Φρέντι Μπελέρης: Απορρίφθηκε το αίτημα ορκωμοσίας σε δεύτερο βαθμό – «Αισθάνομαι μόνος έναντι ενός ολόκληρου κράτους»

mpeleris

Μετά την απόρριψη του αιτήματος ορκωμοσίας του Φρέντι Μπελέρη και σε δεύτερο βαθμό κι ενώ ο Έντι Ράμα συνεχίζει τις μεθοδεύσεις για την επιλογή μεταβατικής αρχής στη Χειμάρρα, οι αλβανικές αρχές θέτουν νέα αναχώματα, επικαλούμενες ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος δεν διαθέτει λευκό ποινικό μητρώο.

Ο Φρέντι Μπελέρης αντιτείνει ότι κατέβηκε νομίμως στις εκλογές του Μαΐου.

«Απέναντι μου, δυστυχώς, αντικρίζω έναν ανυπέρβλητο τοίχο, από την κυβέρνηση, τους δημοσιογράφους, τους αστυνομικούς, την εισαγγελία και εσάς τους δικαστές. Δείχνετε ότι με αντιμετωπίζετε διαφορετικά. Δεν έχετε δεχτεί ούτε ένα αίτημα της υπεράσπισής μου. Αντίθετα, δέχεστε ό,τι υπαγορεύουν οι εισαγγελείς, φωνάζοντας στους δικηγόρους μου. Δείχνετε ξεκάθαρα ότι μεροληπτείτε.

Αναφορικά με το ποινικό μητρώο, πρέπει να τονίσω ότι από το 2019 μέχρι και σήμερα, ετούτη την στιγμή, το μόνο που άλλαξε και βγήκε “αλλιώς” ήταν αυτό που συνέβη στις 12 Μαΐου, την ημέρα δηλαδή που παράνομα έγινε η σύλληψη και στη συνέχεια η προφυλάκισή μου. Ο έξυπνος αναγνωρίζει το λάθος του, ο πονηρός το δικαιολογεί, και ο χαζός επιμένει στην παρανόησή του, την παράνοιά του. Επειδή δυστυχώς πλέον δεν πιστεύω ότι θα βρω δικαιοσύνη σε αυτό το δικαστήριο, εφόσον έχετε αποφασίσει να με καταδικάσετε, σας παρακαλώ τουλάχιστον ό,τι «πρέπει» να πράξετε, πράξτε το γρήγορα. Από αυτό το δικαστήριο, αισθάνομαι μόνος και ανυπεράσπιστος έναντι ενός ολόκληρου κράτους», δηλώνει ο Φρέντι Μπελέρης.

«Είναι πρωτοφανείς οι πρακτικές ακόμα και για τα αλβανικά δεδομένα και αυτό συμβαίνει γιατί ο δήμαρχος μας τυχαίνει να είναι μέλος της εθνικής ελληνικής μειονότητας, τυχαίνει να είναι αντιπολιτευόμενος τον πρωθυπουργό κύριο Ράμα, δήλωσε ο Βαγγέλης Ντούλες, πρόεδρος Κόμματος Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Το θέμα Μπελέρη καταγράφηκε στην Έκθεση της Κομισιόν του 2023 υπενθύμισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν υποψίες για τον πλημμελή τρόπο συλλογής του ανακριτικού υλικού από τις αλβανικές αρχές. «Θα επιμείνουμε να ακολουθηθεί η δέουσα διαδικασία χωρίς την οποία δεν θα υπάρξει ευκρινής ευρωπαϊκός διάδρομος για την Αλβανία προς την Ευρώπη», εξήγησε, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Νέα δικάσιμος ορίστηκε για τις 13 Φεβρουαρίου.