Νέες πρωτόγνωρες εικόνες από το James Webb – Φωτογράφισε για πρώτη φορά έναν εξωπλανήτη

εξωπλανητης

Εντυπωσιακές για ακόμα μια φορά οι εικόνες που έρχονται από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb οι οποίες διαδέχονται η μια την άλλη.

Το τηλεσκόπιο της NASA Αυτή τη φορά πέτυχε κάτι πρωτόγνωρο, αφού κατάφερε να φωτογραφίσει για πρώτη φορά έναν πλανήτη έξω από το ηλιακό μας σύστημα, ή κοινώς έναν εξωπλανήτη.

Η μάζα του πλανήτη που βλέπουμε στην εικόνα υπολογίζεται ότι είναι έξι έως 12 φορές μεγαλύτερη του Δία. Ονομάζεται HIP 65426 b και είναι ηλικίας περίπου 15 έως 20 εκατομμυρίων ετών. Επίσης βρίσκεται περίπου 385 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

https://twitter.com/NASA/status/1565379747856748545

Μάλιστα τον διακρίνουμε σε τέσσερις διαφορετικές ζώνες υπέρυθρου φωτός όπως λαμβάνονται από τα διαφορετικά όργανα του Webb. Το Webb «βλέπει» το σύμπαν στο υπέρυθρο φως, το οποίο είναι αόρατο στο ανθρώπινο μάτι — και το κάνει το τέλειο διαστημικό παρατηρητήριο για να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για μακρινούς κόσμους.

«Αυτή η εικόνα αποτελεί τεράστια εξέλιξη, όχι μόνο για τον Γουέμπ αλλά και για την αστρονομία γενικά», ανέφερε η Σάσα Χίνκλεϊ, αναπληρώτρια καθηγήτρια φυσικής και αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε δήλωση της.

«Η απόκτηση αυτής της εικόνας ήταν σαν να ψάχνεις για διαστημικό θησαυρό», δήλωσε ο Aarynn Carter, επικεφαλής ανάλυσης για τις εικόνες και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Στην αρχή το μόνο που μπορούσα να δω ήταν φως από το αστέρι, αλλά με προσεκτική επεξεργασία εικόνας κατάφερα να αφαιρέσω αυτό το φως και να αποκαλύψω τον πλανήτη».

Πηγή: skai.gr