Κορωνοϊός: Ο εφιάλτης επιστρέφει – Παγκόσμιος συναγερμός για την έξαρση κρουσμάτων στην Κίνα – Ποιες χώρες λαμβάνουν μέτρα

Κορονοιος

Ανησυχία διεθνώς για την άρση των περιοριστικών μέτρων από την ασιατική χώρα.

Έντονο προβληματισμό προκαλεί η κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα με τον κορωνοϊό, καθώς μετά την άρση των σκληρών μέτρων τα νοσοκομεία γεμίζουν ασθενείς με Covid. Μάλιστα, κατά την τελευταία ενημέρωση καταγράφηκαν 7.000 κρούσματα κι ένας θάνατος.

Μπορεί τα νούμερα να φαίνεται σχετικά χαμηλά, όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που τα αμφισβητούν, με τον ΠΟΥ να ζητεί να μοιράζονται τα στοιχεία σε πραγματικό χρόνο.

Την ίδια ώρα, ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, προσπαθεί να καθησυχάσει τόσο το εσωτερικό της χώρας του όσο και τη διεθνή κοινότητα. «Η πρόληψη και ο έλεγχος της επιδημίας εισήλθαν σε νέα φάση. Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο», αλλά «το φως της ελπίδας είναι μπροστά μας», διαβεβαίωσε ο Σι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα για το νέο έτος.

Η Κίνα διατηρεί σε μεγάλο βαθμό κλειστά τα σύνορά της στους ξένους πολίτες από το 2020. Οι αρχές δεν δίνουν τουριστικές βίζες εδώ και σχεδόν τρία χρόνια και επιβάλλουν στους ταξιδιώτες υποχρεωτική καραντίνα με την άφιξή τους. Το μέτρο καταργείται από τις 8 Ιανουαρίου, αλλά το αρνητικό τεστ 48 ωρών θα παραμείνει υποχρεωτικό. Παράλληλα από την ίδια ημερομηνία οι Κινέζοι θα μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Οι χώρες που λαμβάνουν μέτρα

Aυξάνονται οι χώρες που επιβάλλουν τεστ κορωνοϊού στους ταξιδιώτες από την Κίνα, μετά την άρση των περιορισμών, όπως η καραντίνα και τα lockdowns, εν μέσω νέας έξαρσης της πανδημίας.

Πιο αναλυτικά, ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Νότια Κορέα, Φιλιππίνες, Ινδία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισραήλ είναι μέχρι τώρα οι χώρες που απαιτούν από τους επισκέπτες υποχρεωτικό τεστ 48 έως 72 ωρών πριν το ταξίδι από την ασιατική χώρα. Μάλιστα, το Μαρόκο ετοιμάζεται να απαγορεύσει εντελώς την είσοδο ταξιδιωτών από την Κίνα.

Μάλιστα, την ώρα που ο κορωνοϊός απειλεί ξανά την Ευρώπη, η Γαλλία καλεί και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν μέτρα απέναντι στους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Συγκεκριμένα η Γαλλία ζητάει από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποβάλουν σε τεστ για κορωνοϊό τους Κινέζους ταξιδιώτες μετά τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης Μακρόν εν μέσω ενός νέου ξεσπάσματος της νόσου στην Κίνα.

Την Τετάρτη θα συζητήσουν οι χώρες της ΕΕ

Όλα θα κριθούν την Τετάρτη οπότε και οι χώρες μέλη της ΕΕ θα συζητήσουν την κοινή αντίδρασή τους, όπως ανακοίνωσε χθες η Σουηδία η οποία αναλαμβάνει από σήμερα την εναλλασσόμενη προεδρία της Ένωσης.

Η Στοκχόλμη επεσήμανε ότι αποφάσισε να ενεργοποιήσει το IPCR, ένα εργαλείο που επιτρέπει στο υπουργικό συμβούλιο να αντιδρά άμεσα σε καταστάσεις κρίσης.

Τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν πολλές χώρες είναι «κατανοητά» λόγω της έλλειψης πληροφόρησης από το Πεκίνο, εκτίμησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

«Απουσία ολοκληρωμένων πληροφοριών από την Κίνα είναι κατανοητές ότι χώρες λαμβάνουν μέτρα τα οποία εκτιμούν ότι θα προστατεύσουν τον πληθυσμό τους», σημείωσε.

Ωστόσο το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe)—το οποίο εκπροσωπεί περισσότερα από 500 αεροδρόμια σε 55 ευρωπαϊκές χώρες—φαίνεται να διαφωνεί. «Αυτές οι μονομερείς ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με την εμπειρία και τα δεδομένα που συγκεντρώσαμε τα τρία προηγούμενα χρόνια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Το Πεκίνο διαβεβαιώνει ότι τα στοιχεία που δίνει για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα ήταν πάντα διαφανή.

Χάρη στην πολιτική «μηδενικής covid» ο πληθυσμός της Κίνας είχε προστατευθεί σε μεγάλο βαθμό από την επιδημία, χάρη στα μαζικά διαγνωστικά τεστ, την αυστηρή παρακολούθηση των μετακινήσεων, αλλά και με την επιβολή lockdown σε ολόκληρες περιοχές μετά τον εντοπισμό λίγων κρουσμάτων και την απομόνωση σε ειδικά κέντρα καραντίνας όσων βρίσκονταν θετικοί στην covid.

Τα ακραία αυτά μέτρα, που απομόνωσαν σε μεγάλο βαθμό την Κίνα από τον υπόλοιπο κόσμο, επέφεραν ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της χώρας, ενώ τον Νοέμβριο ξέσπασαν διαδηλώσεις κατά των υγειονομικών περιορισμών.

Πηγή real.gr