in

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε

Μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην παγκόσμια ιστορία ξεκίνησε να γράφεται εχθές μετά την στρατιωτική εισβολή που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Εκατοντάδες είναι οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τα σπίτια και τον τόπο τους σε μια προσπάθεια να σωθούν από τους βομβαρδισμούς. Την ίδια ώρα πολλοί περισσότεροι μένουν πίσω προσπαθώντας να προφυλαχτούν και να βοηθήσουν όπως μπορούν ο ένας τον άλλον. Το video με τα νεογέννητα που μεταφέρονται από μαιευτήριο σε αυτοσχέδιο καταφύγιο κάνει τον γύρο του κόσμου και συγκλονίζει.

Από εχθές ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης έχει ξεσπάσει στα social media με το #helpukraine να γίνεται no1 trend μέσα σε ελάχιστες ώρες. Παράλληλα, διάσημοι καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο καταδικάζουν την επίθεση στην ευρωπαϊκή χώρα, ενώ ακόμα και Ρώσοι πολίτες διαμαρτύρονται για την απόφαση του προέδρου τους. Μάλιστα, η διευθύντρια του κρατικού θεάτρου της Μόσχας παραιτήθηκε εις ένδειξη διαμαρτυρίας. 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε
Οικογένεια εγκαταλείπει το σπίτι της: Περπατούν προς τα σύνορα με την ΟυγγαρίαPhoto by Janos Kummer/Getty Images

Οι εικόνες που μας έρχονται από τις πόλεις που βομβαρδίζονται ασταμάτητα από το ξημέρωμα της 24ης Φεβρουαρίου, προκαλούν πόνο, οργή και θλίψη. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε αυτό που συμβαίνει. Ακόμα, όμως, κι όταν νιώθουμε ανήμποροι, υπάρχουν τρόποι για να προσφέρουμε τη βοήθειά μας.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε οργανισμούς και διευθύνσεις τις οποίες μπορείτε να ενισχύσετε με δωρέες:

Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού

Οι ομάδες του Ερυθρού Σταυρού βρίσκονται στις επάλξεις για να βοηθήσουν όσους παραμείνουν στην Ουκρανία να χτίσουν ξανά τις ζωές τους. Πληροφορίες εδώ και εδώ.

Γιατροί χωρίς σύνορα

Σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και οργανισμούς παρέχουν ιατρική και υγειονομική περίθαλψη στους πληγέντες. Περισσότερα εδώ.

UNICEF

Στηρίζει οικογένειες που βρέθηκαν στο μέσο της σύγκρουσης στους τομείς της υγείας, της διατροφής, της πρόληψης του HIV, της εκπαίδευσης, της πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό, της υγιεινής και της προστασίας. Περισσότερα εδώ.

Save the Children

Προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε παιδιά και τις οικογένειές τους, κάλυψη βασικών αναγκών (τροφή, φάρμακα) και δρα για την ασφαλή πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση. Περισσότερα εδώ.

Voices of Children

Στηρίζει ψυχολογικά τα παιδιά ώστε να ξεπεράσουν το τραύμα του πολέμου. Περισσότερα εδώ.

Sunflower of Peace

Με σήμα το εθνικό λουλούδι της Ουκρανίας, τον ηλίανθο, ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός συγκεντρώνει προς το παρών χρήματα για να ενισχύσει το έργο των ιατρών και των νοσηλευτών στην πρώτη γραμμή. Περισσότερα εδώ.

Nova Ukraine

Προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και έχει ανάγκη από παιδικά ρούχα και παπούτσια. Έχει έδρα στις ΗΠΑ και συνεργάζεται με οργανισμούς στην Ουκρανία, αλλά μπορείτε να συνεισφέρετε και μέσω paypal. Περισσότερα εδώ.

CARE

Διεθνής οργανισμός που μάχεται ενάντια στη φτώχεια. Συγκεντρώνει χρήματα για άμεση βοήθεια στον ουκρανικό λαό και στόχος είναι να βοηθήσει τουλάχιστον 4 εκατομμύρια Ουκρανούς με φαγητό, ρουχισμό, πόσιμο νερό, ιατροφαρμακευτική και ψυχολογική περίθαλψη. Περισσότερα εδώ.

United Help Ukraine 

Ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια προσφέρει και προς το παρόν συγκεντρώνει χρήματα για να στηρίξει όσους βρίσκονται στις περιοχές που επλήγησαν από βομβαρδισμούς. Περισσότερα εδώ και εδώ.

The Kyiv Independent

Σελίδα που δημιούργησε ο βρετανικός Independent για τη στήριξη της ανεξάρτητης ενημέρωσης και της λειτουργίας του Τύπου. Περισσότερα εδώ.

Πηγή

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!

Χαλκίδα: Τροχαίο ατύχημα με άγριο καυγά στον Άγιο Στέφανο

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ_EVIATHEMA_ΔΙΑΣΩΛΥΝΟΜΕΝΟΣ

Θρήνος για 47χρονη ανεμβολίαστη – Πέθανε από κορονοϊό