Νέα βεβήλωση ιστορικού μνημείου στην Τουρκία: Άνοιξαν μπαρ στο Ναό της Αθηνάς στην Αττάλεια!

ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ ΜΠΑΡ

Μετά τις καταστροφές που παρατηρήθηκαν στην Αγιά Σοφιά, άλλη μία βεβήλωση ιστορικού μνημείου σημειώθηκε στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την hurriyet.com.tr, επιχειρηματίες αποφάσισαν να ανοίξουν μπαρ στον αρχαιολογικό χώρο του Ναού της Αθηνάς στην Αττάλεια. Πρόκειται για το μπαρ «Απόλλων» που άνοιξε τη Δευτέρα 2 Μαΐου, ενώ χρειάστηκε να κλείσουν με σιδερένιες πλάκες οι περιοχές που επισκέπτονταν ντόπιοι και ξένοι τουρίστες.

Μάλιστα, μπροστά από την είσοδο, στρώθηκε κόκκινο χαλί 10 μέτρων, προκειμένου οι πελάτες να μην δυσκολεύονται να περπατήσουν στο χώμα με τα αρχαία. Ακόμα, τα ξύλινα κιγκλιδώματα που είχαν μπει για να προστατεύουν τον ναό, που χρονολογείται από το 150 μ.Χ., αφαιρέθηκαν την προηγούμενη των εγκαινίων.

 

Όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, ενώ εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν στις ανασκαφές που γίνονται στη περιοχή, είπαν ότι «υπήρχε μόνο ένα εστιατόριο σε μια ιδιωτική ιδιοκτησία πριν.

Η είσοδος του εστιατορίου ήταν στο πίσω μέρος. Όταν όμως έγιναν οι εργασίες του νυχτερινού κέντρου, μετέφεραν την πόρτα του χώρου μπροστά χωρίς καμία άδεια. Προειδοποιήσαμε πολλές φορές τις επιχειρηματικές αρχές, αλλά κανείς δεν μας έδωσε σημασία και δυστυχώς προέκυψε αυτή η εικόνα. Δεν είναι μόνο πρόβλημα με την πόρτα εδώ.

Ο φωτισμός και ο δυνατός θόρυβος έχουν επίσης αρνητική επίδραση στα έργα. Είναι επίσης πολύ κακό για την εικόνα. Οι προβολείς αναβλύζουν από χιλιάδες χρόνια ιστορίας. Τακτοποίησαν το τεράστιο κτίριο σαν ένα περίπτερο».

Επιπλέον, ο διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της Αττάλειας Τσαντεμίρ Ζόρογλου υπέβαλε μήνυση εναντίον των υπευθύνων και διεμήνυσε ότι «έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες να ανοίξει αυτή η πόρτα στο παρελθόν, αλλά οι συνάδελφοί μας το απέτρεψαν. Δόθηκε προειδοποίηση την ημέρα που άνοιξε η επιχείρηση, αλλά δυστυχώς, άνοιξαν ξανά την πόρτα αργότερα το βράδυ. Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για το μέλλον».

Διαβάστε Επίσης

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Επίσκεψη στον νέο Αστυνομικό Διευθυντή Ευβοίας Μάλλιος και Γιαμαρέλος

Ψαχνά: “Καμπάνα” σε επιβάτη του ΚΤΕΛ που πήγαινε για Βόρεια Εύβοια γιατί δεν φορούσε μάσκα

Χαλκίδα: Τροχαίο ατύχημα στην Χαϊνά – Μοτοσυκλέτα συγκρούστηκε με ΙΧ [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

Τροχαίο στα Ψαχνά: Εκτροπή οχήματος στον δρόμο προς Βόρεια Εύβοια [ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ]

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις