Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Άραγε ζούμε ακόμα σε έναν κόσμο ανδρών;

γυναικεσ

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι στις 8 Μαρτίου, πλησιάζει και σηματοδοτεί παγκοσμίως τη σημασία της Ισότητας των Φύλων. Θα αρχίσουμε όμως με μια μικρή ιστορική αναδρομή σχετικά με αυτή την επετειακή ημέρα η οποία είναι αφιερωμένη στον εορτασμό των επιτευγμάτων των γυναικών σε όλους τους τομείς, τόσο σε πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικοοικονομικό.

Καταρχήν, οι πρώτοι σπόροι φυτεύτηκαν στη Νέα Υόρκη. Το 1908, μια ομάδα από περίπου 15.000 γυναίκες που εκπροσωπούσαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής παρέλασαν στη Νέα Υόρκη, απαιτώντας καλύτερες ώρες εργασίας, αμοιβή και δικαίωμα ψήφου.

Ένα χρόνο αργότερα, το 1909, η ομάδα κήρυξε την πρώτη Εθνική Ημέρα της Γυναίκας. Η επίσημη αναγνώριση, ωστόσο, διεθνώς ξεκίνησε το 1910, όταν μια γυναίκα με το όνομα Clara Zetkin πρότεινε την καθιέρωση μιας Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας στο Διεθνές Συνέδριο Εργαζόμενων Γυναικών στη Κοπεγχάγη.

Έπειτα από την έγκριση της απόφασης αυτής στην Κοπεγχάγη της Δανίας το 1911, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας τιμήθηκε και εορτάστηκε για πρώτη φορά στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία στις 19 Μαρτίου. Περισσότερο από ένα εκατομμύριο γυναίκες και άνδρες παρευρέθηκαν σε δράσεις της εκστρατείας που αφορούσαν τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, την ψηφοφορία, τη δημόσια διοίκηση, την κατάρτιση και φυσικά τον τερματισμό των διακρίσεων. Παρόλα αυτά, η επίσημη αναγνώριση από τα Ηνωμένα Έθνη ήρθε το 1975.

Αν και πολλά έχουν αλλάξει για τις γυναίκες από τότε, οι διακρίσεις λόγω φύλου παραμένουν μια σημαντική πρόκληση. 

Κάθε χρόνο, ενόψει της 8ης Μαρτίου, υπάρχει μια έντονη συζήτηση γύρω από τον ρόλο των ανδρών στο κίνημα για την ισότητα των φύλων. Κάνουν αρκετά; Κάνουν πάρα πολλά; Στον 21ο αιώνα οι γυναίκες έχουν θέσει γερά θεμέλια για να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης με τους άνδρες. Μη ξεχνάμε και το κίνημα #Metoo – όπου μια νέα γενιά γυναικών μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλική επίθεση.

Κάθε φορά που συμβαίνει ένα περιστατικό σεξουαλικής επίθεσης ή ενδοοικογενειακής βίας, είναι σύνηθες ένας άντρας να ακούει ότι «θα μπορούσε να είχε συμβεί στη φίλη/την αδερφή/την κόρη σου». Πριν από την κόρη ή την αδερφή κάποιου όμως, οι γυναίκες αξίζουν σεβασμού, δημόσιας παρουσίας και ακεραιότητας επειδή υπάρχουν και είναι ο εαυτός τους.

Γι’ αυτό και στην εποχή του #Metoo επικροτούμε εκείνους τους άντρες που συμμετέχουν στις εκστρατείες και τίθενται ενεργά ενάντια στη βία, τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που γίνονται εις βάρος των γυναικών.

Προς όλους τους άντρες εκεί έξω που θέλουν πραγματικά να ακούσουν, μη ξεχνάτε πως η ημέρα αυτή δεν αφορά μόνο τις Γυναίκες που αγαπάτε, αλλά το μισό παγκόσμιο πληθυσμό.

Ιδέες για να δείξτε την αγάπη και την εκτίμησή σας

Τι πιο όμορφο λοιπόν από το να γιορτάσετε τις ξεχωριστές γυναίκες της ζωής σας χαρίζοντας τους ένα ιδιαίτερο δώρο. Φυσικά μια κλασική επιλογή είναι πάντα ένα πανέμορφο μπουκέτο με φρέσκα λουλούδια της αρεσκείας της ή ένα κουτί με τριαντάφυλλα διαρκείας τα γνωστά Forever Roses. Επιπλέον, ένα όμορφο κόσμημα για το λαιμό ή το χέρι αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα υπέροχο δώρο για μια γυναίκα. Μια άλλη πρωτότυπη ιδέα επίσης είναι να της χαρίσετε ένα βιβλίο, ειδικά εάν την έχετε δει που και που να διαβάζει. Και βέβαια, μπορείτε να χαρίσετε μια κούπα με φωτογραφία ή κάποιο κείμενο, ή και κάτι από τα πολλά όμορφα μικροδωράκια που κυκλοφορούν, (δείτε π.χ. εδώ). Τέλος, ένα πολύ γλυκό δώρο είναι και ένα όμορφο κουτάκι με σοκολατάκια από μια σοκολατερί ή ένα ζαχαροπλαστείο. Ας μη ξεχνάμε στη τελική πως σημασία δεν έχει το δώρο αλλά η σκέψη πίσω από αυτό. Σε κάθε περίπτωση, στο τέλος της ημέρας το πιο ακριβό δώρο που μπορείτε να χαρίσετε σε κάθε γυναίκα εκεί έξω είναι ο σεβασμός.

Χρόνια πολλά Γυναίκες!