Λούβρο: Πέταξε τάρτα αλά κρεμ στη Μόνα Λίζα γιατί «υπάρχουν άνθρωποι που καταστρέφουν την Γη»

Νέο έργο 99

Φόρεσε την περούκα του, μπήκε στο Λούβρο με αναπηρικό καροτσάκι, κανείς δεν βρήκε την… τάρτα αλά κρεμ που είχε μαζί του και όταν έφτασε μπροστά στη Μόνα Λίζα, την πέταξε στο προστατευτικό τζάμι που προστατεύει ένα από τα πιο διάσημα εκθέματα στο Λούβρο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μόνα Λίζα δέχεται επίθεση μέσα στο Λούβρο. Η τελευταία ήταν το 2009, ενώ σε άλλη το 1956 είχε «τραυματιστεί» ο πίνακας.

Η επίθεση στη Μόνα Λίζα έγινε χθες (29.05.2022) το απόγευμα και ενώ το Λούβρο και ειδικά το σημείο μπροστά στη Τζοκόντα ήταν γεμάτο κόσμο.

Χρήστης του Twitter που ήταν παρών στο περιστατικό, εξήγησε ότι ο δράστης της επίθεσης ήταν ένας άνδρας που φορούσε περούκα και σηκώθηκε από αναπηρικό αμαξίδιο για να χτυπήσει την γυάλινη προθήκη και στην συνέχεια να πετάξει το γλυκό.

«Υπάρχουν άνθρωποι που καταστρέφουν την Γη … Όλοι οι καλλιτέχνες, σκεφτείτε την Γη. Γι’ αυτό το έκανα αυτό. Σκεφτείτε τον πλανήτη», λέει ο άνδρας, ντυμένος στα λευκά, με μαύρη περούκα και καπέλο.

Οι φωτογραφίες δείχνουν την γυάλινη προθήκη της Τζοκόντα λερωμένη με κρέμα την οποία καθαρίζει ένα μέλος του προσωπικού ασφαλείας του μουσείου.

Όταν δε ο καθαρισμός τελείωσε, ο κόσμος που ήταν εκεί για να δει τη Μόνα Λίζα, ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι πέφτει θύμα βανδαλισμού.

Τον Αύγουστο του 2009, Ρωσίδα επισκέπτις του Λούβρου συνελήφθη αφού πέταξε ένα φλιτζάνι με τσάι προς τον πίνακα. Το μουσείο είχε τότε ανακοινώσει ότι το φλιτζάνι έσπασε επάνω στη γυάλινη προθήκη η οποία γρατζουνίστηκε ελαφρά.

Τον Δεκέμβριο του 1956, ένας Βολιβιανός είχε πετάξει πέτρα κατά της Τζοκόντα, προκαλώντας φθορά στο αριστερό της χέρι. Μετά από αυτό τοποθετήθηκε πίσω από γυάλινη προθήκη.

Από το 2005 η Τζοκόντα βρίσκεται πίσω από θωρακισμένη γυάλινη προθήκη και προστατεύεται από κέλυφος που διατηρεί ελεγχόμενη την υγρασία και την θερμοκρασία.

Μπροστά της περνούν εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο που έρχονται για να την θαυμάσουν στο μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου (10 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως πριν από την πανδημία).