά και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, αποτελεί πάγια θέση του δικηγορικού σώματος, η οποία εκφράσθηκε από την πρώτη στιγμή της έναρξης της υγειονομικής κρίσης από τα αρμόδια θεσμικά όργανα του δικηγορικού σώματος.Δυστυχώς, όμως, από την αρχή της πανδημίας, η Κυβέρνηση επέλεξε να προβεί σε πλήρη σχεδόν αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων, χωρίς μάλιστα την απαιτούμενη προηγούμενη ειδική εισήγηση των λοιμωξιολόγωνκαι τη στιγμή μάλιστα που τα δικαστήρια δεν είχαν αποτελέσει εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Η σταδιακή επαναλειτουργία των δικαστηρίων, που επιχειρείται με τις πρόσφατες ΚΥΑ, οι οποίες δημοσιεύονται καθυστερημένα, χαρακτηρίζεται από αντιφατική και κακή νομοθέτηση, που δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου, αιφνιδιάζει τους παράγοντες της δίκης και φαλκιδεύει δικαιώματα Ελλήνων πολιτών.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκίδας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του και την δυσαρέσκεια του για την στάση της Πολιτείας απέναντι στο δικηγορικό σώμα και στην λειτουργία της δικαιοσύνηςκαικαλεί την Κυβέρνηση να προβεί άμεσα στην οικονομική στήριξη των Δικηγόρων, όπως αυτή έχει εκφρασθεί θεσμικά από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και στην πλήρη επαναλειτουργία των δικαστηρίωνμε την αυτονόητη τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών κανόνων.

Το παρόν ψήφισμα σε συνδυασμό με τις θέσεις του Δικηγορικού Σώματος από την έναρξη της πανδημίας, θα αποσταλεί και στους Βουλευτές του Νομού Ευβοίας.
Μετά τιμής

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                    Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΚΙΚΑΣ                                                          ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΝΤΑΡΗΣ

Χαλκίδα Ευβοίας: “Μπούκαρε” στο σπίτι μέρα μεσημέρι και της “βούτηξε” το κινητό

Τροχαίο ατύχημα μπροστά στο 1ο Λύκειο Χαλκίδας – Με υλικές ζημιές την γλύτωσαν οι οδηγοί

Χαλκίδα Ευβοίας: Άγριο επεισόδιο στο υποκατάστημα της Alpha Bank στην Βενιζέλου [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

Λουτρά Αιδηψού – “Λαυράκι” για την Γ ΟΠΚΕ με 500 γραμμάρια ναρκωτικών – Με GPS τα εντόπιζαν οι “πελάτες”

ΕΚΤΑΚΤΟ – Ψαχνά Ευβοίας: Σοκαριστικό τροχαίο στον Κολοβρέχτη – Ουρά τα αυτοκίνητα [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΒΙΝΤΕΟ]

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι, την Ελλάδα και τον Κόσμο

Ασθενοφόρο

Θρήνος: Δύο νεκροί μετά από εργατικό δυστύχημα – Έπεσαν από μεγάλο ύψος

SKYLITSA

Σκυλίτσα έχασε στη γέννα τα μικρά της και σκάβει τον τάφο τους – Αρνείται να τα αποχωριστεί (βίντεο)