Βασίλης Λύκος: Κατάρριψη του μύθου των ανεμογεννητριών

66853837 10157410584509785 2436019331901947904 o 1

Καταρρίπτεται ο μύθος τόσο όσον αφορά στην ενεργειακή απόδοση των αιολικών πάρκων όσο και αναφορικά με την φιλικότητά τους προς το περιβάλλον, επισημαίνει σήμερα στον 98.4 ο Βασίλης Λύκος, Βιολόγος – δρ. Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύντομα η αποκάλυψη των ΜΜΕ της Εύβοιας που εξαπάτησαν και πήραν κονδύλια για το Μένουμε Σπίτι

Εξηγεί γιατί αυτές θα πρέπει να φύγουν από προστατευόμενες περιοχές, αλλά και ότι το ΥΠΕΝ πρέπει να σταματήσει προσωρινά να εγκρίνει τις νέες αιτήσεις για αιολικά πάρκα, μέχρι να ολοκληρωθεί το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ.

Η λύση είναι προσθέτει: «Η αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας, μέσα από τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων κυκλικών μοντέλων, με σύμμεικτες μορφές ΑΠΕ, όπως συνδυασμός μεσαίου τύπου ανεμογεννητριών με φωτοβολταϊκά, γεωθερμία και βιομάζα ή ακόμη και ενέργεια από κυματισμό της θάλασσας, βιοκαύσιμα κ.λπ., που θα καταναλώνονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πηγή -σύμφωνα με την αρχή της εγγύτητας-, με υπογειοποίηση των καλωδίων μεσαίας τάσης». Παράλληλα χρειάζεται μείωση της κατανάλωσης σε δημόσια κτήρια (φωτοβολταϊκά στις στέγες, θερμοπροσόψεις κ.λπ.) και επιδότηση για φωτοβολταϊκά, έως και 40% (όπως το κάνουν και στην «πράσινη» Δανία), των νοικοκυριών ώστε ο καθένας να μπορεί να παράγει το ρεύμα που καταναλώνει.