Οι παιδοκτονίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα

ΠΑΙΔΟΚΤΟΝΙΕΣ

Εδώ και δύο μήνες όλη η Ελλάδα βρίσκεται με το βλέμμα καρφωμένο στην Πάτρα και τα τρία νεκρά παιδιά.

Η σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου ξύπνησε μνήμες αναφορικά με παρόμοια εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στην Ελλάδα και που είχαν αντίστοιχα «παγώσει» το Πανελλήνιο.

Μερικές από τις πιο συγκλονιστικές υποθέσεις παιδοκτονίας είναι: το 1972 με την ιστορία του Βασίλη Λυμπέρη, ο οποίος ήταν ο τελευταίος που εκτελέστηκε στην Ελλάδα για την άγρια δολοφονία μελών της οικογένειάς του, το 1993 και η υπόθεση του Μανώλη Δουρή, το 2015 της άτυχης Άννυ που την τεμάχισε και τη μαγείρεψε ο πατέρας της στην Κυψέλη, αλλά και το 2022 η υπόθεση παιδοκτονίας στην Κυψέλη.

1961

Η Νίτα Μπέικερ ονομάστηκε “Μήδεια του Καλαμακίου” καθώς σκότωσε τα τρία της παιδιά για να εκδικηθεί τον σύζυγό της, τον Αμερικανό λοχία, Τζόελ Μπέικερ, γιατί θεωρούσε ότι την απατούσε. Το έγκλημα έγινε στις 27 Μαΐου 1961 στο Καλαμάκι. Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών αλλά το 1963 πήρε χάρη και έφυγε για την Αμερική.

nita baker

1972

Ο Βασίλης Λυμπέρης ήταν ο τελευταίος θανατοποινίτης που εκτελέστηκε στην Ελλάδα. Καταδικάστηκε τετράκις σε θάνατο γιατί έκαψε ζωντανούς μέσα στο σπίτι τους στο Χαλάνδρι την εν διαστάσει σύζυγό του Βασιλική Λυμπέρη, την πεθερά του Αντιγόνη Μάρκου, την κόρη του Παναγιώτα, 2,5 χρόνων και τον γιο του, Γιώργο Λυμπέρη, ενός έτους, το βράδυ της 4ης Ιανουαρίου 1972. Ο άνδρας περιέλουσε με βενζίνη το σπίτι και έβαλε φωτιά την ώρα που μέσα κοιμόνταν τα παιδιά του, η σύζυγός του, με την οποία ήταν σε διάσταση και η μητέρα της. Ο Λυμπέρης εκτελέστηκε τα ξημερώματα της 25ης Αυγούστου 1972 στο πεδίο βολής της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ), στην περιοχή Δύο Αοράκια του Ηρακλείου Κρήτης.

1993

Η παιδοκτονία του 6χρονου Νίκου Δουρή από τον πατέρα του Μανώλη στις 30 Δεκεμβρίου 1993 θεωρείται μία από τις πιο συγκλονιστικές στη χώρα, καθώς ο πατέρας έβγαινε στις κάμερες θρηνώντας και ρίχνοντας κατάρες στον δράστη. Λίγα 24ωρα μετά, αποκαλύφθηκε ότι ήταν αυτός που βίασε και σκότωσε τον γιο του, αφού έπεσε σε αντιφάσεις στη διάρκεια της ανάκρισης και ομολόγησε. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κάθειρξη 20 ετών για βιασμό, φυλάκιση ενός έτους για ασέλγεια και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για 10 χρόνια. Δύο χρόνια μετά βρέθηκε κρεμασμένος στις φυλακές Τρίπολης.

1995

Η 27χρονη Καλλιόπη Αναγνωστίδου επιτέθηκε με κουζινομάχαιρο εναντίον του 3χρονου γιου της. Η ίδια είχε κάνει 7 απόπειρες ανθρωποκτονίες πριν επιτεθεί στο παιδί της. Ήταν 21 Νοεμβρίου του 1995. Μετέφερε το παιδί στο νοσοκομείο αλλά ο μικρούλης υπέκυψε στα τραύματά του. Το δικαστήριο αποφάσισε τον εγκλεισμό της σε ψυχιατρείο.

1996

Ο Απόστολος Κοσμάς σκότωσε τον γιο του με τσεκούρι στον ύπνο του στις 7 Ιουλίου του 1996. Στη συνέχεια πήρε το άψυχο κορμί του γιου του και το μετέφερε στο εξοχικό στον Κάλαμο, όπου και το έκαψε, ενώ την επόμενη ημέρα έκοψε με πριόνι ό,τι απέμεινε και το έβαλε σε σακούλες τις οποίες πέταξε σε άλλο σημείο. Ωστόσο, επειδή ο γιος του ήταν σχιζοφρενής ο Απόστολος Κοσμάς βρήκε στήριξη από την οικογένειά του. Ακόμη και ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του έδωσε ελαφρυντικά και έτσι ο Κοσμάς γλίτωσε τα ισόβια. Τελικά, του επεβλήθη συνολική ποινή κάθειρξης 15,5 ετών. Πέθανε μέσα στη φυλακή από έμφραγμα.

1996

Ο 35χρονος Κώστας Ματσούκας πυροβόλησε και σκότωσε τον 5χρονο γιο του Γιάννη για να εκδικηθεί τη σύντροφό του με την οποία είχαν αποκτήσει το παιδί.

1996

Δολοφόνησε την 22χρονη κόρη της, τον Φεβρουάριο του 1996 στο Κακοτάρι Ηλείας. Η Παναγιώτα Τσιφρικά δηλητηρίασε την κόρη της γιατί ήταν έγκυος και ανύπαντρη. Ήταν μητέρα άλλων 4 παιδιών, ενώ δεν ομολόγησε ποτέ το έγκλημά της. Επίσης, επέμενε ότι η κόρη της αυτοκτόνησε. Το δικαστήριο την έκρινε ένοχη για ανθρωποκτονία και βίαιη διακοπή κύησης, της επέβαλε κάθειρξη 10 ετών και 6 μηνών, ενώ της αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

sifrikat

1999

Σε τρις ισόβια καταδικάστηκε ο Γιώργος Μεταξάκης που έπνιξε στον Αλμυρό ποταμό στο Ηράκλειο της Κρήτης τους τρεις γιους του, 12, 4 και 2 χρόνων αντίστοιχα, για να εκδικηθεί τη σύζυγό του με την οποία ήταν σε διάσταση.

Ο Μεταξάκης πήρε τα τέσσερα παιδιά του στις 20 Σεπτεμβρίου του 1999 για να πάνε βόλτα με το αυτοκίνητο. Όταν έφτασαν κοντά στον Αλμυρό ποταμό, έδεσε τα χέρια της 12χρονης κόρης του στον λεβιέ των ταχυτήτων με τα κορδόνια των παπουτσιών του, ώστε να μην μπορέσει να αντιδράσει, ενώ ανέβασε και το καπό του αυτοκινήτου για να μην δει όσα επρόκειτο να κάνει. Πήρε τα τρία αγόρια και τα πέταξε στα ορμητικά νερά του ποταμού. Μετά έφυγε με ταχύτητα και εγκατέλειψε την κόρη του στο αυτοκίνητο σε άλλο σημείο. Η ίδια κατάφερε να λυθεί και να φθάσει στην Αστυνομία. Ο παιδοκτόνος συνελήφθη στις 21 Σεπτεμβρίου. Έμεινε στη φυλακή για 19 χρόνια. Αποφυλακίστηκε στις 23 Νοεμβρίου 2018.

metaxakis 1

2002

Ο Χρήστος Βουλγαράκης έσφαξε τη 13χρονη κόρη του στις 27 Απριλίου του 2002. Γειτόνισσα εντόπισε κατακρεουργημένο το σώμα της 13χρονης Βασούλας, ενώ ύποπτος θεωρήθηκε από την πρώτη στιγμή ο πατέρας, Χρήστος Βουλγαράκης. Την είχε σφάξει με μαχαίρι 18 εκατοστών.

Η Βασούλα Βουλγαράκη έμενε με τον πατέρα της στην Πελασγία, μετά τον σεισμό στην Πάρνηθα, το 1999, καθώς είχαν προκληθεί σοβαρές ζημιές στο σπίτι της, που το καθιστούσαν ακατοίκητο. Ο Βουλγαράκης είχε πάρει το παιδί στο χωριό μέχρι η μητέρα να αποκαταστήσει την κατοικία της.

2014

Ένα ζευγάρι περιέλουσε το 3χρονο αγοράκι του με καυτό νερό. Το παιδί έφερε εγκαύματα τρίτου βαθμού στο 70% του σώματός του, ενώ ήταν εμφανή τα σημάδια του βίαιου ξυλοδαρμού του.

Η 19χρονη μητέρα κατηγορήθηκε μαζί με τον 29χρονο σύντροφό της για την άγρια κακοποίηση με τη συνεπακόλουθη δολοφονία του παιδιού. Η γυναίκα ισχυρίστηκε ότι έριχνε καυτό νερό στο νήπιο ώστε να το βοηθήσει να ενεργηθεί, αλλά δεν έπεισε το δικαστήριο. Στο ζευγάρι επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.

2015

Σοκ και αποτροπιασμό προκάλεσε η περίπτωση της 4χρονης Άννυ καθώς έπεσε θύμα άγριας δολοφονίας από τον πατέρα της. Ο Βούλγαρος Στάνισλαβ Μπακατζίεφ σκότωσε και τεμάχισε την 4χρονη κόρη του, αφού πρώτα είχε κάνει χρήση ναρκωτικών. Όπως είπε στην πορεία των ανακρίσεων, προχώρησε στον τεμαχισμό της μικρής διότι αν ανακάλυπτε η σύντροφός του το έγκλημα, θα τον εγκατέλειπε.

%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CF%85

2017

Η εξάχρονη Στέλλα Εικοσπεντάκη έπεσε θύμα δολοφονίας από τον ίδιο τον πατέρα της στην Αγία Βαρβάρα στις 28 Απριλίου 2017. Ο πατέρας της δήλωσε την εξαφάνισή της στην αστυνομία και ισχυρίστηκε ότι κάποιος μπήκε μέσα στο σπίτι κι έκλεψε το κορίτσι. Ο Γιάννης Εικοσπεντάκης έσπασε κατά την ανάκριση και ομολόγησε ότι στραγγάλισε την κόρη του, γιατί δεν ήθελε να την κάνει μπάνιο και πέταξε το άψυχο κορμάκι της σε κάδο απορριμμάτων λίγα μετρά μακριά από το σπίτι τους.

2017

Τον Οκτώβριο του 2017 μία 51χρονη με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, αφού κλείδωσε στο υπόγειο τον σύζυγό της πήρε ένα μαχαίρι κι έσφαξε τη 17χρονη κόρη της και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Το περιστατικό συνέβη στο σπίτι της οικογένειας στο Μαρκόπουλο.

2022

Νεκρός στο κελί του στις φυλακές της Κέρκυρας βρέθηκε στις 23 Μαρτίου ο 33χρονος Πολωνός ο οποίος είχε σκοτώσει τον 7χρονο γιο της συντρόφου του το 2017 στην Κυψέλη και συνελήφθη πέντε χρόνια μετά ενώ μετέφερε το τελευταίο διάστημα τα οστά του παιδιού μέσα σε εργαλειοθήκη.

Ο 33χρονος βρέθηκε κρεμασμένος με σεντόνι στις 15:30 την Τρίτη 22/03 από σωφρονιστικούς υπαλλήλους που άνοιξαν τα κελιά για τον προαυλισμό των κρατουμένων. Ο θάνατος αποδίδεται σε αυτοκτονία καθώς ήταν μόνος του στο κελί το οποίο ήταν κλειδωμένο. Για το συμβάν διεξάγεται έρευνα.

Στις 15 Φεβρουαρίου είχε προφυλακιστεί τόσο ο ίδιος, όσο και η 29χρονη μητέρα, που κατηγορείται επίσης για την ανθρωποκτονία του 7χρονου γιου της.

andreas 1