Ιδρύει νέο μουσείο, κοντά στην Αγία Σοφία ο Ερντογάν – Θα εκτίθενται φορητές εικόνες και χριστιανικά αντικείμενα

16 Ιουλίου 2020, 9:45 μμ
Facebook
Twitter
Pinterest
Threads

Νέο μουσείο ιδρύεται κοντά στην Αγία Σοφία, όπου θα εκτίθενται φορητές εικόνες και χριστιανικά αντικείμενα που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο συλλογής του υπουργείου Πολιτισμού, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι.

Σε ομιλία του κατά την υπογραφή πρωτοκόλλου για την προστασία, την ανάπτυξη, την προώθηση και τη διαχείριση της Αγίας Σοφίας, ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ανέφερε πως «όλοι μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους για το “τζαμί της Αγίας Σοφίας”, αλλά κανείς δεν είναι υπεράνω της απόφασης που έλαβε η ανεξάρτητη δικαιοσύνη και την καλωσόρισε το έθνος μας».

Βασιλικό Ευβοίας: Τροχαίο το βράδυ της Τρίτης – ΙΧ προσέκρουσε σε στύλο του ΟΤΕ

Υποστήριξε ότι «το τουρκικό έθνος έδωσε αγώνα για να διατηρηθεί μέχρι σήμερα το “τζαμί της Αγίας Σοφίας”» και ισχυρίστηκε πως αν σήμερα η Αγία Σοφία είναι όρθια και βρίσκεται στη λίστα της UNESCO το χρωστά στο τουρκικό έθνος, το οποίο τη φρόντισε για 576 χρόνια επιμελώς.

«Πάρτε από τον στρατό των Σταυροφόρων μέχρι και τον στρατό των Συμμαχικών Δυνάμεων που κατέκτησαν την Κωνσταντινούπολη τον 20ό αιώνα… Η ασέβεια και η ζημιά που προκάλεσαν σε αυτόν τον μεγαλοπρεπή ναό αποτελούν μια βαθιά ντροπή στην Ιστορία», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα προστατευτεί το μνημείο.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι το πρωτόκολλο συνεργασίας υπογράφεται στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων και της διεθνούς νομοθεσίας, προσθέτοντας ότι η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων θα αναλάβει τις θρησκευτικές δραστηριότητες στην Αγία Σοφία και το υπουργείο Πολιτισμού τις εργασίες αποκατάστασης, προστασίας και διατήρησής του.

Ο Μεχμέτ Ερσόι επανέλαβε ότι «το “τζαμί Αγία Σοφία” θα είναι ανοιχτό για επισκέψεις στους ντόπιους και για τους τουρίστες, χωρίς εισιτήριο. Με εντολή του προέδρου μας έχει διπλασιαστεί το κονδύλι του προϋπολογισμού που διατίθεται για την αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας. Τώρα ως υπουργείο Τουρισμού επιταχύνουμε τις αποκαταστάσεις εκεί με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων», ανέφερε. Αποκάλυψε ακόμη ότι το κτίριο Κτηματολογίου που βρίσκεται στην Πλατεία Σουλτάναχμετ έχει παραχωρηθεί με εντολή του Τούρκου προέδρου στο υπουργείο Πολιτισμού και εκεί θα εκτεθούν αντικείμενα που φτάνουν τα 1.359 και βρίσκονται στη συλλογή εικόνων και εκκλησιαστικών αντικειμένων του υπουργείου.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, είπε ότι «η Αγία Σοφία έχει λειτουργήσει ως τζαμί για 481 χρόνια από το 1453». «Θα συνεχίσει να υπηρετεί τους μουσουλμάνους, αλλά θα συνεχίσει να υπηρετεί ολόκληρη την ανθρωπότητα χωρίς καμιά διάκριση στη θρησκεία, τις πεποιθήσεις, τη φυλή», ανέφερε ο Αλί Ερμπάς, υποστηρίζοντας ότι «η αρχιτεκτονική του “τζαμιού της Αγίας Σοφίας” είναι μια αξία από την οποία μπορούν να επωφεληθούν από το παρελθόν του άνθρωποι όλων των θρησκειών».

Ο Ηλίας Βρεττός στο πρώτο επεισόδιο του #Traveleviachats – Μιλάει για την Κύμη και την Εύβοια

«Από δω και πέρα πιστεύω ότι οι επισκέπτες της Αγίας Σοφίας θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Θα έρθουν εκατομμύρια άνθρωποι, όχι μόνο από τη χώρα μας αλλά από όλο τον κόσμο, τόσο για να την επισκεφθούν όσο και για να προσευχηθούν. Θα προσπαθήσουμε να εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον μας με τον καλύτερο τρόπο, προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες», ανέφερε.

Ειδήσεις και Νέα από την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι, το Μαντούδι και όλη την Εύβοια 24/7 από το eviathema.gr, την πιο έγκυρη ηλεκτρονική εφημερίδα της Εύβοιας.

Πηγή iefimerida.gr

Διαβάστε Επίσης

Δείτε τα τελευταία νέα από την Εύβοια στο eviathema.gr, Βόρεια Εύβοια, Νότια Εύβοια.