Φωτιά στην Εύβοια – 7η μέρα της βιβλικής καταστροφής : Κάτοικοι έσωσαν τα χωριά – Συνεχής μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Έκκληση των κατοίκων για βενζίνη λόγω έλειψης [ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ]

φωτια κοτσικιασ

Για 7η ημέρα η πύρινη λαίλαπα συνεχίζει να χτυπά ανελέητα τα  χωριά στην Βόρεια Εύβοια τα οποία κυκλώνονται από τις φλόγες, με τους  εθελοντές, κατοίκους και πυροσβέστες να δίνουν μεγάλη μάχη για τον περιορισμό των μετώπων.

Από χθες Κυριακή, το πρωί, τα χωριά Ελληνικά, Αρτεμίσιο, Καστρί, Πευκί, Γούβες, Μονοκαρυά, Καματριάδες και Γαλατσάδες βρίσκονται κυκλωμένα από την πύρινη λαίλαπα ενώ μεγάλος επίσης και ο αριθμός των αναζωπυρώσεων σε όλη την έκταση των καμένων περιοχών, κοντά σε Αγία Άννα, Βασιλικά, Ψαροπούλι, Κερασοχώρι, Μηλιές, Κρυονερίτης και Αγδίνες.

Προβλήματα επίσης υπάρχουν στα χωριά Τρούπι, Καλύβια και Σπαθάρι.

Λίγο μετά της 9 το βράδυ της Κυριακής το μέτωπο της φωτιάς περικύκλωσε το χωριό Ελληνικά στην Βόρεια Εύβοια, απειλώντας τα σπίτια.

Κάτοικοι και εθελοντικές ομάδες έκαναν Υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν ότι μπορούν και να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα έως και αυτήν την ώρα.

Ως εκ θαύματος τα κατάφεραν, με τον πύρινο κλοιό να παραμένει στα όρια με την δασική έκταση.

Το χωριό είναι από παντού κυκλωμένο με τις φλόγες αλλά και όλο το δάσος συνεχίζει να φλέγεται.

 

 

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία ιδιοκτήτη σπιτιού που βρίσκεται στο σημείο:

Λίγο μετά τις 3:00 το ξημέρωμα η φωτιά διείσδυσε στο χωριό Κοτσικιά, όπου κάτοικοι και εθελοντές κατάφεραν να περιορίσουν την φωτιά στα όρια με την δασική έκταση έπειτα από υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα κάτοικοι προσπαθούν να δώσουν ρεύμα σε γεννήτρια λίγο πριν φτάσει η φωτιά στον Κοτσικιά!

ΚΟΤΣΙΚΙΑΣ

Το Πευκί σώθηκε από τις ηρωικές προσπάθειες των κατοίκων οι οποίοι με τα πενιχρά μέσα που διέθεταν, με κουβάδες και κλαδιά, κατάφεραν να σώσουν τα δύο χωριά.

Την ίδια ώρα πυροσβεστικές δυνάμεις, με τη βοήθεια δυνάμεων που έστειλαν από την Ρουμανία, αλλά και κατοίκων, έδωσαν μάχη να κρατήσουν τις φλόγες προκειμένου να μην επεκταθούν στο όρος Καντήλι.

Σε ό,τι αφορά την Ιστιαία, το μέτωπο απέχει αρκετά, ωστόσο η μάχη που δίνεται στα χωριά Καματριάδες και Γαλατσάδες, παράλληλα με εκείνη που προετοιμάζεται να δοθεί καθώς επιστρέφει ένα άλλο μέτωπο στο χωριό Μονοκαρυά. Αυτά είναι τα σημεία τα οποία θα κρίνουν αν οι φλόγες θα περάσουν προς την Ιστιαία και την Αιδηψό.

Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι με την παροχή ρεύματος, καθώς οι κολόνες της ΔΕΗ είναι κατεστραμμένες, με αποτέλεσμα τα περισσότερα χωριά να μην έχουν ηλεκτροδοτηθεί ακόμα. Ο Νίκος Ηλιοδρομίτης μίλησε στο eviathema.gr και ανέφερε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για βενζίνη, καθώς όλα τα βενζινάδικα έχουν στερέψει με αποτέλεσμα πολίτες από την Χαλκίδα και όχι μόνο να μεταφέρουν ο καθένας 1-2 μπετόνια για να μπορέσουν να βοηθήσουν ηλικιωμένους που έχουν μηχανική υποστήριξη αλλά και τους υπόλοιπους που διαθέτουν γεννήτριες.

ΤΡΟΦΙΑ

Να σημειωθεί ότι η ανταπόκριση του κόσμου από Χαλκίδα, Ψαχνά, Αθήνα, Κάρυστο, για ενίσχυση των πληγέντων αλλά και όσων πήγαν να βοηθήσουν για ήδη πρώτης ανάγκης ήταν εξαιρετικά μεγάλη.

Φορτηγά οχήματα και επιβατικά ΙΧ κατέφθασαν στο Μαντούδι, όπου μετέφερα ότι είχαν μαζέψει, σύλλογοι και πολίτες, απόπου εθελοντές της περιοχής τα πήραν και τα διαμοίρασαν στα χωριά που έχουν άμεση ανάγκη.

ΕΚΤΑΚΤΟ – Φωτιά στην Εύβοια: Η πύρινη λαίλαπα μόλις μπήκε στα Ελληνικά – Καίει τα πρώτα σπίτια [ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ]

Εθνική ομάδα πόλο: Συγκινεί με δωρεά 100.000 ευρώ στους πυρόπληκτους

ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ – Φωτιά στην Εύβοια: Καίγονται σπίτια στο Πευκί και την Γερακιού – Κάηκαν σπίτια στο Καστρί [ΦΩΤΟ]

Φωτιά στην Βόρεια Εύβοια: Αποκαρδιωτικές εικόνες στο Πευκί – Μια ανάσα από τους οικισμούς οι φλόγες [ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ]

Δείτε βίντεο: Πώς βλέπουν τη φωτιά στην Εύβοια οι Ρώσοι πιλότοι του Beriev-200

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις για τον Κορονοϊό στο koronoios.today

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι