in

Πρώην υπαρχηγός Πυροσβεστικής: Στις πυρκαγιές σε Μάνη και Κύθηρα είτε μου στερήθηκαν τα εναέρια μέσα είτε μου αφαιρέθηκαν

Στα όσα έρχονται τις τελευταίες ημέρες στη δημοσιότητα σχετικά με παρεμβάσεις στις πυρκαγιές εκτός από το Μάτι, σε Κύθηρα και Μάνη, απάντησε ο πρώην υπαρχηγός Πυροσβεστικής Γιάννης Βασιλειάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε: “Να κάνω μια δήλωση: “Επειδή αυτές τις μέρες ακούγονται διάφορα πράγματα για το Πυροσβεστικό Σώμα, κάποιοι προσπαθούν να το καπηλευτούν εν μέσω αντιπυρικής περιόδου. Θα ήθελα να κάνω μια δήλωση και να τη σεβαστούν άπαντες: το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ήρωες στην τάξη του, το πυροσβεστικό δέντρο κάθε χρόνο ποτίζεται με το αίμα των ηρώων πυροσβεστών, οι εθελοντές πυροσβέστες, οι εποχικοί, οι πυροσβέστες οι πενταετίας ή μόνιμοι, όλοι δίνουν τον αγώνα τους καθημερινά είτε είναι απλοί είτε αξιωματικοί, δεν νοούνται οι ενέργειες οι μεμονωμένες… Το Πυροσβεστικό Σώμα δεν έχει σχέση με προσωπικές ενέργειες του καθενός, είτε λέγεται Βασιλειάδης είτε όπως λέγεται. Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι Σώμα που έχει στις τάξεις του ήρωες που μάχονται καθημερινά υπό αντίξοες συνθήκες, με ελλιπή μέσα προστασίας, μάχονται καθημερινά για να προστατεύεται ο Έλληνας πολίτης” υπογράμμισε ο κ. Βασιλειάδης.

Χαλκίδα Ευβοίας : Κρούσμα κορονοϊού σε υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς – Στην Θήβα νοσηλεύτηκε ο 46χρονος

Για τη δήλωση Ματθαιόπουλου ότι τον άφησαν ξεκρέμαστο και για να τον τιμωρήσουν, άφησαν να καούν χιλιάδες στρέμματα στα Κύθηρα και τη Μάνη, σημείωσε: “Επιχειρησιακά μου στερήθηκαν εναέρια μέσα, τα οποία επηρέασαν την έκβαση των πυρκαγιών και στα Κύθηρα και στη Μάνη, είτε μου στερηθήκαν είτε μου αφαιρέθηκαν.

Κλήθηκα πριν από έναν, ενάμιση χρόνο από τον εισαγγελέα Κυθήρων που διενεργεί την προανάκριση για τη Μάνη και κατέθεσα ενόρκως και κατέθεσα όλα τα στοιχεία που έχω. Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) όταν ήμουν υπαρχηγός επιχειρήσεων, διοικητικά και υπηρεσιακά ανήκε στον υπαρχηγό επιχειρήσεων, δηλαδή σε μένα. Ζήτησα λοιπόν και πήρα εγγράφως το ημερολόγιο του ΕΣΚΕ. Αυτό το κατέθεσα στον κύριο εισαγγελέα και θα κρίνει ο εισαγγελέας…

Στη Μάνη, η φωτιά ήταν από το πρωί, εγώ ήμουν εκεί γύρω στις 11.30-12 η ώρα μαζί με τον εξαίρετο αξιωματικό, τον αντιπτέραρχο, τον κ. Λαρέζο και παλεύαμε με δυο πεζετέλ, αυτά τα ψεκαστικά.

Αναζητούσα τον κ. Καπέλιο επανειλημμένα στο κινητό του, δε μου απαντούσε, τον βρήκα μέσω του υποδιοικητή του ΕΣΚΕ, τον κ. Γκολφίνο και του είπα να μου στείλει επειγόντως εναέρια, γιατί δεν υπήρχαν άλλα συμβάντα εκείνη την ημέρα. Στις 19.00 η ώρα, λοιπόν, μου τηλεφωνεί και μου λέει “τι να σου στείλω τώρα; Είναι αργά”. Ήρθαν, έκαναν μια ρίψη κι έφυγαν, αν θυμάμαι καλά. Γιατί το έκανε, δεν το ξέρω. Αν είχε σκοπιμότητα ούτε αυτό το γνωρίζω. Παρόλα αυτά, επειδή είχαμε εξαιρετικό επιχειρησιακό σχέδιο κατορθώσαμε και τη σβήσαμε τη φωτιά”.

“Εγώ όλη μέρα ζητούσα στον κ. Καπέλιο να πάω στη φωτιά. Να πάρω το ελικόπτερο για να συντονίσω το έργο της κατάσβεσης. 21.30 η ώρα το βράδυ μου έδωσε εντολή να φύγω. Έφτασα λοιπόν 3.30 η ώρα τα ξημερώματα στα Κύθηρα, πέρασα με πλοίο του λιμενικού απέναντι και παρόλα αυτά κατορθώσαμε και τη σβήσαμε την πυρκαγιά. Είχαμε όμως μια θερμή έκταση περίπου 10.000 στρεμμάτων και απαίτησα, ως όφειλα, την επόμενη μέρα από τον διοικητή του ΕΣΚΕ, ο οποίος το μετέφερε στον αρχηγό φαντάζομαι, να έχω εναέρια μέσα με το σύστημα ρολόι, όπως λέμε στη δική μας ορολογία, δηλαδή ένα να φεύγει ένα να έρχεται, ούτως ώστε όλη τη μέρα πάνω στη θερμή περιοχή να έχουμε εναέρια μέσα. Το πρωί λοιπόν ήρθαν τρία κανατέρ, δύο CL215 κι ένα CL415. Το CL415 παρουσίασε βλάβη κι έφυγε και το ζευγάρι των CL215 τα πήρε ο κ. αρχηγός και τα πήγε σε μια φωτιά σε ξερόχορτα στην Καλαμάτα, στο χωριό από το οποίο κατάγεται, χωρίς μάλιστα να με ενημερώσει”, είπε ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής.

Όσο για το αν ο τότε υπουργός Προσταστίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας γνώριζε τι συνέβη στις πυρκαγιές της Μάνης και των Κυθήρων, ο κ. Βασιλειάδης τόνισε «βεβαίως και τα ήξερε όλα αυτά. Όταν τελείωσαν τα συμβάντα, τον ενημέρωσα και προφορικά και με υπόμνημα» υπογραμμίζοντας ότι η απάντηση που έλαβε είναι η αποστράτευσή του το 2018.

Τον Δήμο Κύμης Αλιβερίου και Ερέτριας επισκέφθηκε ο Σπύρος Πνευματικός την Δευτέρα

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος για πυρκαγιά Τετάρτη 22/7- Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Εύβοιας