in

«Υπάρχουν τρόφιμοι που φαίνεται να αγνοούνται»: Πόρισμα – σοκ του Συνηγόρου του Πολίτη για το Γηροκομείο στον Κορυδαλλό

Γηροκομείο Κορυδαλλός

Σοκ προκαλεί η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το γηροκομείο στον Κορυδαλλό. Το κουβάρι των αποκαλύψεων άρχισε να ξετυλίγεται όταν ο Συνήγορος του Πολίτη, έπειτα από καταγγελία πολίτη για τις κακές συνθήκες διαβίωσης στη μονάδα, παρέστη σε αιφνίδια αυτοψία των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας στις 22 Νοεμβρίου 2022.

Όπως διαπιστώθηκε και αναφέρεται στην έκθεση που συνέταξε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», την ημέρα της αυτοψίας στη μονάδα φιλοξενούνταν 56 άνθρωποι, χωρίς άδεια λειτουργίας και σε συνθήκες εντελώς ακατάλληλες.

Οι τρόφιμοι ήταν ατημέλητοι και απεριποίητοι και φορούσαν βρώμικα ρούχα τα οποία δεν ήταν δικά τους. Στη μονάδα όταν γινόταν εισαγωγή κρατούνταν όλα τα ρούχα, τα οποία τοποθετούνταν σε ντουλάπα και μοιράζονταν τυχαία. Όλοι οι τρόφιμοι ήταν ακίνητοι, δεν μιλούσαν και δεν επικοινωνούσαν, ενώ πουθενά δεν υπήρχε κάποιου είδους στοιχείο απασχόλησης ή διασκέδασης όπως τηλεόραση, ραδιόφωνο, βιβλίο ή κάποιο επιτραπέζιο. Η ατμόσφαιρα στον χώρο ήταν αποπνικτική, μύριζε ούρα και στα κρεβάτια τα στρώματα ήταν πολύ λεπτά και με βρώμικα κλινοσκεπάσματα. Τα στοιχεία από το κέτερινγκ της μονάδας δείχνουν ότι αγοράζονταν λιγότερες μερίδες σε σχέση με τους τροφίμους (π.χ. 35 μερίδες για 56 άτομα) και πολλοί τρόφιμοι ανέφεραν ότι δεν είχαν φάει μεσημεριανό παρά τις διαβεβαιώσεις του ατόμου – υπεύθυνου, ο οποίος μάλιστα φέρεται ότι είναι γιατρός.

Οι τρόφιμοι ήταν καταβεβλημένοι, αδύναμοι με πολύ χαμηλό δείκτη μάζας σώματος, αποτέλεσμα υποσιτισμού. Κάποιοι είχαν δερματικές αλλοιώσεις και άλλοι φαίνονταν να πονούν (φώναζαν ζητώντας βοήθεια) ωστόσο δεν υπήρχε ιατρικός φάκελος για κανέναν, ούτε κάποιο αρχείο εξετάσεων. Ο φερόμενος ως γιατρός δικαιολόγησε την απουσία των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών εξετάσεων «επειδή δίδονταν στους συγγενείς».

Παράλληλα, ενώ γίνονταν καινούριες εισαγωγές ηλικιωμένων, τα στοιχεία τους δεν καταγράφονταν πουθενά και δεν υπήρχαν οργανωμένοι ατομικοί φάκελοι, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Καθημερινής». Μάλιστα κάποιοι τρόφιμοι που είχαν εντοπιστεί σε προηγούμενο έλεγχο, βρέθηκαν να απουσιάζουν χωρίς να υπάρχει κάποιο στοιχείο για το πού πήγαν εφόσον δεν υπήρχε ούτε εξιτήριο αλλά ούτε και πιστοποιητικό θανάτου. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο πόρισμα, «υπάρχουν τρόφιμοι που φαίνεται να αγνοούνται».

Οι άθλιες συνθήκες που περιγράφονται, προκαλούν σοκ. Όμως το πλέον σοκαριστικό το οποίο προκύπτει από το πόρισμα του Συνηγόρου, είναι ότι ενώ όλα αυτά που περιγράφονται έχουν εντοπιστεί από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια και έχει δοθεί εντολή σφράγισης και μεταφοράς των ηλικιωμένων σε άλλες μονάδες, η μονάδα συνεχίζει να λειτουργεί και μάλιστα να δέχεται και καινούργιες εισαγωγές. Συγκεκριμένα, με απόφαση της αντιπεριφερειάρχου Πειραιά ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της μονάδας τον Απρίλιο του 2020 λόγω του υπεράριθμου των περιθαλπομένων, των κακών συνθηκών υγιεινής και του υποσιτισμού. Πέντε μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, διατάσσεται από την Περιφέρεια η σφράγιση της μονάδας και η μεταφορά των περιθαλπομένων. Όμως η εταιρεία προσφεύγει δικαστικά στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά και καταφέρνει να ακυρωθεί η ανάκληση της άδειας και η σφράγιση.

Από τον Οκτώβριο του 2020 έως και τον Σεπτέμβριο του 2021 η Περιφέρεια πραγματοποιεί 8 ελέγχους στη μονάδα διαβιβάζοντας τις εκθέσεις αυτοψίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά και ζητώντας επίσης αναστολή λειτουργίας και σφράγιση της μονάδας. Όμως, όταν η αίτηση ακύρωσης τελικά συζητείται ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά απορρίπτεται για γραφειοκρατικούς λόγους (μη κατάθεση παραβόλου).

Τον Φεβρουάριο του 2022 η Περιφέρεια επανέρχεται με απόφαση σφράγισης, αλλά την ημέρα εκτέλεσης της απόφασης η μονάδα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία με 47 φιλοξενούμενους, αναφέρει η έκθεση του Συνηγόρου.

Ακολουθεί ενημέρωση της υφυπουργού Εργασίας, η οποία ζητάει να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να διακοπεί η λειτουργία με τη συνδρομή της αστυνομίας. Επίσης, να μεταφερθούν οι περιθαλπόμενοι και να ενημερωθούν οι οικείοι τους. Όλους τους επόμενους μήνες η Περιφέρεια ζητεί κατ’ επανάληψη τα στοιχεία των ατόμων που φιλοξενούνται στη μονάδα χωρίς να λαμβάνει απάντηση. Σε αιφνίδια αυτοψία διαπιστώνει ηλικιωμένη δεμένη και ξαπλωμένη σε μαύρη σακούλα απορριμμάτων.

Ωστόσο, η μονάδα δέχεται νέες εισαγωγές και παράλληλα ο νέος της ιδιοκτήτης –ο οποίος έχει ποινικό μητρώο– υποβάλλει αίτηση άδειας ίδρυσης ΜΦΗ (Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων), η οποία απορρίφθηκε από την Περιφέρεια, μια ημέρα πριν από τη διενέργεια της τελευταίας αυτοψίας με τον Συνήγορο του Πολίτη.

Δείτε όλες τις ειδήσεις του eviathema.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Χαλκίδα: 49χρονος κρατούμενος ξεψύχησε μέσα στην φυλακή
Εύβοια: Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην Χαλκίδα με 6 προσαγωγές
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Διάρρηξη σε κατάστημα ΟΠΑΠ στην Εύβοια: Ο Δράστης “αστραπή” άρπαξε το ταμείο και έφυγε [ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ]
Θρήνος στην Εύβοια: Πέθανε 50χρονος πατέρας τριών παιδιών
Μοιραίο τροχαίο: Σκοτώθηκε 52χρονος αστυνομικός με την υπηρεσιακή του μηχανή!
Φθιώτιδα: Συνελήφθησαν οι δράστες κλοπής άνω των 1.500 ευρώ – Ανάμεσα τους και ένας ανήλικος [ΦΩΤΟ]

Παύλος Πολάκης

Βουλή: Άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας

Μανώλης Σφακιανάκης

Τhe Crime Lab: Το πρώτο επιστημονικό Εργαστήριο Εγκλήματος στην Ελλάδα