in

“Βόμβα” από Telegraph: Αμερικανοί και Κινέζοι επιστήμονες σχεδίαζαν νέο κορονοϊό

Κρούσματα Κορονοϊού

Νέες αποκαλύψεις-φωτιά βλέπουν το φως της δημοσιότητας ενώ ερευνάται η ακριβής προέλευση της Covid-19. Έναν νέο κορονοϊό, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας που σάρωσε τον πλανήτη, σχεδίαζαν να δημιουργήσουν Αμερικανοί και Κινέζοι επιστήμονες, όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα «Τelegraph».

Τον περασμένο μήνα, μια αίτηση επιχορήγησης που υποβλήθηκε στην αμερικανική υπηρεσία πρότζεκτ προηγμένων αμυντικών ερευνών (Darpa) αποκάλυψε ότι μια διεθνής ομάδα επιστημόνων είχε προγραμματίσει να αναμείξει γενετικά δεδομένα παρόμοιων στελεχών για να δημιουργήσει έναν νέο κορονοϊό.

Η αίτηση επιχορήγησης υποβλήθηκε προ τριετίας και διέρρευσε στην ομάδα ανάλυσης της πανδημίας, Drastic.

«Θα συγκεντρώσουμε δεδομένα αλληλουχίας/RNA αλληλουχίας από μια ομάδα στενά συνδεδεμένων στελεχών και θα συγκρίνουμε γονιδιώματα πλήρους μήκους, αναζητώντας μοναδικούς μονονουκλεοτιδικούς πολυμορφισμούς (SNP), που αντιπροσωπεύουν σφάλματα αλληλουχίας. Τα συναινετικά υποψήφια γονιδιώματα θα συντεθούν χρησιμοποιώντας καθιερωμένες τεχνικές και RNA μήκους γονιδιώματος και ηλεκτροπόρωση για την ανάκτηση ανασυνδυασμένων ιών» αναφέρει η αίτηση -κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα έναν κορονοϊό χωρίς σαφή πρόγονο στη φύση, όπως δήλωσε στην εφημερίδα «The Telegraph» ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που ζήτησε να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά του.

Ο ίδιος τόνισε ότι αν είχε προχωρήσει η εφαρμογή μιας τέτοιας μεθόδου, θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί δεν έχει βρεθεί στη φύση κάποιο στέλεχος κορονοϊού πολύ κοντινό με τον Sars-CoV-2.

To κοντινότερο στέλεχος που εντοπίστηκε στη φύση είναι το Banal-52, που αναφέρθηκε τον περασμένο μήνα στο Λάος, και το γονιδίωμά του είναι κατά 96,8% όμοιο με εκείνο του κορονοϊού Sars-CoV-2, άμεσος πρόγονος του οποίου (με 99,98%) δεν έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής

Ο ειδικός του ΠΟΥ είπε στη βρετανική εφημερίδα ότι η διαδικασία που περιγράφεται στην αίτηση επιχορήγησης θα δημιουργούσε «μια νέα ακολουθία ιού, που δεν θα αντιστοιχούσε κατά 100% με τίποτε άλλο».

«Στη συνέχεια, θα συνέθεταν το γονιδίωμα του ιού από την ακολουθία του υπολογιστή, δημιουργώντας έτσι ένα γονιδίωμα ιού που δεν θα υπήρχε στη φύση, αλλά θα φαινόταν φυσικό, όπως ο μέσος όρος των φυσικών ιών. Στη συνέχεια, θα έβαζαν αυτό το RNA σε ένα κύτταρο και θα ανακτούσαν από αυτό τον ιό», είπε ο ειδικός.

Η αίτηση απορρίφθηκε και κάπου ενάμιση χρόνο αργότερα αποκλείστηκε η πρόσβαση μέσω του Διαδικτύου στη βάση δεδομένων για στελέχη κορoνοϊών στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, καθιστώντας έτσι ανέφικτη την έρευνα ως προς το αντικείμενο πάνω στο οποίο εργάζονταν οι επιστήμονες.

Οι ειδικοί του ινστιτούτου της Ουχάν έχουν επανειλημμένα διαψεύσει ότι δημιούργησαν τον κορoνοϊό στο εργαστήριό τους.

Σύμφωνα με την «Telegraph», την αίτηση επιχορήγησης στην Darpa υπέβαλε ο Βρετανός ζωολόγος και μέλος του κλιμακίου του ΠΟΥ, που επισκέφθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο την Ουχάν, Πίτερ Ντάσζακ, εκ μέρους των: Daszak EcoHealth Alliance, του Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και του Duke NUS στη Σιγκαπούρη.

Ειδικοί είπαν στην εφημερίδα ότι η δημιουργία ενός «ιδανικού» ιού μέσου όρου θα μπορούσε να εντάσσεται στο πλαίσιο προσπάθειας για την ανάπτυξη εμβολίου που θα αντιμετωπίζει πολλούς κορoνοϊούς.

Διαβάστε Επίσης:

Διαβάστε όλα τα νέα του eviathema.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις από την Εύβοια τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Eviathema.gr

Ειδήσεις από Βόρεια Εύβοια και Νότια Εύβοια, την Χαλκίδα, τα Ψαχνά, την Κάρυστο, το Αλιβέρι

νέο κορονοϊό

Ασπρόπυργος Επίθεση σε Αστυνομικούς

Πυροβολισμοί στην Ανάβυσσο – Τρεις τραυματίες

Κορονοπάρτυ

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα νέα προνόμια των εμβολιασμένων – Τι αλλάζει από το Σάββατο