Συγκλονιστικές εικόνες από το James Webb – 4 γαλαξίες «χορεύουν» – Δείτε LIVE

Ζωντανά  δίνει το τηλεσκόπιο James Webb της NASA στη δημοσιότητα τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες από την αποστολή του στο διάστημα, μετά την πρώτη φωτογραφία που δημοσιοποίησε τα ξημερώματα της Τρίτης (12.7.2022) και αποκάλυψε μιας γαλαξιακή συστάδας με την πιο λεπτομερή μέχρι σήμερα εικόνα του πρώιμου σύμπαντος.

Ακολουθήστε το eviathema.gr στο GOOGLE NEWS ΕΥΒΟΙΑ ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΥΒΟΙΚΗ EVIATHEMA

Η πρώτη φωτογραφία του τηλεσκόπιου James Webb είναι η «βαθύτερη φωτογραφία του σύμπαντος που έχει τραβηχτεί ποτέ» ανέφερε ο διευθυντής της NASA Μπιλ Νέλσον. Όπως σημείωσε, αυτό που δείχνει η φωτογραφία είναι ένα μέρος του Σύμπαντος, σαν ένας κόκκος άμμου σε απόσταση όση το μήκος ενός χεριού!

Η δημοσιοποίηση από τον Λευκό Οίκο της πρώτης υψηλής ευκρίνειας, έγχρωμης εικόνας του Webb πραγματοποιήθηκε την παραμονή μιας μεγαλύτερης δημοσιοποίησης φωτογραφιών και φασματογραφικών δεδομένων που σχεδιάζει να παρουσιάσει την Τρίτη η NASA στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ στο Μέριλαντ.

Το κόστους 9 δισ. δολαρίων Webb, το μεγαλύτερο και πιο ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει εκτοξευθεί ποτέ στο διάστημα, σχεδιάστηκε για να περιεργαστεί τον κόσμο μέχρι την αυγή του γνωστού σύμπαντος, αναγγέλλοντας μια νέα εποχή αστρονομικών ανακαλύψεων.

Η εικόνα που παρουσίασαν ο Μπάιντεν και ο επικεφαλής της NASA, Μπιλ Νέλσον, δείχνει μια γαλαξιακή συστάδα ηλικίας 4,6 δισ. ετών με την επωνυμία SMACS 0723, η συνδυασμένη μάζα της οποίας λειτουργεί ως ένας «βαρυτικός φακός» μεγεθύνοντας σε μεγάλο βαθμό το φως που έρχεται από πιο μακρινούς γαλαξίες πίσω από αυτήν.

Οι νέες αποκαλύψεις του James Webb

Το διαγαλαξιακό «κόλλα το!»

Σε μια συγκλονιστική φωτογραφία του James Webb βλέπουμε 5 γαλαξίες μαζί, οι 4 εκ των οποίων αλληλεπιδρούν!

«Οι γαλαξίες συγκρούονται στο Stephan’s Quintet, τραβώντας και τεντώνοντας ο ένας τον άλλον στον βαρυτικό χορό. Στην προβολή μεσαίας υπέρυθρης ακτινοβολίας παρακάτω, δείτε πώς το Webb διαπερνά τη σκόνη, δίνοντας νέα εικόνα για το πώς αλληλεπιδράσεις όπως αυτές μπορεί να οδήγησαν την εξέλιξη των γαλαξιών στο πρώιμο σύμπαν», γράφει η NASA.

https://twitter.com/NASAWebb/status/1546874376351612930

Τι έδειχνε η πρώτη φωτογραφία που αποκαλύφθηκε

Τουλάχιστον μία από τις θαμπές, παλιότερες εικόνες φωτός που εμφανίζονται στο «φόντο» της φωτογραφίας –μια σύνθεση εικόνων φωτός διαφορετικού μήκους κύματος– ανάγεται σε περισσότερα από 13 δισ. χρόνια πριν, είπε ο Νέλσον. Αυτό το καθιστά μόλις 800 εκατ. χρόνια νεότερο από το Big Bang, το θεωρητικό σημείο ανάφλεξης που έθεσε σε κίνηση τη διαστολή του γνωστού σύμπαντος περίπου πριν από 13,8 εκατ. χρόνια.