in

Κοινές αξίες που είναι απαραίτητες σε κάθε οικογένεια

Η κάθε οικογένεια είναι διαφορετική και στηρίζεται στη μοναδικότητα των μελών της, τα οποία αλληλεπιδρούν με έναν ξεχωριστό τρόπο και υιοθετούν ένα συγκεκριμένο σύστημα αξιών. Αυτές οι συμπεριφορές αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία μιας ευτυχισμένης και αρμονικής ζωής και τις περισσότερες φορές παρατηρούνται στο σύνολο των οικογενειών.

Παρακάτω λοιπόν θα εξετάσουμε μερικές από αυτές τις βασικές κοινές αξίες που είναι απαραίτητες σε κάθε οικογένεια και θα δούμε τους τρόπους με τους οποίους συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς οικογενειακού περιβάλλοντος. Ποιες είναι όμως αυτές οι αξίες που είναι (ή θα πρέπει να είναι!) ίδιες για όλους; Ας τις αναλύσουμε παρακάτω!

Αγάπη

Η αγάπη είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζεται κάθε σχέση και αποτελεί τον πυρήνα της οικογένειας. Η οικογενειακή αγάπη είναι η πρώτη αγάπη που γνωρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τον τρόπο που νιώθουμε για τον εαυτό μας. Πολλές φορές παίρνει τη μορφή της φροντίδας και της προστασίας, αλλά πάντα παραμένει η σημαντικότερη όλων των αξιών.

Δείξτε λοιπόν την άνευ όρων αγάπη σας στους αγαπημένους σας κάθε στιγμή και με τους πιο απλούς τρόπους. Ακόμα όμως και όταν η καθημερινότητα δεν το επιτρέπει, καθώς ο χρόνο σας είναι περιορισμένος, φροντίστε να κάνετε τις κατάλληλες επιλογές που θα μαρτυρήσουν το απεριόριστο ενδιαφέρον σας. Από την αναζήτηση των ιδανικών φροντιστών ηλικιωμένων για τους γονείς και τους παππούδες σας, μέχρι την εύρεση του κατάλληλου σχολείου για τα παιδιά σας, κάθε σας πράξη είναι σίγουρο ότι κρύβει την αγάπη όλου του κόσμου.

Σεβασμός

Ο σεβασμός είναι από τις πρώτες αξίες που διδάσκονται σε μία οικογένεια και συμβάλλει άμεσα στην αρμονία και την ισορροπία σε όλες τις στιγμές της ζωής. Κάθε άνθρωπος οφείλει να αναγνωρίζει και να σέβεται την ατομικότητα και την ελευθερία των υπολοίπων, ακόμη και όταν υπάρχουν αντιθέσεις και διαφορές. Είτε πρόκειται λοιπόν για το οικογενειακό, είτε για κάποιο άλλο πλαίσιο, το να σέβεστε τους γύρω σας, σημαίνει ότι τους εκτιμάτε και ότι είστε ανοικτοί σε διαφορετικές απόψεις και πεποιθήσεις.

Να θυμάστε όμως! Ο σεβασμός είναι αλληλένδετος με τον αυτοσεβασμό. Είναι πολύ δύσκολο να σεβαστείτε κάποιον τρίτο, αν δε σέβεστε πρωτίστως τον εαυτό σας. Ακούστε λοιπόν τις επιθυμίες σας, αγκαλιάστε τες και πορευτείτε με βάση αυτές. Μπορεί να είναι δύσκολο ταξίδι, αλλά σίγουρα αξίζει κάθε μικρό ή και μεγάλο κόπο.

Ενσυναίσθηση

Η ενσυναίσθηση είναι μία από τις πιο σημαντικές αξίες και θα πρέπει να καλλιεργείται από κάθε οικογένεια. Μέσω αυτής, τα μέλη της μαθαίνουν να “μπαίνουν στα παπούτσια των άλλων” και προσπαθούν να κατανοήσουν και να αποδεκτούν διαφορετικές ιδέες και απόψεις, παρά τις πολλές αντιθέσεις. Συνδέεται άμεσα με τη συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) και μπορεί να αλλάξει σημαντικά τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς του κάθε ανθρώπου.

Για να πραγματοποιηθούν όμως αυτές οι αλλαγές, δεν αρκεί μόνο το αίσθημα ενσυναίσθησης. Πρέπει πάντα να συνοδεύεται από αυτοεπίγνωση, αυτοέλεγχο, αυτοπειθαρχία και ευσυνειδησία. Προσπαθήστε λοιπόν να εντάξετε αυτές τις αρετές στην καθημερινότητα και εφοδιάστε τα μέλη της οικογένειάς σας με καλοσύνη και ευγένεια.

Επικοινωνία

Η επικοινωνία είναι ο τρόπος να εκφράζουμε τις ανάγκες και τα “θέλω” μας και κατ’ επέκταση τον ίδιο μας τον εαυτό. Είναι η διαδικασία κατά την οποία ερχόμαστε κοντά με τους άλλους και δημιουργούμε υγιείς σχέσεις. Όπως είναι κατανοητό, η ουσιαστική επικοινωνία είναι το άλφα και το ωμέγα για τη δημιουργία μιας αρμονικής οικογενειακής ζωής και θα πρέπει να “χτίζεται” καθημερινά από όλα τα μέλη της οικογένειας.

Μέσα από την επικοινωνία, μπορείτε να διαμορφώσετε στενότερες σχέσεις, να αντιμετωπίσετε διαφορές και προβλήματα, και να ενισχύσετε την αμοιβαία κατανόηση. Όταν λοιπόν μοιράζεστε τα συναισθήματά σας ανοικτά και χωρίς φόβο, στηρίζετε την ύπαρξη ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος, στο οποίο νιώθετε αποδοχή και αγάπη.

Ενότητα

Η ιδανική οικογένεια λειτουργεί ως “γροθιά” και τα μέλη της νιώθουν συνεχώς στήριξη και προστασία. Αυτή η αίσθηση της ενότητας δημιουργεί ένα υγιές και αρμονικό περιβάλλον, το οποίο δυναμώνει τους δεσμούς και τα συναισθήματα. Η οικογένεια που ενισχύει την ενότητα, είναι πιο ανθεκτική στις δυσκολίες και έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα που προκύπτουν.

Μέσα λοιπόν από την αμοιβαία υποστήριξη, τα μέλη της αισθάνονται ότι μπορούν να βασίζονται το ένα στο άλλο και αυτό δημιουργεί ένα θετικό πλαίσιο που συμβάλλει στην ευημερία της οικογενειακή ζωής συνολικά. Με αυτόν τον τρόπο χτίζονται ουσιαστικές και αληθινές σχέσεις, που θα διατηρηθούν στο χρόνο, παρά τις όποιες αντιξοότητες.

Φτάνοντας στο τέλος, πρέπει να τονίσουμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό, πέρα από το να διατηρούμε αυτές τις αξίες, να προσπαθούμε συνεχώς να τις ενισχύουμε και να τις εναρμονίζουμε με άλλες εξίσου σημαντικές αρετές. Οι κοινές αξίες εξάλλου μας βοηθούν να δημιουργούμε μια ισχυρή και σταθερή οικογενειακή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ζωής με ειλικρίνεια και ανεκτικότητα. Ας κάνουμε λοιπόν το καλύτερο για εμάς και την οικογένειά μας!

Βοιωτία: Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός για τον θάνατο του 17χρονου στο Λεοντάρι

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος ταπεινός προσκυνητής του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου