Εισέβαλε στο γυναικωνίτη του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου… με «εντολή» Αλλάχ

ioannis rosos

ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ. Άμεση κινητοποίηση του Αστυνομικού Τμήματος Μαντουδίου προκάλεσε η εισβολή αλλοδαπού, μουσουλμανικής καταγωγής που εντοπίστηκε στις 13:30 της Τρίτης 30 Απριλίου 2019, μετά από ειδοποίηση του συναγερμού, στο γυναικωνίτη του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, στο Προκόπι Εύβοιας.

Έκπληκτος ο Πατήρ Νικόλαος είδε τον άνδρα να προσεύχεται στο χαλάκι του, ο οποίος όπως εξήγησε στον ιερέα, τον «οδήγησε» στο σημείο η φωνή του Αλάχ.

Μετά από μια σύντομη συνομιλία, στην Αγγλική γλώσσα, κι ενώ ο εισβολέας που αρχικά δήλωνε Τουρκικής καταγωγής και αργότερα Γερμανικής, ρωτούσε με απορία αν ο συναγερμός σήμανε επειδή «διαπίστωσε» κάποια θαυματουργή κίνηση του σκηνώματος, ο πατέρας Νικόλαος κάλεσε τις Αρχές για περαιτέρω διερεύνηση των αιτιών εισόδου στο απαγορευμένο σημείο.

Οι εξηγήσεις που έδωσε ο αλλοδαπός για την ύποπτη εισβολή του στο γυναικωνίτη, δεν ικανοποίησαν ούτε τους Άνδρες του ΑΤ Μαντουδίου που έσπευσαν άμεσα στην Ιερά Μονή, βρισκόμενοι σε αυξημένη επαγρύπνηση λόγω των επεισοδίων στη Σρι Λάνκα. Μετά το μπαράζ επιθέσεων στη Σρι Λάνκα, με τους εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες ανήμερα το Πάσχα των Καθολικών, οι δράστες διαφεύγουν και πιθανότατα οργανώνουν νέες επιθέσεις σύμφωνα με τις ΗΠΑ.

Ο άνδρας ισχυρίστηκε ότι ήταν μέλος μιας ομάδας 20 φοιτητών που επισκέφτηκαν την περιοχή με τον Γερμανό καθηγητή τους, έχοντας καταλύσει σε ξενοδοχείο στο Πύλι, σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το Προκόπι. Ισχυρισμούς που επιβεβαίωσε και ο καθηγητής που ανταποκρίθηκε στις ερωτήσεις των αστυνομικών παραδεχόμενος τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της επίσκεψης του γκρουπ στο Πύλι, όχι όμως και τη σκοπιμότητα της επίσκεψης του μουσουλμάνου στο Ναό.

Μόλις ο καθηγητής ανέλαβε να απαντήσει στις ερωτήσεις των Αστυνομικών του ΑΤ Μαντουδίου, ο νεαρός δεν ξαναπήρε το λόγο. Τις μόνες εξηγήσεις που έδωσε ήταν στη γερμανική γλώσσα και μόνο στον καθηγητή του, ο οποίος επιβεβαίωσε στους αστυνομικούς ότι ο νεαρός είχε εξαφανιστεί από το πρωί και οι ίδιοι τον αναζητούσαν

Σημειώνεται ότι ο προσκυνηματικός Ναός είναι επισκέψιμος καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Και τη στιγμή που χτύπησε ο συναγερμός υπήρχαν πολλοί επισκέπτες στο χώρο που φυλάσσεται το σκήνωμα του Αγίου. Η δίοδος όμως στον «απαγορευμένο» για τους άρρενες επισκέπτες ημιόροφο, ενίσχυσε τους φόβους για σχεδιασμό τρομοκρατικού χτυπήματος, που ούτως ή άλλως υπάρχει ρητή εντολή του Διοικητή να υπάρχει επαγρύπνηση, ενόψει και της επίσημης εορτής του Αγίου στις 27 Μαϊου.

Ο ύποπτος έχει προσαχθεί και ανακρίνεται στο Αστυνομικό Τμήμα Μαντουδίου.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος, είναι ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα ολόκληρου του Ελληνισμού. Πλήθος κόσμου συρρέει καθημερινά στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου που βρίσκεται στο Προκόπι Εύβοιας, εκεί όπου φυλάσσεται σε λάρνακα το ολόσωμο, άφθαρτο και σεπτό σκήνωμά του.

Μέχρι το 1924 το ιερό λείψανο φυλασσόταν στο ναό του Μ. Βασιλείου στο Προκόπι της Μ. Ασίας. Κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών Ελλάδας – Τουρκίας το 1924, οι χριστιανοί Απριλίου του Προκοπίου, πήραν μαζί τους το σκήνωμα και το μετέφεραν στο Νέο Προκόπι Ευβοίας που έμελλε να γίνει η νέα τους πατρίδα.

Το 1930 άρχισε να χτίζεται ο μεγαλοπρεπής ναός προς τιμήν του Αγίου, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 1951 και λειτουργεί ως προσκυνηματικός.

stereanews.gr