ΕΟΔΥ: Αυτή είναι η αλήθεια για τον αριθμό των θανάτων που ανακοινώνονται

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ EVIATHEMA 1

Διευκρινίσεις σχετικά με την αποτύπωση του αριθμού θανάτων στην επιδημιολογική έκθεση δίνει ο ΕΟΔΥ, με αφορμή δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία έχουν αυξηθεί οι θάνατοι από κορονοϊό που δεν ανακοινώνονται από τον Οργανισμό.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, η ακριβής αποτύπωση του αριθμού των θανάτων και της διαχρονικής τους τάσης προκύπτει με βάση την ημερομηνία θανάτου και όχι με βάση την ημερομηνία δήλωσης τους/καταγραφής στο μητρώο και κατά συνέπεια της ανακοίνωσής τους.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ,  ο ισχυρισμός ότι δεν ανακοινώνεται ο ακριβής αριθμός θανάτων ανά ημέρα δεν ισχύει, «αφού στο Διάγραμμα 2 της ημερήσιας έκθεσης οι στήλες που εκφράζουν τον αριθμό νέων θανάτων παρουσιάζονται με βάση την ημερομηνία θανάτου. Σε κάθε στήλη αναγράφεται και ο αριθμός των θανάτων εκείνης της ημέρας (ανεξάρτητα με το πότε δηλώθηκαν).

rapid test ΕΟΔΥ

Στην έκθεση ο ημερήσιος αριθμός των νέων θανάτων έχει οριστεί ως ο αριθμός θανάτων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 του μητρώου εντός των τριών τελευταίων ημερών. Παρόλα αυτά και οι θάνατοι προηγούμενων ημερών προστίθενται στο Διάγραμμα 2 σε προηγούμενες ημερομηνίες.

Εν κατακλείδι, όλοι οι θάνατοι ανακοινώνονται και περιλαμβάνονται στην έκθεση και δεν απαιτούνται υπολογισμοί όπως αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα, αν θέλει κανείς να γνωρίζει ανά ημέρα πόσα άτομα κατέληξαν».

Σημειώνεται ότι η καθυστέρηση δήλωσης είναι εγγενές χαρακτηριστικό κάθε συστήματος επιτήρησης παγκοσμίως. Τα δεδομένα είναι δυναμικά και μπορεί να αλλάζουν, καταλήγει ο ΕΟΔΥ.

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!