Μεταναστευτικό: Υπό “πολιορκία” Έβρος και νησιά – Επεισόδια σε Καστανιές και Μόρια – ΒΙΝΤΕΟ

720 705401 8b95485df9 bcb74e7b031eb26f

Σε «κόκκινο συναγερμός» βρίσκεται ο Έβρος, καθώς έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από το πρωί της Κυριακής μέχρι σήμερα το πρωί, κατά μήκος των συνόρων του Έβρου έγιναν σποραδικές απόπειρες εισόδου στο ελληνικό έδαφος είτε μέσω φθορών στο φράκτη είτε μέσω διέλευσης του ποταμού.

Πραγματοποιήθηκε χρήση χημικών και καπνογόνων από την άλλη πλευρά, κάτι που συνεχίζεται έως αυτή τη στιγμή στην περιοχή τον Καστανέων και γύρω από αυτή, στην προσπάθεια να διασπαστούν οι ελληνικές δυνάμεις. Η ατμόσφαιρα έγινε γρήγορα αποπνικτική με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να κρατήσουν τις θέσεις τους.

Μπλε μπογιά εκτοξεύει ο «Αίας» της Ελληνικής Αστυνομίας που επιχειρεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Οι επικεφαλής των μέτρων στον Έβρο αποφάσισαν να προχωρήσουν σ’ αυτή την κίνηση με την «αύρα» της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να εντοπιστούν άμεσα όλοι όσοι από τους πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρήσουν να περάσουν τον φράχτη είτε μεμονωμένα είτε ομαδικά.

Από ελληνικής πλευράς έγιναν 9.877 αποτροπές εισόδου και συνελήφθησαν 68 άτομα για τα οποία σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Στον Έβρο ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει αύριο, Τρίτη 3 Μαρτίου, στον Έβρο.

Στον Έβρο, όπως ενημερώνει το Μέγαρο Μαξίμου, θα βρίσκονται επίσης, μαζί με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο

Του Χρήστου Μαζανίτη

Με μια σύντομη ανακοίνωση, ο Διοικητής του Δ᾽ Σώματος Στρατού, υποστράτηγος Άγγελος Ιλαρίδης, διατάσσει την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά σχεδόν σε όλη την συνοριογραμμή με την Τουρκία, στο Έβρο.

Πρόκειται για μία τακτική που ακολουθεί κατά κόρον η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στις ζώνες θερμού ενδιαφέροντος για να δηλώσει παρουσία, τις πραγματικές προθέσεις, να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα και ταυτόχρονα να μην δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο, αφού οι ασκήσεις δεν συνιστούν επιθετική τακτική, τουλάχιστον επίσημα.

Έτσι, με αυτή την κίνηση ΜΑΤ, ο Στρατός “κλειδώνει” όλο τον Έβρο. Η διαταγή έχει ισχύ από την Καθαρά Δευτέρα, 2 Μαρτίου και για ένα 24ωρο, με κύριο σκοπό να γίνει κατανοητό το μήνυμα ότι πλέον η αναβάθμιση ασφάλειας των συνόρων ανεβαίνει επίπεδο.

Βεβαίως και η παραπάνω διαταγή εγκρίθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες και από το ΚΥΣΕΑ, όπου την παρουσίασε και υποστήριξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό:

Το Δ΄ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ανακοινώνει ότι, από την 02 Μαρτίου 2020 και καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου, θα εκτελούνται βολές ευθυτενούς τροχιάς με πολυβόλα, τυφέκια και πιστόλια με πραγματικά πυρά, σε όλη την παρέβρια περιοχή όπως παρακάτω:

Επικίνδυνες περιοχές είναι αυτές , που περικλείονται από τα σημεία:

α. ΕΦ Διλόφου – Λυκόνησος – Μουσμουλιές – ΕΦ Μαρασίων .

β. ΕΦ Μαρασίων -Δάσος Καστανιών – ΕΦ 1- Περιοχή αποτρεπτικού

εμποδίου- ΕΦ 5-Πράσινη Πόρτα.

γ. Πράσινη Πόρτα- ΕΦ 10- ΕΦ Γέφυρας Πυθίου.

δ. ΕΦ Γέφυρας Πυθίου -ΕΦ Μαύρου Όγκου- ΕΦ 126- ΕΦ Σουφλίου-ΕΦ

Μανίτσας.

ε. ΕΦ Μανίτσας -ΕΦ. Πλαγιές- Περιοχή Τυχερού- ΕΦ Γεμιστής- ΕΦ Γέφυρα

Κήπων- ΕΦ Πετάλου- Αινήσιο Δέλτα.

Στις παραπάνω περιοχές απαγορεύεται κάθε κίνηση ή παραμονή ατόμων,τροχοφόρων και ζώων κατά τις ώρες των βολών, για αποφυγή ατυχημάτων.

Βλήματα μη εκραγέντα, που τυχόν θα βρεθούν, να μη μετακινηθούν και να ειδοποιείται άμεσα η πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή.

Βολές με πραγματικά πυρά σε όλο το Αιγαίο από τον Στρατό
Μετά την απόφαση του Δ’ Σώματος Στρατού για βολές με πραγματικά πυρά σε όλο το μήκος των συνόρων του Έβρου, με εντολή Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλωρου, καθ’ όλη την διάρκεια του 24ωρου σήμερα θα εκτελεστούν βολές με πραγματικά πυρά σε όλο το ανατολικό Αιγαίο, από την Σαμοθράκη με τι το Καστελλόριζο.
Πρόκειται για στρατιωτική τακτική που ακολουθείται σε θερμές περιοχές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό τα 24ωρης διαρκείας γυμνάσια με βολές να επαναληφθούν κι άλλες φορές τις επόμενες ημέρες ανάλογα με τον ογκο των μεταναστών που υπάρχουν απέναντι, στην τουρκική πλευρά.

Επεισόδια στη Μόρια – Πετροπόλεμος και χημικά – ΒΙΝΤΕΟ

Επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας έξω από τον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Περίπου 500 αιτούντες άσυλο για άγνωστους λόγους ξεκίνησαν από τον καταυλισμό με σκοπό να κατεβούν στην πόλη της Μυτιλήνης. Περίπου 200 μέτρα μετά την είσοδο του ΚΥΤ δυο διμοιρίες ΜΑΤ τους σταμάτησαν ενώ δέχθηκαν επίθεση με πέτρες. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Τραγωδία στη Λέσβο: Ανατροπή βάρκας με μετανάστες – Ένα νεκρό παιδί

Την ίδια ώρα, καταγράφηκαν περίπου 1000 αφίξεις μεταναστών το τελευταίο 24ωρο στα ελληνικά νησιά. Τραγωδία σημειώθηκε στη Λέσβο Ένα παιδί έχασε τη ζωή του σήμερα το πρωί, όταν βάρκα με μετανάστες ανετράπη ανοιχτά του νησιού. Οι μετανάστες με το που εισήλθαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανέτρεψαν τη βάρκα τους. Το Λιμενικό προχώρησε σε επιχείρηση διάσωσης, διασώζοντας 47 αλλοδαπούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας, βάρκα στην οποία επέβαιναν 48 αλλοδαποί συνοδευόμενη από τουρκική ακταιωρό κινούνταν στην οριογραμμή. Όταν εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και πλησίασε σκάφος του Λιμενικού Σώματος, οι επιβαίνοντες ανέτρεψαν τη βάρκα (πρόκειται για συνήθη τακτική κατά σύσταση των διακινητών προκειμένου να γίνει επιχείρηση διάσωσης, όπως σημειώνεται).

Το Λιμενικό προέβη σε επιχείρηση διάσωσης. Ύστερα από επίπονες προσπάθειες 46 άτομα ανασύρθηκαν σώα. Δύο παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Λέσβου το ένα χωρίς τις αισθήσεις του. Έγιναν προσπάθειες ανάνηψης χωρίς αποτέλεσμα. Το άλλο παιδί νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.