Παράθυρο ελπίδας ανοίγει η είδηση, που μένει να επιβεβαιωθεί και από το Κίεβο, ότι η Ουκρανία συμφώνησε να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τη Ρωσία στην περιοχή Γκομέλ της Λευκορωσίας, λίγο μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου που είχε δώσει η Μόσχα στο Κίεβο.
Την είδηση επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της επίσημης ρωσικής αντιπροσωπείας των διαπραγματευτών και βοηθός του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι λίγο μετά την εκπνοή της διορίας που είχε δώσει η Ρωσία στην Ουκρανία, που έληξε στις 14:00 ώρα Ελλάδας. Λίγο νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των προέδρων Λευκορωσίας και Ουκρανίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο και Βλαντιμίρ Ζελένσκι.
Η είδηση προκάλεσε έκπληξη, αφού νωρίτερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να είπε στον Ισραηλινό ομόλογό του: «Έχασε την ευκαιρία που είχε η Ουκρανία» αναφερόμενος στην προθεσμία που είχε δώσει στον Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία. Σημειώνεται ότι την Ιερουσαλήμ είχε προτείνει -μεταξύ άλλων – ως τόπο διαπραγματεύσεων ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι. Μια λεπτομέρεια που ίσως δίνει ένα παράθυρο για συνομιλίες.
Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος, είχει δηλώσει ότι οι συνομιλίες στο Μινσκ «θα μπορούσαν να ήταν δυνατές» εάν η Ρωσία δεν είχε επιτεθεί στην Ουκρανία από το έδαφος της Λευκορωσίας. Ο Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία παραμένει ανοιχτή σε συνομιλίες σε άλλες χώρες που δεν δείχνουν επιθετικότητα προς τη χώρα του. «Φυσικά και θέλουμε ειρήνη, θέλουμε να συναντηθούμε, θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος. Βαρσοβία, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Κωνσταντινούπολη, Μπακού – τα προτείναμε στους Ρώσους. Οποιαδήποτε άλλη πόλη θα μας ταίριαζε επίσης – σε μια χώρα, από την επικράτεια της οποίας δεν εκτοξεύονται πύραυλοι εναντίον μας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι διαπραγματεύσεις μπορούν να είναι ειλικρινείς και να τερματίσουν πραγματικά τον πόλεμο», τόνισε. Από την πλευρά του ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Μιχαήλ Ποντολιά, είπε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία μετέβη στο Γκομέλ γνωρίζοντας ότι είναι άσκοπο. Κι επανέλαβε ότι η θέση του Ζελένσκι παραμένει η ίδια: μόνον πραγματικές συνομιλίες, χωρίς τελεσίγραφα.
Πηγή: iefimerida.gr