Δέκα πράγματα που δεν γνωρίζετε για τη σειρά «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» που βλέπουμε κάθε Πάσχα

ΙΗΣΟΥΣ

Είναι η σειρά που βλέπει ο κόσμος κάθε Πάσχα στη χώρα μας. Όχι μόνο τα τελευταία χρόνια αλλά από τα τέλη της δεκαετίας του ΄70.

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες η τηλεόραση προβάλλει την θρησκευτική σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ». Μια σειρά συνολικής διάρκεια 371 λεπτών που αναφέρεται στη Γέννηση, τη Ζωή, τα Πάθη και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού.

Σκηνοθέτης της σειράς ήταν ο Φράνκο Τζεφιρέλι και μεγάλος πρωταγωνιστής στο ρόλο του Ιησού ο Ρόμπερτ Πάουελ. Η σειρά ξεχωρίζει γιατί αποδίδει με ευλάβεια τα Πάθη του Ιησού, αναπαριστώντας τα γεγονότα με πίστη στις Γραφές και απόλυτο σεβασμό στην ιερότητα του θέματος. naz1

Η σειρά προβλήθηκε για πρώτη φορά από το ιταλικό κανάλι RAI 1 στις 27 Μαρτίου 1977. Ο προϋπολογισμός της ήταν 180.000.000 δολάρια και η κινηματογράφησή της έγινε από την RAI (Radiotelevisione Italiana.)

10 άγνωστες πτυχές

-Ο Ρόμπερτ Πάουελ που υποδήθηκε τον Ιησού έπρεπε να χάσει κιλά και να δείχνει λιπόσαρκος. Ειδικά στα γυρίσματα των βασανιστηρίων και της Σταύρωσης. Ακολούθησε μια εξαντλητική δίαιτα 12 ημερών κατά την οποία έτρωγε μόνον τυρί.

-Ο Φράνκο Τζεφιρέλι πριν γυρίσει κάποια σκηνή της σειράς συζήτησε με ειδικούς σε θέματα θρησκείας έτσι ώστε να μην προσβληθεί κάποιος ή θεωρήσει ότι δεν απέδιδε με τον δέοντα τρόπο τη ζωή του Χριστού. naz2

-Τα γυρίσματα της σειράς έγιναν στην Τυνησία και το Μαρόκο. Οι σκηνές των συναγωγών τραβήχτηκαν στο νησί Djerba, ενώ οι σκηνές της Ιερουσαλήμ τραβήχτηκαν στην πόλη της Τυνησίας Μοναστήρι (το όνομα της πόλης παραμένει Ελληνικό μέχρι και σήμερα). Λόγω των κάκιστων Αγγλικών κάποιων κομπάρσων που επιλέχθηκαν από τον ντόπιο πληθυσμό, όλες οι ομιλίες τους ηχογραφήθηκαν ξανά σε στούντιο.

-Ο Τζεφιρέλι επέλεξε τον Ρόμπερτ Πάουελ να ενσαρκώσει τον Χριστό επειδή έμοιαζε πολύ στην εικόνα του Ιησού που παραδοσιακά έχουμε όλοι μας. naz3

-Ο Πάουελ στην σειρά δεν ανοιγοκλείνει τα μάτια σε καμία σκηνή. Ο σκηνοθέτης ήθελε να δοθεί έμφαση στο βλέμμα του Ιησού.

-Τον σκηνοθέτη έπεισε να επιλέξει τον Πάουελ για το ρόλο του Ιησού, η σύζυγος του η οποία του είχε πει για τα καθηλωτικά μπλε μάτια που έχει. Ο Τζεφιρέλι για να τονίσει ακόμη περισσότερο τα μάτια είχε ειδικούς make up artists που τον έβαφαν. naz0

-Ο Πάουελ κατά το παρελθόν είχε πει ότι είναι άθεος ενώ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της σειράς σε συνέντευξη του είχε πει πως δεν είναι «ιδιαίτερα θρήσκος» Όμως όπως ο ίδιος παραδέχτηκε στην επί του Όρους Ομιλία μπροστά σε εκατοντάδες ανθρώπους, είχε μία κατά έναν τρόπο θρησκευτική εμπειρία. Το συνεργείο μάλιστα και ο Τζεφιρέλι του έδωσαν συγχαρητήρια για την ερμηνεία του.

naz4

-Η σειρά κατείχε για πολλά χρόνια τον τίτλο της ακριβότερης παραγωγής στην τηλεόραση. Μάλιστα ο προϋπολογισμός της τότε, συγκρίνονταν μόνο με ταινίες μεγάλου μήκους.

-Την ιδέα της δημιουργίας μιας σειράς για τη ζωή και το θάνατο του Θεανθρώπου είχε ο Πάπας Παύλος VI.

Πηγή