Βύρωνας: 17χρονος έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού στο σχολείο όταν προσπάθησε να υπερασπιστεί την αδερφή που δεχόταν bullying

Bullying 1920 2 1024x576 1

«17 άτομα με χτυπούσαν άγρια, αλύπητα, με μίσος, για να με τελειώσουν»

Χθες είδε το φως της δημοσιότητας, η είδηση ότι ένας 17χρονος μαθητής έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού μέσα στο 1ο ΓΕΛ Βύρωνα από συμμαθητές του και εξωσχολικούς. Όλα ξεκίνησαν όταν ο 17χρονος προσπάθησε  να υπερασπιστεί τη μικρότερη αδερφή του που δεχόταν καθημερινά bullying.

Ο 17χρονος προσπάθησε να μιλήσει με ένα από τα παιδιά που έκαναν bullying, ζητώντας του να σταματήσουν και εκείνοι όχι μόνο δεν το έκαναν, αλλά του επιτέθηκαν άγρια μέσα στο σχολείο.

«Mε χτυπούσαν άγρια, αλύπητα, με μίσος, το κάνανε για να με τελειώσουν. Εγώ προσπάθησα να αμυνθώ, αλλά δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Έτρωγα ξύλο από 17 άτομα», δηλώνει ο μαθητής λυκείου στην κάμερα του Star.

«Με περίμεναν 17 άτομα και άρχισαν να με χτυπούν, να με γρονθοκοπούν και να με κλωτσούν για ενάμιση λεπτό με ασταμάτητες μπουνιές και κλωτσιές». Η αδελφή του προσπάθησε μάταια να τον βοηθήσει, αλλά ένα άλλο παιδί την κράτησε και την χτύπησε στο κεφάλι.

«Δεν ήξερα από που έτρωγα την κάθε μπουνιά και κλωτσιά ήταν τόσο γρήγορο αλλά και τόσο αργό από τον πόνο που είχα», δηλώνει ο 17χρονος.

Ο εφιάλτης που ζούσε καθημερινά η μικρή του αδελφή

Η μικρότερη αδερφή του, ήταν αυτόπτης μάρτυρας του ξυλοδαρμού ξεσπά για τα όσα είδε να διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια της: «Πηδούσαν πάνω στο κεφάλι του , τον χτυπούσαν σαν να ήθελαν πραγματικά να τον σκοτώνουν».

«Μου κλέψανε δυο φορές χρήματα, από την θήκη του κινητού μου. Με φτύσανε, λέγοντας μου χυδαίες λέξεις», δηλώνει το νεαρό κορίτσι για τις επιθέσεις που δέχεται καθημερινά.

Η παρέμβαση των καθηγητών

Οι καθηγητές μόλις αντιλήφθηκαν το περιστατικό επενέβησαν για σταματήσουν την επίθεση. Αμέσως, ειδοποιήθηκαν οι γονείς του 17χρονου και το ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο νοσοκομείο σε κακή κατάσταση.

O 17χρονος κόντεψε να χάσει το μάτι του

Σύμφωνα με την έκθεση του ιατροδικαστή, τα τραύματα του παιδιού έγιναν με αμβλύ όργανο δηλαδή με σιδηρογροθιά και με κλειδιά. Όπως δηλώνει ο δικηγόρος της οικογένειας, Γιάννης Καλαϊτζίδης στο protothema.gr, «το παιδί από θαύμα δεν έχασε τη ζωή του. Υπάρχει σκίσιμο κάτω από το αριστερό του μάτι, ένα βαθύ κόψιμο που για χιλιοστά δεν έχασε το μάτι του».

Ο δικηγόρος της οικογένειας του 17χρονου προσθέτει: «Είναι φριχτό αυτό που του έκαναν και μιλάμε ότι από τα 17 άτομα που του επιτέθηκαν οι μισοί ήταν μαθητές και οι άλλοι μισοί εξωσχολικοί. Και προβληματίζομαι και αναρρωτιέμαι πώς μπήκαν οι εξωσχολικοί μέσα στο σχολείο και επιτέθηκαν άγρια στον 17χρονο. Το παιδί είναι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, έχει ένα μελανιασμένο κεφάλι με τραύματα και είναι μαθητής της Γ’ Λυκείου και ετοιμάζεται να δώσει πανελλήνιες εξετάσεις. Με ποια ψυχολογία αυτό το παιδί θα καθίσει να διαβάσει για να περάσει; Η οικογένειά του έχει σοκαριστεί από τον άγριο ξυλοδαρμό του παιδιού της. Οι καθηγητές ήταν παρόντες στο περιστατικό και πιστεύω ότι έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη για το περιστατικό αυτό. Είναι ένα άσχημο συμβάν και θα το κυνηγήσουμε μέχρι τέλους».

Η ανακοίνωση του 1ου ΓΕΛ Βύρωνα

Την Δευτέρα 10/1/2020 συνέβη στο σχολείο μας περιστατικό σοβαρού ξυλοδαρμού μαθητή μας από ομάδα μαθητών του Γυμνασίου με τη συμμετοχή και δυο μαθητών του Λυκείου.

Ο Διευθυντής και οι καθηγητές του σχολείου αντέδρασαν άμεσα επεμβαίνοντας στο περιστατικό, παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες στον μαθητή και καλώντας τους γονείς, το ΕΚΑΒ και την αστυνομία. Ενημερώθηκε επίσης ο Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Δ/ νσης β’θμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας.

Την επόμενη ημέρα συνεδρίασε ο σύλλογος των καθηγητών και αποφάσισε την τιμωρία των δυο μαθητών και τη λήψη όλων των παιδαγωγικών μέτρων για την άμεση αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του σχολείου. Προχώρησε επίσης στον προγραμματισμό δράσεων για την αποτροπή παρόμοιων καταστάσεων.

Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο είναι ένα από τα ελάχιστα περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς μεταξύ μαθητών στη μακροχρόνια λειτουργία του σχολείου μας , το οποίο μάς προκαλεί συναισθήματα θλίψης και ανησυχίας. Και μάλιστα, σε ένα σχολείο της Αθήνας, το οποίο επί σειρά ετών έχει επιτύχει την αρμονική συνεργασία καθηγητών, μαθητών και γονέων με συνεχή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του δήμου μας και ανάληψη πολλαπλών δράσεων κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Η δήλωση της Νίκης Κεραμέως

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έκανε την εξής δήλωση για το γεγονός: «Αναφορικά με την επίθεση εναντίον μαθητή σε σχολείο του Βύρωνα, η αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση έχει δρομολογήσει τις προβλεπόμενες ενέργειες διερεύνησης των συνθηκών και ο Σύλλογος Διδασκόντων τα δέοντα παιδαγωγικά μέτρα. Οφείλουμε να είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε κάθε είδους εκφοβισμό και βιαιοπραγία στο σχολείο. Αντιμετωπίζουμε τα μεμονωμένα περιστατικά και συνεχίζουμε τις ενέργειες για την ενίσχυση του ασφαλούς και υγιούς σχολικού περιβάλλοντος.«