Σκύλοι έρευνας και διάσωσης που σώζουν ανθρώπινες ζωές – Τι κάνουν και τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Σκύλοι έρευνας και διάσωσης που σώζουν ανθρώπινες ζωές

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο GOOGLE NEWS ΕΥΒΟΙΑ ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΥΒΟΙΚΗ EVIATHEMA

Οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για να υπηρετούν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην κοινωνία. Και ενώ η ίδια η δουλειά τους μπορεί να μην είναι όμορφη, οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επίλυση πολλών υποθέσεων αγνοουμένων ή θανόντων, λειτουργώντας συχνά ως ο χαμένος κρίκος που παρέχει κλείσιμο και δικαιοσύνη στις οικογένειες που θρηνούν.

Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτό το συχνά παρεξηγημένο είδος σκύλου, συμπεριλαμβανομένου του τι εκπαιδεύονται να κάνουν και γιατί τα σκυλιά ειδικότερα είναι τόσο κατάλληλα για αυτού του είδους τις εργασίες.

Σκύλοι έρευνας και διάσωσης που σώζουν ανθρώπινες ζωές – Τι κάνουν και τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε
Σκύλοι έρευνας και διάσωσης που σώζουν ανθρώπινες ζωές – Τι κάνουν και τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε 4

Τι είναι οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης;

Οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης είναι σκύλοι οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι να πιάνουν την οσμή ανθρώπινων λειψάνων (γι’ αυτό και μερικές φορές θα τους δείτε να αναφέρονται ως σκύλοι ανίχνευσης ανθρώπινων λειψάνων).

Δολοφονία στη Χαλκίδα: Στον ανακριτή έφτασε για να απολογηθεί η δολοφόνος του 43χρονου [βίντεο]

Υπάρχουν μάλιστα δύο κατηγορίες σκύλων. Η πρώτη κατηγορία αναφέρεται σε σκύλους που είναι εκπαιδευμένοι να πιάνουν τη γενική οσμή του ανθρώπου, ενώ η δεύτερη ειδικεύεται σε σκύλους που ανιχνεύουν νεκρούς ανθρώπους. Ένας εκπαιδευμένος σκύλος έρευνας και διάσωσης είναι κατά 95% αποτελεσματικός στο να εντοπίζει τις μυρωδιές της ανθρώπινης αποσύνθεσης, συμπεριλαμβανομένων των σωμάτων που είναι θαμμένα σε βάθος έως και 4,5 μέτρων.

Οι ομάδες επιβολής του νόμου βασίζονται σε σκύλους έρευνας και διάσωσης για να βοηθήσουν στην εξιχνίαση εγκλημάτων όπου υπάρχει υποψία πτώματος. Αυτό όχι μόνο παρέχει περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο, αλλά μπορεί επίσης να δώσει το πολυπόθητο κλείσιμο σε περιπτώσεις όπου ένας αγνοούμενος θεωρείται νεκρός αλλά δεν έχει βρεθεί. Οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης χρησιμοποιούνται συχνά, καθώς αυτό επιτρέπει την ανεύρεση ανθρώπων τόσο ζωντανών όσο και νεκρών.

Σκύλοι έρευνας και διάσωσης που σώζουν ανθρώπινες ζωές – Τι κάνουν και τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε
Σκύλοι έρευνας και διάσωσης που σώζουν ανθρώπινες ζωές – Τι κάνουν και τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε 5

Η εκπαίδευση για τους σκύλους έρευνας και διάσωσης περιλαμβάνει:

Παρακολούθηση: Πρόκειται για μια δεξιότητα που επιτρέπει στους σκύλους να εντοπίζουν μυρωδιές στο έδαφος, όπως περιπτώσεις στις οποίες ένα πτώμα σύρθηκε.
Οσφρητική ανίχνευση αέρα: Μια δεξιότητα για την ανίχνευση οσμών στον αέρα, η οποία περιλαμβάνει την ανίχνευση λειψάνων αποσύνθεσης στον αέρα και την παρακολούθηση της μυρωδιάς στην πηγή της.

Οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης εκπαιδεύονται σε πιστοποιημένες εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, όπου χρησιμοποιούνται ειδικές χημικές ουσίες για να μιμηθούν τις μυρωδιές της ανθρώπινης σάρκας που αποσυντίθεται, προτού ο σκύλος προχωρήσει στην εκπαίδευση με πραγματικά μέρη του σώματος. Κάθε σκύλος λαμβάνει περίπου 1.000 ώρες εκπαίδευσης προτού είναι έτοιμος να εργαστεί στο πεδίο, γεγονός που τους καθιστά μια εξαιρετικά πολύτιμη επένδυση για την επιβολή του νόμου και άλλους τύπους ομάδων έρευνας.

Γιατί οι σκύλοι είναι τόσο καλοί στην εύρεση πτωμάτων;

Ίσως να μην καταλάβουμε ποτέ την πλήρη δύναμη της μύτης των σκύλων, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι εξαιρετικά ικανή να βρίσκει και να διακρίνει μεταξύ μυρωδιών -συμπεριλαμβανομένων εκείνων που οι ανθρώπινες μύτες μας δεν θα μπορούσαν ποτέ να εντοπίσουν μόνες τους.

Οι σκύλοι έχουν περίπου 200 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς στη μύτη τους, καθιστώντας την αίσθηση της όσφρησης περίπου 40 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του μέσου ανθρώπου. Αυτό τους επιτρέπει να μυρίζουν τα πάντα, από βόμβες, ναρκωτικά, ζωντανή και νεκρή ανθρώπινη σάρκα μέχρι ορισμένες ασθένειες. Μπορούν ακόμη και να μυρίσουν τα συναισθήματα.

Η χρήση σκύλων για την ανεύρεση ανθρώπινων λειψάνων δεν είναι κάτι καινούργιο. Σύμφωνα με μια δημοσίευση στο περιοδικό Journal of Archeological Method and Theory, οι σκύλοι βοηθούσαν στον εντοπισμό νεκρών σωμάτων από το 700 π.Χ. περίπου, και κατά τη διάρκεια πολλών αιώνων από τότε, έχουν δείξει μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αναγνωρίζουν τη μυρωδιά της σάρκας που αποσυντίθεται.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η όσφρηση δεν είναι ίδια σε όλες τις μύτες των σκύλων. Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί, που είναι μια συνηθισμένη ράτσα σκύλων για σκύλους έρευνας και διάσωσης, διαθέτουν περίπου 225 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς, ενώ τα Ντάτσχουντ έχουν πιο κοντά στα 125 εκατομμύρια. Και όσο περισσότερους υποδοχείς έχει ο σκύλος, τόσο πιο κατάλληλος είναι για το δύσκολο έργο της ανεύρεσης ανθρώπινης σορού.

Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τους σκύλους έρευνας και διάσωσης

Υπάρχουν πολλά για να εντυπωσιαστείτε όταν πρόκειται για τους σκύλους έρευνας και διάσωσης. Και σε περίπτωση που δεν έχετε ήδη εντυπωσιαστεί από αυτούς τους εξαιρετικούς σκύλους, εδώ είναι μερικές επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τους σκύλους έρευνας και διάσωσης που αξίζει να γνωρίζετε:

Οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης είναι σε θέση να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ των ανθρώπινων λειψάνων και των λειψάνων ζώων, πράγμα που σημαίνει ότι θα γνωρίζουν αμέσως αν η μυρωδιά που πιάνουν προέρχεται από άνθρωπο ή από άγρια ζώα σε αποσύνθεση.

Επειδή είναι εκπαιδευμένα να πιάνουν μυρωδιές τόσο στο έδαφος όσο και στον αέρα, οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης μπορούν να αναγνωρίζουν σκηνές εγκλήματος ακόμη και αν το πτώμα έχει μετακινηθεί. Ανάλογα με τις περιστάσεις, μπορεί επίσης να είναι σε θέση να οδηγήσουν τις ομάδες έρευνας στο σημείο όπου μεταφέρθηκε το πτώμα.

Οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης εργάζονται ακούραστα τόσο στην εκπαίδευση όσο και στο πεδίο. Συνολικά, μπορούν να εντοπίσουν εκατοντάδες διαφορετικές μυρωδιές που σχετίζονται με την αποσύνθεση, σε σχέση με τις ελάχιστες μυρωδιές που μπορεί να εντοπίσει ένας σκύλος που ανιχνεύει ναρκωτικά ή βόμβες και είναι εκπαιδευμένος να τις ανιχνεύει.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης μαθαίνουν να διακρίνουν μεταξύ των τύπων σάρκας που αποσυντίθενται, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατα νεκρών θυμάτων, των νεκρών που έχουν πεθάνει εδώ και πολύ καιρό και των πνιγμένων θυμάτων.

Πηγή